Itt a válasz, el kell-e mosni az új edényeket használat előtt

Sokan megrögzötten lefertőtlenítenek minden új konyhai eszközt, míg másoknak eszükbe sem jut. Mi a jó megoldás?

Nincs is annál jobb, mikor a sütés-főzés szerelmesei meglepik magukat egy új konyhai eszközzel, vagy ajándékba kapnak a családtól/barátoktól egy új keverőtálat vagy egy fazekat. Ezt azok értékelik igazán, akik sokat sürögnek a konyhában, és alig várják, hogy bevessék az újonnan érkező segítőt.

Általában már másnap elkészül az új serpenyőben a tojásrántotta, de rögtön felmerül az egyik legalapvetőbb és legfontosabb kérdés:

elmostuk-e használat előtt?

Erre az egyszerű kérdésre mindössze két válasz létezik, és nincsen középút. Itt van a „Nyilvánvalóan elmosom, miért is ne tenném?” És ott van a másik oldal is: „De hiszen ez vadonatúj, miért lenne piszkos?”

Ben Chapman, Ph.D., élelmezésbiztonsági szakértő és egyetemi professzor szerint, ha nem tisztítod meg a friss edényeket, annak igazából rendkívül alacsony a kockázata az egészségre nézve, de mint mindig, itt is van egy rizikófaktor. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy valamilyen mikroműanyag, vagy a raktározás során keletkezett por ráragadt az eszközökre. Ez sem mérgező, de elképzelhető, hogy a kész ételek ízén megérzünk valamit, ami eltér a megszokottól.

via GIPHY

Azzal semmit sem ártunk, sőt, ha megpróbáljuk ezt elkerülni, és sima szappanos vízzel elmossuk, majd a végén leöblítjük, biztosan minden, a gyártás vagy a szállítás során rákerülő, oda nem illő anyag eltűnik.

Sokan inkább azért súrolják meg a háztartási kiegészítőket, mert a boltok polcain a szorgosan válogató kis kezek maszatos ujjlenyomatai díszíthetik őket. A szakember szerint azonban ezzel sem foglalkozni, mármint a baktériumok szempontjából. De biztos, hogy nyugodtabban kezdhetünk neki a főzésnek, ha minden patyolat tiszta.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...