Izland ízei egyszerre lepnek meg és tesznek nagyon kíváncsivá

Izland igazán különleges hely, hát még a gasztronómiája. Nézzük a legjellegzetesebb ételeket! 

Izland az Atlanti-óceán északi részén fekvő rideg,hideg és titokzatos szigetország, mely híres gyönyörű és különleges természeti adottságairól. A szigeten összlakossága nem éri el a 360 ezer főt, az itt élő emberek azonban tökélesen használják ki a komor idő adta lehetőséget akkor is, ha főzésről van szó. Füstölés, szárítás, fermentálás, nézzük, miről ismerszik meg az izlandi konyha!

Füstölt bárány

Az izlandiak kedvelt étele a füstölt bárány, amit leginkább főtt burgonyával, besamelszósszal, céklával és zöldborsóval tálalnak.

Izlandi halak

Rengeteg fajta halat esznek Izlandon, mindegyik friss és jóízű, érdemes szinte bármilyen halas ételt kipróbálni.
Van két érdekes hagyományos izlandi halas csemege, a szárított hal.
Saltfiskur (Bacalao): Sózott szárított hal. Története több mint 500 évre nyúlik vissza és Skandinávia szerte elterjedt, és legnagyobb exportcikk volt a hűtőgépek megjelenése előtt.
Harðfiskur (Stockfish): Ez leginkább a szárított marhahúsra (beef jerky) hasonlít. A hideg levegőn szárítják, hogy a levegő baktériumai erjesszék (fermentálják), hasonlóan sajtok erjesztéséhez. Leginkább vajjal eszik.

Kjötsúpa

A híres és tradicionális izlandi bárányleves. Szinte mindenhol kínálják - eltérő minőségben, de érdemes megkóstolni. A bárányhúson kívül legtöbbször tartalmaz: rizst, burgonyát, fehér és sárgarépát, hagymát. Hosszan főzik mielőtt tálalják és sok izlandi szerint hagyni kell kihűlni, és újra melegíteni, mert ilyenkor akkor a legjobb.

Izlandi hot dog

Egyik legtipikusabb izlandi étel a Pylsa hot dog. Bárányból készült virslit tartalmaz, amit ketchup, barnaszósz, piritott hagyma és remulád mártással kínálnak.

Rúgbrauð

Izlandon a rúgbrauð nevű édes rozskenyeret is érdemes megkóstolni, ami hagyományosan úgy készül, hogy kialudt tűz pislákoló parázsára teszik, fűvel lefedik és reggelig így hagyják.

EZ IS ÉRDEKES:

via Extreme Iceland

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...