Ingyen büfé a suliban: ilyen is létezik egy vidéki városban

A makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskolában a nagyszünetben ingyen ingyen kapnak egészséges falatokat a diákok. Az iskola már korábban bevezetett néhány példamutató újítást.

A makói iskola igazgatójának régi vágya volt, hogy az iskola büféjét újjáélessze, ennek nyomán a főbejárat melett kapott helyet az új büfé, ahol az ételek teljesen ingyenesen elérhetőek a diákok számára.

A diákok a zakuszkát is saját maguk készítik/ forrás

A kényelmes étkezéshez ráadásul megnyitották az iskola melett álló, használaton kívüli raktárat is. Az átalakulás végénn jelentkezett egy bérlő, aki berendezte és beindította a büfét:

A régi kollégiumi bútorokból a jó állapotúakat áthoztuk, és egy retró hangulatú étkezőt alakítottunk ki. Ezt gondoltuk tovább, amikor egy régi traktor motorháztetőből asztalt készítettünk plexi tetővel, valamint a régi tablókat, táblákat összegyűjtöttük és kitettük a falakra. Szerencsére tényleg egy jó hangulatú teret tudtunk létrehozni. A világítás, a berendezés, a függönyök, a falak színe mind-mind ezt a hangulatot sugározzák, éles ellentétben a minden tekintetben modern aulával

– mondta el az igazgató.

Már évek óta üzelemel a diákklub, ahol az iskola tanulóinak lehetőségük van felnőtt felügyelettel sütni-főzni. Ez a helyiség teakonyhával, dagasztógéppel, pizzakemencével, tűzhellyel és egyebekkel felszerelt helyet biztosít a növendékeknek. A diákklubban született már karácsonyi mézeskalács és farsangi fánk, de olyan eseményekhez, mint a pizzás diákbuli és palacsinta parti is hozzájárult már az iskola közösségi tere.

Római pizzatészta

Olaszországban sem ugyanolyan a pizza mindenütt: Rómában például sokkal levegősebb, ropogósabb, enyhén magasabb tésztájú lepényeket sütnek, amiket utána ollóval vágnak szögletes ...

A főzőcskézésekhez szükséges alapanyagokat részben az iskola termeli ki, ugyanis a tojás a tankerti tyúkoktól érkezik, a paradicsom, paprika, padlizsán és a többi zöldség szintén a tankertből, a lekvárt is a tanulók főzik a tankerti gyümölcsökből gyakorlati órákon. 

Ezt a lehetőséget bővítettük tovább, amikor elkészült a retró büfé. Az elvünk az, hogy az új büfé mellett megférnek az ingyenes zsíroskenyerek, zakuszkás, lekváros kenyerek, a tea és az alma. Nem rontják a büfé forgalmát, még akkor sem, ha ezek a kis finomságok ingyenesen elérhetőek a diákok számára hétfőtől csütörtökig minden nagyszünetben. Úgy gondoltuk, egy mezőgazdasági iskolában ne éhezzenek a tanulók

– fejtette ki az igazgató.

A közös főzésekben a tantesület tagjai is részt vesznek néhányan, és még a takarítónők is besegítenek, például a maradék tojásfehérjéből habcsókot készítenek.

Forrásunk volt.

Címlapkép.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Csirkés-zöldséges tésztatorta

Az egyik "mentes" receptkönyvben találtam egy csirkés-zöldséges tésztakoszorú receptet, ahol gyűrű alakú kuglófsütő formában készült az étel. A receptet – át-átalakítva – már ...

Hókifli

Minden karácsonykor kerül belőle ünnepi asztalra. Nagyon szeretjük!

Címlapról ajánljuk

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...