Itt a PADLIZSÁN: a legjobb tippek, mibe rakd bele, és hogyan készítsd

A padlizsán talán a legnagyobb zöldségkedvencek dobogójára is felállhatna, annyian imádjuk. Itt a szezon, érnek a zsenge példányok - recepteket, tippeket mutatunk!

A padlizsán hazánkba a török hódoltság alatt került, a törökparadicsom elnevezés is abból az időből származik. Európában szinte minden melegebb éghajlatú országban megtalálható termesztett zöldségként. Tojásgyümölcs néven is hallhattunk már róla, ami a német és angol elnevezés szó szerinti fordítása. Ez valószínűleg a fehér, ovális tojásra emlékeztető formáról kapta a nevét, de a piacokon idehaza leginkább a lilás fekete színűvel találkozhatunk.

Ezt olvastad?

Most akkor milyen a tökéletes PADLIZSÁNKRÉM? Ilyen?

Élettani hatásai:

  • "kötelező” eleme lehet a testsúlycsökkentő étrendnek, alacsony energia-, szénhidrát- és magas élelmi rosttartalmának köszönhetően
  • 100 grammja mindössze 25 kcal, 6 g szénhidrátot, viszont 3 g élelmi rostot tartalmaz
  • magas a víztartalma
  • vitaminok közül jelentős a C-vitamin-, folsav-, niacin- és pantoténsav-tartalma
  • jelentős kalcium- és káliumforrás

A padlizsánt lehet grillezni, tölteni, rántani, főzeléknek, levesnek, köretnek, főételnek bevetni, és persze vegetáriánusoknak is remek. A padlizsánból készülő ételek tárháza végtelen, talán csak desszertbe nem tesszük.

Tudtad?

A padlizsánt nyersen nem szabad fogyasztani a benne levő, nagyobb mennyiségben mérgező szolanin vegyület miatt!

Nézzük a legjobb recepteket és módszereket:

PADLIZSÁNKRÉM

A padlizsán talán legismertebb és legfinomabb krémként - ezt kedvedre variálhatod, mehet bele fokhagyma, majonéz, mustár, feta, zöldfűszerek, paradicsom, de simán, olívaolajjal, citrommal is pazar!

Baba ghanoush

Gazdag, füstös és krémes - így lehetne legjobban jellemezni ezt a keleti padlizsánkrémet. Az íze még sokkal jobb lesz, ha szabad tűzön grillezzük, de azért sütőben készítve sem ...

TÖLTÖTT

Töltsd meg darált hússal, fűszerekkel, paradicsomos mártással, sajttal, de természetesen húsmentes verzióban is pazar lesz - mondjuk zöldséges kuszkusszal, bulgurral töltve!

SALÁTA

Természetesen a török büfék egyik kedvence, a padlizsánsaláta sem maradhat ki. Lehet joghurtos, paradicsomos, de kombinálhatod simán olajjal, egyéb zöldségekkel is!

Török padlizsánsaláta

Imádom a török gyorsétkezdék joghurtos padlizsánsalátáját, melyhez természetesen krémes görög joghurt dukál. Nem kell hozzá semmi extra fűszerezés, csak az aprított ...

Zalook

Egy újabb marokkói finomság, igazi nyári szerelem. Aki szereti a padlizsánkrémet vagy a zakuszkát, biztosan ezt is imádni fogja. Elkészíthető koriander nélkül is, de próbáljuk meg ...

RAKOTT

A töltött után a rakottas verziót sem lehet kihagyni - a fantáziád az úr, mi most egy olaszos, kétsajtos-spenótos, húsmentes receptet mutatunk!

CURRY, HÚSÉTEL, EGYTÁLÉTEL

Ha egy (vega) curryre vágysz, esetleg csirkéhez, húsokhoz köretként használnád fel, vagy egytálételbe zuttyantanád, a padlizsán akkor is remek választás!

Lecsós padlizsán

Ha unod már az általános paprika-paradicsom kombináción alapuló lecsót, itt az ideje, hogy egy kicsit beújíts! Nagyon egyszerű, gyors, finom, egészséges, alakbarát és vegán.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...