Ízesített vajjal gyorsan és finoman

Fűszervajat keverni nem nagy ördöngösség, gyorsan megvan, és a vele készített ételek sokkal, de sokkal finomabbak lesznek. Nézzük, mit és hogyan kutyulj!

A vajat zsírossága miatt igen sokáig eltarthatjuk a hűtőben, és speciális vajtartóban akár a konyhapulton is. A legtöbb étel, például, rántotta, omlett, egy szelet hús sokkal finomabb, ha vajjal készítjük. Ennél már csak akkor lehet jobb, ha ízesített vajjal dolgozunk. A házi fűszervaj elkészítése pedig nem nagy kunszt, úgyhogy essünk neki azonnal, mutatjuk, hogyan!

Tormás fűszervaj recept

Végtelen elkészítési lehetőség

Csak pár friss fűszernövény, valamilyen hagyma, zöldség vagy sajt, és máris ízletesebb, változatosabb lesz a reggeli pirítósod. Egy szelet barnakenyér kapros-újhagymás vajkrémmel és füstölt lazaccal a tetején vagy kéksajtos magos kenyér egy szelet sonkával, nem isteni? De itt még nincs vége, ez csak a reggeli volt.

Fűszervaj recept

Csípős chilis fűszervajjal sült csirkeszárnyak, kijevi fűszervajas csirke vagy fokhagymás-petrezselymes fűszervajas fehér húsú halszelet. Egy natúr csirkemell fényes fűszervajas szósszal és párolt rizzsel tálalva. Leves tetejére cseppentett színes fűszervajkarikák, vagy ebben pirított zöldségek. Süss, pácolj saját ízesítésű vajjal!

Olívás fűszervaj recept

Hogyan?

Használj szobahőmérsékletű, sótlan vajat. Ha éppen a hűtőből vetted ki, és nincs sok időd a bekeverésre, vágd kicsi kockákba, és úgy tedd a keverőtálba - mire összevágod a többi hozzávalót, megpuhul a vaj is. A puha sajtokat beletördelheted, a keményebbeket inkább reszeld. A zöldségeket, olívabogyót és friss fűszereket aprítva add a keverékhez. Csak ez után sózd, borsozd ízlés szerint, villával habosítsd. Az így elkészült keveréket kanalazd egy frissentartó fóliára, tekerd fel henger formába. Két vén tekerd meg jól a csomagot, hogy szép duci legyen, és mehet is a hűtőbe, hogy formára dermedjen. A fólia eltávolításával szeletelheted, éppen annyit vághatsz le belőle, amennyire szükséged van. Hűtőben egy hétig, mélyhűtőben egy hónapig is eláll.

Ezeket olvastad már?

Kedvenc ízösszeállítások

Zsályás-kéksajtos fűszervaj

Hozzávalók: 250 g vaj, nagyszemű tengeri só, frissen őrölt bors, 75 g kéksajt, 1-2 ek aprított zsályalevél. Használd: marha steakhez, sertésszűzérmékhez, pirítósra.

Csípőspaprikás fűszervaj recept

Sült- és füstöltpaprikás fűszervaj

Hozzávalók: 250 g vaj, 1 nagy sült vagy grillezett kápia héj és mag nélkül felkockázva, 2 ek friss kakukkfű aprítva, 1 ek füstöltpaprikapor, nagyszemű tengeri só és frissen őrölt bors. Használd: sült csirkéhez, omlett tetejére, bármilyen paprikát igénylő ételt feldob, változatosabbá, ünnepélyesebbé tesz.

Illatos fűszervaj

Hozzávalók: 250 g vaj, nagyszemű tengeri só, frissen őrölt bors, 1 ek reszelt ciromhéj, 1 kicsi fokhagyma reszelve, 3-4 ek frissen aprított tárkonylevél / vagy 1-2 ek kakukkfűlevél / vagy ugyanennyi rozmaring illetve zsályalevél. Maximum 2-féle friss fűszernövényt tegyünk hozzá. Használd: húsokhoz, halhoz vagy zöldségekhez.

Itt a grillszezon - ez lesz a legjobb újító ízbombád idén!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...