Jön a csodálatos szilvaszezon - a nyár vége és az ősz kezdetekor már ott harsognak a lila a gyümölcsök a piacokon, arra várva, hogy a kosarunkba kerüljenek. Itt a szilva szezonja, de mit tud ez lédús, édes finomság?
A viaszos héjú, tojásalakú szilvákat mindannyian jól ismerjük, az ősz igazi jellegzetessége, amit még októberben is élvezhetünk. Aszalt vagy sima, nyers verzióban is fogyaszthatjuk, de a legjobb nyersen, egyenesen a fáról vagy a piacról. Ha beszerzünk belőle pár kilót, jöhet belőle a szilvalekvárral (tepsis, sütéses módszerrel), szilvásgombóc, gyümölcsleves, piték tetejére, édességekhez remek alapanyag. Magas nedvességtartalmával jól hidratálja a szervezetet, ugyanakkor alacsony cukortartalma miatt fogyókúrában is fogyasztható.
Mi van a héj alatt?
A szilva hihetetlenül gazdag tápanyagokban. 15-féle vitamin, ásványi anyag, ezeken kívül rost és antioxidánsok találhatóak benne.
Relatív alacsony az energiatartalma, egy kisebb szem kb. 40 kalóriát jelent, és 7 gramm cukrot. A-, C-, és K-vitamintartalma jelentős.
Az aszalt szilvával óvatosabban kell bánni, mert kedvező élettani hatásai mellett a kalóriatartalma is magasabb.
A szilva felveszi a harcot a szabadgyökökkel, megvédi a sejteket, és segít a gyulladásos állapotok leküzdésében.
Gazdag polifenolokban, ami segít megőrizni a csontok egészségét, csökkenti a diabétesz és a szívbetegségek kialakulásának esélyét.
Más gyümölcsökhöz képest kétszeres is lehet a polifenoltartalma!
Csökkenti a vércukorszintet, magas szénhidráttartalma ellenére nem okozza a vércukorszint hirtelen megugrását.
A rendszeres szilvafogyasztás valószínűleg kedvező hatással van a szív egészségére. Kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást is.
Mibe teheted még?
Salátákban is nagyszerű alapanyag, persze magában, vagy a levét fogyasztva is isteni. Spenótos-bazsalikomos salátában is el tudjuk képzelni, természetesen a már említett gyümölcsös piteként, smoothie-ban, joghurtban, sült csirkés ételek kísérőjeként, akár lekvárként. Már a piacokon pompáznak a szilvaszemek - mire vársz még?
Ezeket olvastad már?
Hogyan és miért lesz még jobb a paradicsom a SÓTÓL?
Nem csak ízesítésre jó a só! Ha például paradicsomhoz használod, másképp tekintesz majd ezentúl a salátáidra is - mutatjuk, miért!
Országh KittiHa eddig hanyagoltad, itt az idő megismerni a MÁNGOLDOT
Az egyik legértékesebb leveles zöldség - színes, hihetetlenül egészséges, és igen, még sokféleképpen is felhasználható!
Országh Kitti5 étel, amit felejts el estére, ha jót akarsz magadnak
Teljesen kikészítheted a gyomrod, ha rosszul választod meg a vacsorádat. Mutatjuk, miket érdemes mindenképpen elkerülni, ha jól akarsz aludni éjjel.
Országh KittiEzeket az ételeket bátran eheted büntetlenül, mert nem fogsz tőlük...
Következzenek azok a receptek, amelyek simán megállják a helyüket, ha könnyű, nem hízlaló vacsorát keresel - lesz miből válogatni!
Országh Kitti