Itt a PADLIZSÁN: a legjobb tippek, mibe rakd bele, és hogyan készítsd

A padlizsán talán a legnagyobb zöldségkedvencek dobogójára is felállhatna, annyian imádjuk. Itt a szezon, érnek a zsenge példányok - recepteket, tippeket mutatunk!

A padlizsán hazánkba a török hódoltság alatt került, a törökparadicsom elnevezés is abból az időből származik. Európában szinte minden melegebb éghajlatú országban megtalálható termesztett zöldségként. Tojásgyümölcs néven is hallhattunk már róla, ami a német és angol elnevezés szó szerinti fordítása. Ez valószínűleg a fehér, ovális tojásra emlékeztető formáról kapta a nevét, de a piacokon idehaza leginkább a lilás fekete színűvel találkozhatunk.

Ezt olvastad?

Most akkor milyen a tökéletes PADLIZSÁNKRÉM? Ilyen?

Élettani hatásai:

  • "kötelező” eleme lehet a testsúlycsökkentő étrendnek, alacsony energia-, szénhidrát- és magas élelmi rosttartalmának köszönhetően
  • 100 grammja mindössze 25 kcal, 6 g szénhidrátot, viszont 3 g élelmi rostot tartalmaz
  • magas a víztartalma
  • vitaminok közül jelentős a C-vitamin-, folsav-, niacin- és pantoténsav-tartalma
  • jelentős kalcium- és káliumforrás

A padlizsánt lehet grillezni, tölteni, rántani, főzeléknek, levesnek, köretnek, főételnek bevetni, és persze vegetáriánusoknak is remek. A padlizsánból készülő ételek tárháza végtelen, talán csak desszertbe nem tesszük.

Tudtad?

A padlizsánt nyersen nem szabad fogyasztani a benne levő, nagyobb mennyiségben mérgező szolanin vegyület miatt!

Nézzük a legjobb recepteket és módszereket:

PADLIZSÁNKRÉM

A padlizsán talán legismertebb és legfinomabb krémként - ezt kedvedre variálhatod, mehet bele fokhagyma, majonéz, mustár, feta, zöldfűszerek, paradicsom, de simán, olívaolajjal, citrommal is pazar!

TÖLTÖTT

Töltsd meg darált hússal, fűszerekkel, paradicsomos mártással, sajttal, de természetesen húsmentes verzióban is pazar lesz - mondjuk zöldséges kuszkusszal, bulgurral töltve!

SALÁTA

Természetesen a török büfék egyik kedvence, a padlizsánsaláta sem maradhat ki. Lehet joghurtos, paradicsomos, de kombinálhatod simán olajjal, egyéb zöldségekkel is!

RAKOTT

A töltött után a rakottas verziót sem lehet kihagyni - a fantáziád az úr, mi most egy olaszos, kétsajtos-spenótos, húsmentes receptet mutatunk!

CURRY, HÚSÉTEL, EGYTÁLÉTEL

Ha egy (vega) curryre vágysz, esetleg csirkéhez, húsokhoz köretként használnád fel, vagy egytálételbe zuttyantanád, a padlizsán akkor is remek választás!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...