A Magyar szürke szarvasmarha vagy más néven magyar szürkemarha a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike. Valódi hungarikum, amely szépségével, szilajságával, őserőt sugalló impozáns megjelenésével Magyarország világszerte ismert jellegzetességeihez tartozik.
Miért olyan finom a húsa?
Mert a szürkemarhák egész nyáron a szabadban legelnek, télen pedig a nyáron lekaszált réti szénát fogyasztják. A legeltetésnek köszönhetően az állatok nemcsak füvet, hanem olyan gyógy- és fűszernövényeket (pl. kakukkfüvet, kamillát, rozmaringot, mentát) is fogyasztanak, amelyek egészségesek, és amelyeket konyhánkban is rendszeresen használunk. Ezen aromák mind a zsírokban raktározódnak el, főzéskor-sütéskor pedig felszabadulnak. Ennek köszönheti a szürkemarhahús különleges, vegetális ízét.
Feldolgozott termék vs nyers hús
A belőle készült szalámik, kolbászok, sonkák, kenőmájasok népszerűségéhez kétség sem fér, nyers húsával, mint alapanyaggal azonban egészen más a helyzet. Sokan kritizálják, mert túl száraznak, túl szikárnak gondolják, mások egyszerűen nem ismerik, nem is tudják, melyik húsrészből milyen ételt lehet készíteni. Ugyanakkor a magyar ember nehezen lép túl a gulyás-pörkölt-ragu szentháromságon, nehezen hiszi el, hogy a szürkemarha húsa másra is jó, és nem csak ezekhez a hagyományos és méltán közkedvelt ételekhez illik.
Hol győződhetünk meg minderről?
Idén szeptember 12. és 14. között harmadszorra kerül megrendezésre a Városligeti Vajdahunyad Várában a Szürkemarha Vigadalom - Gasztronómiai és Kulturális fesztivál. A Magyar Piac Szövetkezet vendégszereplésével és szoros együttműködésével Piac Fesztivál is lesz. A helyszínen szürkemarhából készült termékeket és ételeket kóstolhatunk, a termelői piacon pedig meg is vásárolhatjuk kedvenceinket. A szervezők többek között olyan látványos és színes programokat kínálnak, mint a bajuszmustra vagy a néptáncbemutatók. A kisebb korosztályra is gondoltak, nekik kézműves foglalkozásokkal kedveskednek.
Tudj meg többet a Szürkemarha Vigadalomról
(x)