Ismerjük meg a szürkemarhát!

Egyre egészségtudatosabban élünk, ezért szeretnénk ismerni a főzéshez felhasznált húsok eredetét, minőségét. Most az egyik őshonos fajtát, a szürkemarhát mutatjuk be. (x)

A Magyar szürke szarvasmarha vagy más néven magyar szürkemarha a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike. Valódi hungarikum, amely szépségével, szilajságával, őserőt sugalló impozáns megjelenésével Magyarország világszerte ismert jellegzetességeihez tartozik.

Miért olyan finom a húsa?

Mert a szürkemarhák egész nyáron a szabadban legelnek, télen pedig a nyáron lekaszált réti szénát fogyasztják. A legeltetésnek köszönhetően az állatok nemcsak füvet, hanem olyan gyógy- és fűszernövényeket (pl. kakukkfüvet, kamillát, rozmaringot, mentát) is fogyasztanak, amelyek egészségesek, és amelyeket konyhánkban is rendszeresen használunk. Ezen aromák mind a zsírokban raktározódnak el, főzéskor-sütéskor pedig felszabadulnak. Ennek köszönheti a szürkemarhahús különleges, vegetális ízét.

Távol-keleti marhahúsos tészta recept

Feldolgozott termék vs nyers hús

A belőle készült szalámik, kolbászok, sonkák, kenőmájasok népszerűségéhez kétség sem fér, nyers húsával, mint alapanyaggal azonban egészen más a helyzet. Sokan kritizálják, mert túl száraznak, túl szikárnak gondolják, mások egyszerűen nem ismerik, nem is tudják, melyik húsrészből milyen ételt lehet készíteni. Ugyanakkor a magyar ember nehezen lép túl a gulyás-pörkölt-ragu szentháromságon, nehezen hiszi el, hogy a szürkemarha húsa másra is jó, és nem csak ezekhez a hagyományos és méltán közkedvelt ételekhez illik.

Hol győződhetünk meg minderről?

Idén szeptember 12. és 14. között harmadszorra kerül megrendezésre a Városligeti Vajdahunyad Várában a Szürkemarha Vigadalom - Gasztronómiai és Kulturális fesztivál. A Magyar Piac Szövetkezet vendégszereplésével és szoros együttműködésével Piac Fesztivál is lesz. A helyszínen szürkemarhából készült termékeket és ételeket kóstolhatunk, a termelői piacon pedig meg is vásárolhatjuk kedvenceinket. A szervezők többek között olyan látványos és színes programokat kínálnak, mint a bajuszmustra vagy a néptáncbemutatók. A kisebb korosztályra is gondoltak, nekik kézműves foglalkozásokkal kedveskednek.

Tudj meg többet a Szürkemarha Vigadalomról

(x)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...