Ismerd meg a portugál konyha rejtelmeit!

Ételek, amik a kötelező kategóriába tartoznak, ha véletlenül Portugália felé veszitek az irányt! 

Portugália fogásai a számunkra megszokottal ellentétben teljesen új ízélménnyel kecsegtetnek, de érdemes minél előbb bevetni magunkat a tesztelésbe. Íme 7 mennyei étel a portugál konyha remekei közül:

Sopa de Pedra

A Portugáliában népszerű Sopa de Pedra (ami lefordítva kőlevest jelent), pont olyan, mint a mesében: minden van benne, a káposztától és krumplitól kezdve a babon át a malachúsig és kolbászig. Tartalmas leves, főfogásnak is kiváló.

Acorda

Az Acorda de Gambas szintén egy klasszikus portugál fogás, amit olcsósága és egyszerűsége miatt kedvelnek. A magyar ízlésnek eléggé furcsának tűnhet, de egyszer megéri kipróbálni. Ez egyfajta sűrű kenyérleves, amibe garnélát és friss koriandert kevernek, illetve egy tojást ütnek rá.

Bacalhau

A legtöbb étterem étlapján megtalálható az apró szeletekre vágott, tojással, petrezselyemmel és hagymával kisütött tőkehalat, ami mellé salátát vagy sült krumplit adnak.

Feijoada

A feijoada egy nagyon tartalmas, fűszeres és kiadós babos egytálétel. Sokféle fajtája van, de alapja mindig a bab és a hús.

Francesinha

A portugálok extradurva szendvicse: két szelet kenyér közé tesznek egy steaket, egy darabokba vágott sült kolbászt, némi sonkát. Az egészet sajtba úsztatják, megsütik sütőben, rátesznek egy tükörtojást, majd leöntik egy gravy-szerű mártással.

Polvo à lagareiro

A hagymás-burgonyás polip igazi nagy kedvenc a portugálok körében, amit úgy neveznek, „polvo a lagareiro”, azaz polip olajkészítő módra.

Porco preto

Fekete sertésből készült étel. Ezeket a speciális, zsíros húsokat általában salátával tálalják. A legtöbb porco preto gazdaság Portugália déli részén, Alentejo-ban található.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...