A legtöbben úgy gondoljuk, hogy zacskózott fűszereink éveken keresztül is képesek ugyanazt a minőséget nyújtani, elég csupán egy jól lezárt, száraz közeget biztosítani nekik.
A lejárt fűszerek miatt szerencsére csak akkor kell aggódnunk, ha mindenből a legízesebb, legfrissebb fűszert akarjuk használni (bár ebben az esetben úgyis van egy kis balkonos ládánk tele kaporral, bazsalikommal és minden más jóval), a lejárt fűszerek ugyanis nem okoznak rosszullétet, csupán ízük és intenzitásuk változik meg az idők során.
Konyhánkban általánosan négyféle fűszert találunk: darálható, leőrölt, szárított fűszereket, valamint magvakat és gyökereket.
A 8 legokosabb fokhagymahelyettesítő
Olvastad már?
A legtöbb profi szakács és séf átlagosan hat hónapot javasol a száraz fűszerek tárolására, ezt is természetesen csak a megfelelő tartás mellett. Nem kell azonban a pazarlás miatt keseregnie annak sem, aki csak ímmel-ámmal használja főzéshez a fűszereket. Míg a ledarált és szárított növényeket egy, legjobb esetben két évig, addig a jól elcsomagolt magvakat és a darálható fűszereket akár 3-4 évig is tárolhatjuk otthonunkban.
Íme a legnépszerűbb fűszerek lejárati idő szerint:
1-2 év szavatosság: menta, oregánó, rozmaring
2-3 év szavatosság:petrezselyem,Cayenne bors, kömény, kapor, koriander, bazsalikom, fokhagymapor, babérlevél, őrölt fahéj, paprika (szárított,őrölt formában akár 3 évig is jól bírja)
3-4 év szavatosság: kakukkfű, zsálya, kurkuma
4-5 év szavatosság: egész fekete bors, szegfűszeg
Végezetül pedig néhányjó tanács:
- Megvásárolt fűszereidet felnyitás után címkézd úgy, hogy a lejárati dátum azonnal jól látható legyen, mikor kiveszed a fiókból.
- A természetes ízesítőket mindig jól elzárt, sötét és hűvös helyen tárold, így nem fog idő előtt megszikkadni vagy avasodni, és a bogarak sem petéznek bele a fűszerbe.
- Ellenőrizd fűszered minőségét a legegyszerűbb módon: Önts a tenyeredbe egy csipetnyi őrleményt és dörzsöld össze. Ha intenzíven érezhető a növény illata, az étel ízesítésében sem fog csalódást okozni!
- A szárított fűszereknek kisebb az aromatartalmuk, így a friss fűszernövényekkel szemben a szárított változatbólérdemes egy kicsit többet hozzáadni a készülő ételhez.
Ezeket olvastad már?
Tippek tökéletes fűszerezéshez
A fűszereknek kicsi a tápértékük. Ezek azok az ízesítők, melyeket pusztán az ízük miatt fogyasztunk, és amelyek életet adnak az ételnek.
Coook3 fűszer a forró éjszakáért
Szeretnéd felforrósítani a hálószobai hangulatot? Fűszerezd a vacsorát egy kis kardamommal, fahéjjal vagy szerecsendióval, és csodás érzéki élmények várnak majd rád!
admin4 kibúvó, ha nem ízlett a kaja a vendégségben
Te mit kezdesz magaddal zavarodban, mikor egyszerűen nem ízlik a vendégségben eléd rakott étel, de muszáj kritikát mondanod, mert a szakács kiváncsi?
Brecz Judit