A zöldborsófőzelék az az étel, amit talán még a menzán is mindenki szeretett: a (jobb esetben) puhára főtt zöld labdacsok, a krémes főzelék és a hozzá kínált fasírt/virsli még a válogatósabbak szívét is meg tudta dobogtatni, lisztes rántás ide vagy oda. Azonban, valljuk be, hogy a klasszikus ízesítés néha picit egyhangú tud lenni: a tejjel felhúzott, liszttel sűrített, néhány szomorú petrezselyemmel díszített főzelék finom ugyan, de joggal megunható.
Krémes zöldborsófőzelék
A zöldborsófőzelék az a menzás fogás, amire még a gyerekek szeme is felcsillan, főleg ha fasírttal tálalják. Hogy ne maradjon olyan fakó fehér ez a közkedvelt mártás, ezért egy ...
Vegán zöldborsófőzelék
A főzelékek igazi jolly jokerek konyhánkban: amíg tart a tél, azért készítjük őket, mert tartalmasak, egyszerűek és átmelegítenek, a jó idő beköszöntével pedig azért, hogy a ...
Kókuszkrémes zöldborsófőzelék Főzelékes Feritől
A főzelékek mindig megosztóak, néha el sem hisszük, hogy létezik belőlük ehető verzió. Szatmári Feri régóta cáfol rá erre a feltevésre. Ezt az isteni borsófőzeléket feltétlenül ...
Lássuk, milyen fűszerrel, alapanyaggal, ízesítéssel dobhatjuk fel a zöldborsófőzelékünket a klasszikuson kívül, kattints a galériára!
5 új ízesítési tipp, ha kicsit megvariálnád a zöldborsófőzeléked
Kókusztej/kókuszkrém
Ahogy a krumplifőzeléket, úgy a zöldborsófőzeléket is magas szintre emelhetjük, ha nem sima tejjel, hanem édeskés kókusztejjel, sőt, a legjobb, ha sűrűbb kókuszkrémmel habarjuk. Istenien áll neki, főleg, ha friss, zöld mentát és/vagy petrezselymet, esetleg koriandert is adunk hozzá!
Gyömbér
Ha már kókuszkrémmel sűrítünk, ne maradjon le az sem, hogy belereszelünk egy teáskanálnyi friss gyömbért! A kókusz édességével pazar duót alkot a gyömbér csípőssége, remekül kiegészítik egymást!
Kurkuma
Az indiai konyha kedveli a zöldborsót, így arra gondoltunk, legenyhébb fűszerükkel párosítjuk a zöldborsófőzeléket: őrölt, napsárga kurkumával. Ez esetben viszont mindenképpen joghurttal vagy kókuszkrémmel habarjuk! A tetejére mehet friss menta, koriander, de klasszik petrezselyem is.
Önmagával + petrezselyemmel sűrítés
Ha teljesen mentesen ennéd, tejtermék és mindenféle habaráspótlék nélkül, akkor kicsivel több zöldborsót főzz első körben, a végén vegyél ki belőle egy keveset némi főzőlével együtt, dobj hozzá egy dundi csokornyi petrezselymet, és turmixold le. Mehet is vissza a fazékba, rottyantsd össze a főzelékkel, és kész is a szuperzöld ebéded!
Még több gasztrotipp itt: