Itt a válasz arra, meddig fogyaszthatod el a lejárt ételt

Éhesek vagyunk, kivesszük az ennivalót a hűtőből, megnézzük a lejárati idejét, és mivel lejárt pár napja, már dobjuk is a szemetesbe, hiszen már nem fogyasztható. Vagy mégis?

A hazai élelmiszermentő Magyar Élelmiszerbank Egyesületének segítségével vettük végig, hogy mit jelent valójában a lejárati idő és meddig is fogyaszthatók az ételek, amiket veszünk – vásárolj, egyél, tudatosan, hogy ezáltal minél kevesebb étel kerüljön a szemétbe feleslegesen!

Tudatos vásárlóként is könnyen termelhetünk élelmiszerhulladékot, ha nem vagyunk tisztában, mit is jelent valójában a lejárati idő és nem tudjuk, melyek azok az ételeket, amik a lejárati idő után is még egy ideig fogyaszthatók. Bár a könnyen romlandó termékek esetében élelmiszerbiztonsági szempontból fontos, hogy betartsuk a fogyaszthatósági időt, viszont rengeteg olyan, minőségét megőrzi határidővel ellátott élelmiszer kerül feleslegesen a szemétbe, amit nyugodt lelkiismerettel ehetnénk meg, hiszen kidobott állapotában sem vesztett még minőségéből.

Ne dobjuk ki, amit még jónak látunk!

Az élelmiszerek csomagolásán a gyártóknak és forgalmazóknak kötelező feltüntetniük a lejárati időt. Ez a határidő a minőségét megőrzi határidővel ellátott termékek esetében arra vonatkozik, hogy ez után a határidő után a termék veszíthet élvezeti értékéből, minőségéből, esetleg küllemében is megváltozik, de ettől még fogyasztható akár hónapokig is. Egyes termékek akár több hónapig is elállnak, ha a megfelelő helyen és környezetben tároljuk őket, ilyenek a tésztafélék és gabonatermékek is – kivétel a rizs. Felbontás nélkül az alkoholos italokat is tárolhatjuk tovább, mint ahogy az a címkén látható, különösen az erősebb, 10 százaléknál nagyobb alkoholtartalmúakat és a borféléket.

Ez is érdekelhet:

Itt a válasz, mennyi ideig bírják őrölt fűszereid a fiókban

Míg a fogyaszthatósági határidővel ellátott termékek esetében a termékek fogyasztása valóban addig a dátumig biztonságos. Igaz saját felelősségre ebben az esetben is érdemes megnézni és tapasztalati úton dönteni a fogyasztásáról. A friss felvágott és lazac, de a tej, tejföl, gomba és humusz is ehető még egy rövid ideig, de az egészségügyi kockázatok miatt fokozottan komolyan kell venni a rajtuk szereplő határidőt. Ilyen esetekben az orrunkra és szemünkre kell hagyatkozni: ha a szag már kellemetlenül árulkodik, ne erőltessük egészségünk kárára az étel elfogyasztását és csak abban az esetben fogyasszuk el őket, ha teljes mértékben megbizonyosodtunk, hogy a termék nem vesztett minőségéből.

Receptajánló:

A kereskedelemben, gyártóknál felhalmozódó élelmiszerfelesleget sok esetben az Élelmiszerbank menti meg és juttatja el a rászorulóknak. A háztartásokban keletkező felesleg csökkentésére azonban csak egyéni szinten van lehetőség, a szokások megváltoztatásával el kell kezdenünk mérsékelni az élelmiszerhulladék mennyiségét, a megelőzésre és a megfelelő edukációra fordítani a hangsúlyt.

Mit tehetünk mi?

„Ha még bontatlan az élelmiszer, de már túl vagyunk a lejárati időn, mielőtt kidobjuk, bizonyosodjunk meg róla, hogy valóban romlott-e a termék. Kiszáradt, szikkadt kenyérből prézlit is készíthetünk. Az ételmaradékot csomagoljuk be mindig gondosan, fagyasszuk le, ha tudjuk, hogy másnap és azután sem esszük meg. Az enyhén fonnyadt gyümölcs nyersen fogyasztva lehet nem az igazi, de tökéletes lehet kompótnak vagy akár a reggelibe joghurt és müzlibe darabolva.” – mondta el Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesületének külső kapcsolatok igazgatója.

Receptajánló:

Ludas pite

Évek óta szemeztem ehhez hasonló pásztorpitékkel, amik édesburgonyával készülnek, de mind olyan furcsán hangzott. Aztán volt itthon egyszerre feta sajt meg édesburgonya, és ...

Melegszendvicskrém maradékokból

Sikerült idén egy nagyon sós sonkát kifognunk (igaz, házi volt), de nem fogyott annyira, amennyire szokott, így a fele meg is maradt. Hiába cseréltem 2x is a vizét, így sem lett jó. A ...

Krumplipüré-pogácsa

A maradék krumplipüré utóélete. Az Ikrek nem eszik meg mostanában a krumplipürét. Viszont ezt a pogácsát imádják. Lehet, azért nem eszik meg a pürét, hogy több pogi legyen másnap?? A ...

Rengeteg olyan házi praktika létezik a pazarlás elkerüléséhez, amivel egyszerűen követhetjük a hűtőnkben rejlő élelmiszer állapotát és lejárati idejét, mind könnyen bevezethető és csak gyakorlás, és a rutin kialakítása szükséges. Ebben segít a Magyar Élelmiszerbank Egyesület „Esélyt az ételnek” elnevezésű programja is, mely segít tájékozódni, hogyan csökkentheted a háztartásában kidobott élelmiszer-hulladék mennyiségét és miként vághatsz bele egy fenntarthatóbb életvitelbe.

Támogasd az Élelmiszerbankot adományoddal, amivel nem csak a nélkülözők élelmezését segíted, de otthonunk és környezetünk védelmét is támogatod!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...