- A szükségleteiknél mintegy 10 százalékkal több élelmiszert fogyasztanak az emberek,
- miközben a megvásárolt élelmiszerek majdnem kilenc százalékát hagyják megromlani, vagy kidobják - derítette ki az Edinburghi Egyetem szakemberei által vezetett nemzetközi kutatócsoport.
- Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatait felhasználva mutatták ki, hogy jóval több élelmiszer vész kárba a rendszerben, mint korábban feltételezték.
- A világon előállított 2,1 milliárd tonna termés mintegy fele vész kárba a túlfogyasztás, a szemétbe dobás és a nem hatékony termelési folyamatok miatt.
- A legkevésbé hatékony folyamat a haszonállattartásból származó termékek előállítása, ami 78 százalékos, vagyis 840 millió tonna veszteséggel jár. Mintegy 1,08 milliárd tonna betakarított terményt használnak fel 240 millió tonna ehető állati termék, köztük hús, tej és tojás előállítására..
- Csupán a rendszer e stádiuma a betakarított terményveszteség mintegy 40 százalékát jelenti - írták a kutatók, akik felhívták a figyelmet arra, hogy a növekvő kereslet az egyes élelmiszereknél, különösen a hús- és tejtermékeknél csökkenti az élelmezési rendszer hatékonyságát, és megnehezíti a világ növekvő népességének fenntartható élelmezését.
- E kereslet kielégítése környezeti károkat okozhat az üvegházhatású gázok kibocsátásnak növekedése miatt, csökkenti a vízkészleteket és a biodiverzitás elvesztését eredményezheti.
- A szakemberek szerint a folyamat megfordítható lenne, ha az emberek kevesebb állati terméket ennének, csökkentenék az élelmiszerhulladékot és nem fogyasztanának többet táplálkozási szükségleteiknél.
- Az élelmezési biztonságot erősítené és segítene elkerülni a környezeti károkat a globális élelmezési rendszer veszteségeinek csökkenése.
Ezeket olvastad már?
Betiltják a műanyag zacskókat
Júliustól tilos az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmazása a francia kereskedelemben a környezetvédők megelégedésére.
Hering AndrásAz ételek pazarlása mindenkit a sírba vihet
Az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésével enyhíteni lehetne az éghajlatváltozás hatásait - mutattak rá új tanulmányukban a szakemberek.
NosaltyTuti tippek pazarlás ellen Hugh Fearnley-Whittingstall-tól
Emlékeztek a River Cottage sorozatból a jópofa szemüveges fickóra? Itt a brit televíziós szakács és újságíró új műsora, mely egy nagyon is aktuális témát feszeget. Nézzétek!
NosaltyVásárolj tudatosan és csomagolásmentesen
Szerdán megnyitott az ország első csomagolás nélkül árusító boltja Budaörsön. A Nopack célja a tudatos vásárlás, a zéró hulladék és a méltányos kereskedelem népszerűsítése.
Nosalty(Nosalty/MTI)