A tel-avivi egyetem biomérnökei élesztőből állítottak elő tejízű, de teljes mértékben tehenek nélkül készülő tejpótló folyadékot, ami tökéletesen megfelel a mostanában egyre hangsúlyosabb, a karbonlábnyom-csökkentést, illetve az állat- és környezetvédelmet szem előtt tartó vegán trendeknek.
Tamir Tuller professzor és Éjal Iffergan élelmiszer-technológiai vállalkozó az új termékhez közös céget alapított, ami az Imagindairy nevet kapta - írja a Napi.hu.
A vállalat olyan tejpótló italt állított elő, amely megőrzi a tej fontos tápanyagait, tápértékét, az íze és állaga is ugyanolyan, mint eredeti társának, mégsem károsítja a környezetet, és az állatokat is megkíméli.
Sőt, kutatóik olyan további tej- és sajttermékeket is megalkottak, amelyek mellőzik az állatoktól származó megfelelőik kevésbé egészséges vagy allergén összetevőit, így a laktózt, a koleszterint és a szomatikus sejteket.
Az előállítás élesztő átalakításával történik, a géntechnológia módszereivel.
Ezeket olvastad már?
Itt a veganuár! Te kipróbálnád, milyen egy hónapig vegánnak lenni?
A műanyagmentes július után itt egy hónap, amikor kipróbálhatsz egy újfajta életmódot, amibe lehet, hogy hosszútávon is beleszeretsz: ez a veganuár!
Szász NóriItt a Veganuár! Tippek a dietetikustól, ha te is kipróbálnád...
Sokak számára izgalmas kihívás, hogy egy hónapig csak növényi alapú étrenden éljenek. Dietetikusunk abban segít most, hogy hogy lehet ezt jól csinálni.
Bodon Judit dietetikusTOP 10 vegán édesség az oldalról
A vegánság, azaz az állati eredetű alapanyagok teljes mellőzése egyre több emberhez jut el manapság - nem könnyű életvitel, de tábora nőttön nő. Hoztunk pár vegán édességet!
NosaltyTop 10+1 tejmentes kalciumforrás
A kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag szervezetünk számára. Mutatunk most 10+1 alapanyagot, amivel biztosíthatjuk a napi szükségletünket, ha nem fogyasztunk tejet.
Bodon Judit dietetikus