Mindig is kíváncsi voltál, milyen teljesen elhagyni az állati eredetű élelmiszereket a táplálkozásodból, vagy már tettél is lépéseket, de még nem sikerült a teljes átállás? A veganuár kezdeményezés célja már hatodik éve, hogy az embereket arra ösztönözze, győzzék le a kételyeiket, a bizonytalanságukat, és adjanak egy esélyt a vegán életmódnak.
Először 2014-ben dedikálták az év első hónapját a vegán táplálkozás népszerűsítésének, és azóta már több mint fél millióan vettek részt a kihívásban, hogy 31 napig nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű élelmiszert. A január amúgy is a fogadalmak és nagy életmódváltások periódusa, így nincs jobb időszak, amikor próbára teheti magát az ember. Az állatok jogai, a környezetvédelem, a személyes egészség javítása – bármilyen megfontolásból is próbálja ki valaki a vegán étrendet vagy térjen rá át hosszú távon, a tettek számítanak igazán. Veganuary non-profit szervezet vezérigazgatója, Simon Winch szerint ráadásul azok, akik egy hónapra átállnak a vegánságra, nem hagyják abba a 31. nap végén.
A Veganuary oldalán bárki mindenfajta előzetes képzettség, tudás vagy tapasztalat nélkül regisztrálhat, és bár hivatalosan január 1-jén indult a kihívás, bármikor lehet csatlakozni hozzá. A Veganuary abban más, mint a többi kihívással teli hónap, például a műanyagmentes július vagy akár a száraz november, hogy nem hagyják egyedül a résztvevőket. A céljuk, hogy megmutassák, a vegán élet nem a lemondásokról és az önsanyargatásról szól, hanem a finom ételekről, amelyekhez nincs szükség óriási telepekre és vágóhidakra.
Rich Hardy a Veganuary kampányfőnöke 2019 elején elmondta:
„A Veganuary úgy döntött, hogy szeretné megváltozatni az emberek hozzáállását, miközben minden szükséges információt és praktikus támogatást megad, ami ahhoz szükséges, hogy a vegán életmódra történő átállást a lehető legkönnyebbé és legélvezetesebbé tegyük.”
Ennek érdekében a feliratkozók minden nap e-mailben kapnak vegán recepteket, hogy sose fogyjanak ki az ötletekből a fogások terén, ezen felül bevásárlási tippekkel, tápanyagbevitellel kapcsolatos információkkal látják el a kihívásban résztvevőket, de még abban is segítenek, hogy miként jusson az ember dűlőre a szkeptikus családdal és barátokkal.
Budapesten is már rengeteg vegán étterem van, ahol nagyon finomakat lehet enni – januárban és az év összes többi hónapjában egyaránt.
Ezeket olvastad már?
10 gasztrokütyü, amely meghatározó lesz 2020-ban
Összegyűjtöttük, milyen kütyük teszik könnyebbé az életünket 2020-ban a konyhákban.
Szász NóriEzek lesznek 2020 meghatározó trendjei a gasztronómiában
Új évtized, új trendek – a gasztronómiában is. Séfek árulták el milyen újdonságok, változások várhatóak az ételek és vendéglátás terén. Lássuk a legfontosabbakat!
Szász NóriEzek lesznek 2020 legizgalmasabb konyhai megoldásai
A konyha egy otthon szíve. Most összegyűjtöttük 2020 legizgalmasabb konyhai trendjeit, hogy egy szép térben készíthesd el a legfinomabb fogásokat!
Szász Nóri„Érzelmileg nagyon erősen kötődöm az ételekhez” - Milutinovits Panka beavatott...
Milutinovits Panka az egyik legismertebb food stylist itthon, aki számos szakácskönyvön dolgozott már, személyes blogja, a Hello Garlic pedig a Food52 oldalán is szerepelt.
Szász Nóri