A belga konyha előszeretettel használja a fűszereket az ételekhez. Meghatározó ízek a
szerecsendió, a fahéj, a fekete bors, sáfrány, gyömbér és
babérlevél. Nézzük, mit rejt még a belga konyha?!
Sült krumpli
{ CKÉP =192035, 6 }
Igen, a belgák nagyon büszkék a
sült krumplijukra, amit általában majonézzel vagy valamilyen fűszeres szósszal öntenek nyakon. A frit már évszázadok óta a belga konyha része.
Stoemp
A krumpli azonban nem csak sült formában van jelen a belga gasztronómiában, hanem ott a híres stoemp is, ami egy sokszínű, krumplialapú étel. A stoemp nem kizárólag a belgák kedvence, a hollandok is előszeretettel készítik a burgonyapürével kevert zöldséges egytálat, amelyet fűszereznek, és sok esetben tejszínnel gazdagítanak.
Fekete kagylók
A belga konyha megkerülhetetlen szereplői. A főtt fekete kagyló sült krumplival és fehér borral nagyon kedvelt ételük. Természetesen a fekete kagylót nagyon sokféle receptúra szerint készítik. Nem ritka a fehérboros, citromos, bazsalikomos, currys, tárkonyos vagy majorannás változat sem.
Waffel
{ CKÉP = 192352, 6 }
A belgák nagyon édesszájúak, gondoljunk csak a belga csokira. Ezenfelül nagyon szeretik a waffeleket és a gofrikat is. A brüsszeli
gofri könnyed, ropogós tésztájú édesség, amit tejszínhabbal, lekvárral vagy friss gyümölccsel kínálnak. A másik fajtája, a liège-i gofri sűrűbb állagú, élesztős tésztából készül.
via