A padlizsán hazánkba a török hódoltság alatt került, a törökparadicsom elnevezés is abból az időből származik. Európában szinte minden melegebb éghajlatú országban megtalálható termesztett zöldségként. Tojásgyümölcs néven is hallhattunk már róla, ami a német és angol elnevezés szó szerinti fordítása. Ez valószínűleg a fehér, ovális tojásra emlékeztető formáról kapta a nevét, de a piacokon idehaza leginkább a lilás fekete színűvel találkozhatunk.
Ezt olvastad?
Most akkor milyen a tökéletes PADLIZSÁNKRÉM? Ilyen?
Élettani hatásai:
- "kötelező” eleme lehet a testsúlycsökkentő étrendnek, alacsony energia-, szénhidrát- és magas élelmi rosttartalmának köszönhetően
- 100 grammja mindössze 25 kcal, 6 g szénhidrátot, viszont 3 g élelmi rostot tartalmaz
- magas a víztartalma
- vitaminok közül jelentős a C-vitamin-, folsav-, niacin- és pantoténsav-tartalma
- jelentős kalcium- és káliumforrás
A padlizsánt lehet grillezni, tölteni, rántani, főzeléknek, levesnek, köretnek, főételnek bevetni, és persze vegetáriánusoknak is remek. A padlizsánból készülő ételek tárháza végtelen, talán csak desszertbe nem tesszük.
Tudtad?
A padlizsánt nyersen nem szabad fogyasztani a benne levő, nagyobb mennyiségben mérgező szolanin vegyület miatt!
Nézzük a legjobb recepteket és módszereket:
PADLIZSÁNKRÉM
A padlizsán talán legismertebb és legfinomabb krémként - ezt kedvedre variálhatod, mehet bele fokhagyma, majonéz, mustár, feta, zöldfűszerek, paradicsom, de simán, olívaolajjal, citrommal is pazar!
TÖLTÖTT
Töltsd meg darált hússal, fűszerekkel, paradicsomos mártással, sajttal, de természetesen húsmentes verzióban is pazar lesz - mondjuk zöldséges kuszkusszal, bulgurral töltve!
SALÁTA
Természetesen a török büfék egyik kedvence, a padlizsánsaláta sem maradhat ki. Lehet joghurtos, paradicsomos, de kombinálhatod simán olajjal, egyéb zöldségekkel is!
RAKOTT
A töltött után a rakottas verziót sem lehet kihagyni - a fantáziád az úr, mi most egy olaszos, kétsajtos-spenótos, húsmentes receptet mutatunk!
CURRY, HÚSÉTEL, EGYTÁLÉTEL
Ha egy (vega) curryre vágysz, esetleg csirkéhez, húsokhoz köretként használnád fel, vagy egytálételbe zuttyantanád, a padlizsán akkor is remek választás!
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Itt az idő: így termeszd meg magadnak otthon a PADLIZSÁNT...nem...
Egyik kedvenc zöldségfélénk a konyhában...de gondoltunk vajon arra, hogy otthon is elültethetjük? Bizony, egyre többen nevelnek otthon padlizsánt!
Brecz JuditMeglepő: ezért kell MEGFŐZNI a gombát sütés előtt a szakértő...
Legtöbben szigorúan elkerültük a vizet, ha pirult gombaszeletekre vágytunk, és franciásan, vajon, fokhagymával sütöttük barnára. A szakértő szerint azonban nem így kell!
Brecz JuditItt a SÁRGADINNYE: hoztunk 6 érvet, miért egyél belőle jó...
Július van, megállíthatatlan a nyár, a piacokat kezdik ellepni a dinnyék is. Ha a sárga a kedvenced, örülni fogsz, hogy igaziból nemcsak finom, de tápanyaggal is tele van!
Brecz JuditEzekben az élelmiszerekben több a C-vitamin, mint gondolnád
A C-vitaminról ezentúl nem csak a citrom és a paprika jut majd eszünkbe!
Kessel