Akkora a drágulás, hogy már a boltosok is szégyellik kiírni az árakat

Régóta nem volt olyan infláció, mint idén februárban. Az áremelkedést a kormányzati osztogatás miatt megélénkült kereslet is szítja, de nem ez az egyetlen oka annak, hogy egyre nagyobbra kell kinyitnunk a pénztárcánkat.

Majdnem 15 éve nem volt olyan magas az infláció, mint 2022 februárjában, a KSH jelentése szerint átlagban 8,3 százalékkal emelkedtek az árak, azon belül is kiemelkedően, 11,3 százalékkal nőtt az élelmiszerek ára – derül ki a 24.hu cikkéből. Az átlag feletti áremelkedést az alábbi termékeknél érzékelhetjük jelentős mértékben:

  • margarin (25,8%),
  • kenyér (25,0%),
  • száraztészta (22,1%),
  • baromfihús (19,2%),
  • sajt (17,9%),
  • péksütemények (17,8%),
  • liszt (17,6%),
  • vaj (16,3%),
  • tejtermékek (15,5%)

Nemcsak az élelmiszereket illetően érzékelhetjük a drágulást: a tartós fogyasztási cikkek 8,3 százalékkal, ezen belül a konyhai és egyéb bútorokért 16,2 százalékkal, a szobabútorokért 15 százalékkal kell többet fizetnünk, de jelentős mértékben nőttek a személygépkocsi árak is (használt gépjárművek esetében 10, újakért 7,3 százalékkal kell többet fizetni. A szolgáltatások díja 5,5 százalékkal emelkedett.

Majdnem 15 éve nem volt ekkora drágulás

A szakértői konszenzus szerint 8,1 százalékos infláció volt várható, a februári éves infláció azonban – vélhetően az élelmiszerdrágulás miatt – nőtt 8,3 százalékra.

Petschnig Mária Zita, közgazdász szerint a legfontosabb inflációs mutató az előző hónaphoz viszonyított áremelkedés: februárban januárhoz képest 1,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, és ezen belül az élelmiszereknél volt a legnagyobb a drágulás, átlagban 2,1 százalékos. Ez nagyon magas számnak számít főleg akkor, amikor éppen érvényben van a kormány által bevezetett élelmiszerárstop: eszerint nem lehet a tavaly október 15-i áraknál drágább a sertéscomb, a csirkemell és a csirkefarhát, a kristálycukrot, a napraforgóolaj, valamint a búzafinomliszt és a 2,8 százalékos UHT tej sem.

Bár ezek a termékek január óta valóban olcsóbban kaphatóak, az árstoppal érintett termékek helyettesítői és a többi élelmiszer is drágult, valamint ha május 1-től vége lesz a kormány által érvényben lévő árbefagyasztásnak, az előbb felsorolt termékek ismét magasabb áron lesznek kaphatóak.

Nem érzékelem az úgynevezett élelmiszerár-befagyasztás jótékony hatását. Még átmenetileg sem. Amikor a piacon a zöldségárus azt mondja, olyan árak vannak, hogy szégyelli kimondani, az árulkodó

– nyilatkozta a 24.hu-nak Petschnig Mária Zita, aki szerint az éves infláció mértéke 9 százalék körül alakulhat, azonban nem lehet kizárni teljesen a kétszámjegyű átlagos fogyasztóiár-emelkedést sem, ennek értéke sokban függhet az orosz-ukrán háború lefolyásától, a költségvetési politikától és az árfelszabadításoktól is.

Drágább lesz a húsvét

Az Nlc.hu cikke szerint már az idei húsvét is drágább lesz a tavalyinál, áremelkedésre lehet ugyanis számítani a húsáruk és a tojások terén is. Az infláció és a folyamatosan növekvő takarmányárak miatt nőtt a tojók tartási költsége is, a termelőknek pedig saját fenntartásuk érdekében jóval drágábban kellene adniuk a tojást a mostani 30-40 forintos árnál.

Mint lenni szokott, az ilyen iparági panasz mindig megelőlegezi, hogy nemsokára újabb áremelés következzék be a tojáspiacon, hiszen a megemelt nagykereskedelmi árak aztán magával hozzák a kiskereskedelmi árak növekedését is

– írja a Blikk hírére hivatkozva az Nlc.hu.

A termelők egyre nehezebben tudják megfizetni a takarmányszámlákat és a csomagolóanyagokat is, Kertész Tamás, a Farm Tojás Kft. ügyvezető igazgatója szerint nem kizárt, hogy kétszámjegyű tojásáremelése kell számítani, de akár átmeneti tojáshiány is felléphet a közeljövőben.

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke szerint a húspiacon is várható újabb drágulás, az elmúlt időszakban megnövekedett termelési költségeket hosszabb távon sem a sertéstartók, sem a húsipari cégek nem tudják már tovább elviselni. Az egyelőre nem látható, hogy a magasabb termelői költségek mikor köszönnek vissza a boltok polcain vagy a húspultban kapható termékek árcéduláján.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...