Indiai fűszerek közé fogtuk a cukkinit, és cukkinicurryt főztünk belőle

Sokan nem kedvelik a cukkinit, mert azt gondolják róla, hogy íztelen, unalmas és egysíkú zöldség. A tévhitek ellenére a tökfajtának hihetetlen sok arca van, ráadásul roppant könnyedén alakítható, szinte minden hozzávaló és fűszer jól áll neki. Hogy ezt bebizonyítsuk, egy indiai ihletésű curryt készítettünk belőle, ahol maga a cukkini a főszereplő.

Cukkini, a sokoldalú tökféle

Itt vagyunk, hogy lerántsuk az érdektelen cukkiniről a leplet, és bemutassuk izgalmas oldalát. A szezonját élő zöldség általában a grillen pirulva vagy rántva kerül az asztalra köretként, emiatt kevesen gondolják róla, hogy szinte minden fogásban nagyszerűen helytáll. Bizony, akár még desszertként is! Ebben a receptben jellegzetes fűszerekkel és kókusztejjel gazdagítottuk a zsenge cukkinit, hogy kiemeljük roppanós jellegét.

Gyors cukkinicurry - A recept a képre kattintva nyílik!

Mit nevezünk curry-nek?

A curry pontos jelentését nehéz megfogalmazni, hiszen több dolgot is jelenthet. A curry kifejezés az indiai ragu európai szájra alakított verziója.

Fontos, hogy nemzetközi gasztronómia velünk ellentétben nem a napsárga fűszerkeverékre használja a curry megnezevést, hanem a belőle készült fűszeres egytálételekre.

Bár egyre több fűszerkeveréket találunk a boltok polcain, érdemes inkább otthon nekifogni, és saját ízlésünkre alakítva készíteni ehhez a fogáshoz is. Az elkészült ételt tálaljuk főtt rizzsel vagy naan kenyérrel, korianderrel megszórva, citromlével meglocsolva.

Gyors cukkinicurry - A recept a képre kattintva nyílik!

Hús helyett cukkini

Mivel ilyen könnyen alkalmazható és variálható alapanyag a cukkini, ezért az egyik legjobb opció a hús kiegészítésére vagy akár pótlására.

Vegánoknak, vegetáriánusoknak, de akár alkalmi húskerülőknek is egyaránt ajánljuk.

A tejszínt egyszerűen pótolhatjuk az indiai konyha alapvető hozzávalójával, a kókusztejjel, teljesen tejmentes fogást alkotva.

Nézd meg a cukkinicurryről készült videót is:

Gyors cukkinicurry - a teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, recept és videó: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További cukkinis cikkek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – 7 napig szinte mindent sütés/főzés nélkül készítünk

Közhely, de a nagy melegben főzőcskézni nem annyira jó dolog: próbálunk ilyenkor kevesebb, könnyebb, gyorsabb és sokszor hidegebb fogásokat enni, ez esik jól, és ez így van rendjén. Jöjjenek a hát a gazpachók, a gyümölcslevesek, a hideg saláták tésztával vagy anélkül, a halfélék, a hidegen is finom főételek, és persze a sütés nélküli desszertek!

31 étel, ami idén júliusban biztosan az új kedvenced lesz

A nyár derekán járunk, most tényleg minden összesűrűsödik: kánikula, fesztiválok, nyaralási tervek, iskolaszünet, utazás, szabadságolás és a szezon összes friss és zsenge alapanyaga a nyakunkon! Zöldborsó, spenót, sóska, dinnye, cukkini, meggy, cseresznye, paradicsom, paprika, barack és kukorica vár rátok, és megannyi ezekből készült finomság! A legszebb júliusi receptek, alant: