Ne hanyagoljuk el köreteinket! Szegények gyakran háttérbe szorulnak a főfogások mellett, megmaradnak kísérőként, és ezért nem is szánunk rájuk túl sokat az időnkből és energiánkból. Pedig ha egy kicsit megerőltetjük magunkat, minimális pluszmunkával alkothatunk olyan köreteket, amelyek akár versenyre is kelhetnek majd a melléjük tálalt hússal. Gondolatébresztő, inspiráló receptötletek következnek.
Nézd meg az izgalmas köretötleteket galériánkban:
5 izgalmasan alternatív köret húsok mellé, ami megér egy misét
Grillezett saláta
Nem grillzöldség-salátáról van itt szó, hanem tényleg egészen szó szerint egy grillen megsütött salátadarabról. Talán nem ez az első zöldség, amire gondolunk, miközben befűtjük a grillt, azonban fantasztikus köret válhat belőle, ha rövid ideig kitesszük a tüzes rácsnak. A jég-, római vagy fejes saláta is alkalmas grillezésre: vágjuk őket nagyobb szeletekre (a torzsát hagyjuk meg, az tartja egyben majd a „steakeket”), olajozzuk enyhén, fűszerezzük bátran, majd mindkét oldalon süssük nagyjából 1-2 percig. Tálaljuk forrón, valamilyen pikáns, citrusos öntettel.
Ropogós gabona
Hagyjuk az egyszerű főtt gabonákat, és halmozzunk valami sokkal izgalmasabbat a tányérra. Mind állag, mind íz terén rengeteget hozzáadhatunk a gabonához, ha főzés után megsütjük azt. A rizst, bulgurt, hajdinát, satöbbi még melegen keverjük el olajjal és fűszerekkel, majd terítsük egy nagy tepsire, és süssük 200 fokon nagyjából 10-12 percig, vagy amíg a szemek nagy része kellemesen ropogós nem lesz. Kerülhet önmagában vagy valamilyen öntettel is a húsok mellé.
Falatnyi gratin-ek
A gratin általában sok időt és energiát igényel, ezért hajlamosak vagyunk meghagyni az ünnepekre vagy nagyobb eseményekre – de ne tegyünk így. Gyorsítsunk és egyszerűsítsünk a dolgok menetén azzal, hogy lekicsinyítjük a rakott zöldségeket: váljanak falatnyi tornyokká, amelyekből 2-3 épp elég lesz majd egy nagyobb szelet húshoz.
Kenyérrakottas
Száraz kenyerek és egyéb elhanyagolt pékáruk megmentésére, valamint a gyomrok olcsó, mégis elegáns megtöltésére ugyanúgy alkalmas lehet egy szaftos kenyérrakottas. Mindössze az említett péktermék, tej és tojás szükséges hozzá, no meg persze bármi más, amit szívesen beleszórnánk a zöldségektől kezdve, a szalonnán át egészen a sajtig. A menü legyen: sült hús+rakottas+könnyed zöldsaláta.
Chutney
Ha még sosem hallottunk a chutney-ról, képzeljünk el egy édes-savanyú-fűszeres lekvárt, amibe zöldségek, gyümölcsök, magvak és aszalványok is kerülhetnek. Mindezektől a chutney tökéletes társsá válik, a sült húsok legalkalmasabb kisérőjévé. Készítsünk kis adagot, gyorsan ebéd előtt, vagy tegyünk el egy nagyobb adaggal üvegekbe, hogy később is élvezhessük majd a zamatos, formabontó köretet.
Tedd izgalmasabbá az életet az alábbi receptekkel:
Mini burgonyagratinok
Ezek az imádni való kis burgonyahalmok hasonlóan készülnek, mint a burgonyagratin (más néven dauphinoise), csak éppenséggel mini változatban. A vékonyra szeletelt burgonyarétegek ...
Fűszeres ananászchutney
A chutney tulajdonképpen egy lekvár, de annál mégis fényévekkel több. Egyrészt azért, mert nemcsak gyümölcsökből, hanem zöldségekből (sőt, pusztán zöldfűszerekből) is ...
Cukkinis-zöldspárgás strata (olasz kenyérrakottas)
A strata, ami valójában az olasz kenyérrakottas fogása, egyike azoknak a fantasztikus ételeknek, amelyek sokkal több, mint különböző alapanyagok összesütése. Egy maroknyi alapösszetevő ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Készen állsz még néhány hajmeresztő konyhai ötletre?