Itt a válasz, el kell-e mosni az új edényeket használat előtt

Sokan megrögzötten lefertőtlenítenek minden új konyhai eszközt, míg másoknak eszükbe sem jut. Mi a jó megoldás?

Nincs is annál jobb, mikor a sütés-főzés szerelmesei meglepik magukat egy új konyhai eszközzel, vagy ajándékba kapnak a családtól/barátoktól egy új keverőtálat vagy egy fazekat. Ezt azok értékelik igazán, akik sokat sürögnek a konyhában, és alig várják, hogy bevessék az újonnan érkező segítőt.

Általában már másnap elkészül az új serpenyőben a tojásrántotta, de rögtön felmerül az egyik legalapvetőbb és legfontosabb kérdés:

elmostuk-e használat előtt?

Erre az egyszerű kérdésre mindössze két válasz létezik, és nincsen középút. Itt van a „Nyilvánvalóan elmosom, miért is ne tenném?” És ott van a másik oldal is: „De hiszen ez vadonatúj, miért lenne piszkos?”

Ben Chapman, Ph.D., élelmezésbiztonsági szakértő és egyetemi professzor szerint, ha nem tisztítod meg a friss edényeket, annak igazából rendkívül alacsony a kockázata az egészségre nézve, de mint mindig, itt is van egy rizikófaktor. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy valamilyen mikroműanyag, vagy a raktározás során keletkezett por ráragadt az eszközökre. Ez sem mérgező, de elképzelhető, hogy a kész ételek ízén megérzünk valamit, ami eltér a megszokottól.

via GIPHY

Azzal semmit sem ártunk, sőt, ha megpróbáljuk ezt elkerülni, és sima szappanos vízzel elmossuk, majd a végén leöblítjük, biztosan minden, a gyártás vagy a szállítás során rákerülő, oda nem illő anyag eltűnik.

Sokan inkább azért súrolják meg a háztartási kiegészítőket, mert a boltok polcain a szorgosan válogató kis kezek maszatos ujjlenyomatai díszíthetik őket. A szakember szerint azonban ezzel sem foglalkozni, mármint a baktériumok szempontjából. De biztos, hogy nyugodtabban kezdhetünk neki a főzésnek, ha minden patyolat tiszta.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...