Tudtad, hogy egy átlagos napon 32 millió gyerek ebédel az Egyesült Államokban az iskolai menzán? És azt, hogy ezeknek a gyerekeknek több mint a fele a napi kalóriabevitelének feléhez az iskolában jut hozzá? A sweetgreen elnevezésű mikroblog egy fotóművészeti projekt keretében összegyűjtötte néhány ország tipikus menzai menüjét.
Olaszország
Helyi hal salátaágyon, paradicsomszószos tészta, bagett és szőlő. Friss, megfelelő mennyiségben tartalmaz zöldséget és szénhidrátot, és természetesen a gyümölcs sem maradhat ki a repertoárból.
Finnország
Borsóleves, répa- és céklasaláta, kenyér, palacsinta friss gyümölccsel. Könnyed, de laktató menü, ráadásul egészséges is!
Franciaország
Steak, répa, zöldbab, valódi francia sajt és friss gyümölcs.
Brazília
Sertéssült vegyes zöldséggel, fekete bab, rizs, saláta, kenyér, sült banán. Igazán sokszínű a repertoár.
Dél-Korea
Halleves, tofu, rizs, kimchi, friss zöldségek.
Görögország
Sült csirke, töltött szőlőlevél, saláta paradicsommal és uborkával, friss narancs, görög joghurt gránátalma magokkal.
Ukrajna
Kolbász krumplipürével, borscs, káposzta és syrniki (túrós palacsinta).
Spanyolország
Pirított garnéla barna rizzsel és zöldségekkel, gazpacho, friss paprika, kenyér és narancs.
U.S.A.
Rántott csirkefalatok, krumplipüré, borsó, gyümölcssaláta és csokis keksz.
Szerintetek a magyar iskolai koszt hogyan festene ezekhez képest? Biztosan lenne benne rizses hús vagy főzelék pörköltszafttal. De szerencsére egyre több menzán odafigyelnek arra, hogy az étlapon minden nap szerepeljen friss zöldség vagy gyümölcs is.
Ezek a sulikezdős cikkek is érdekelhetnek: