Az indiai curry népszerűsége a briteknek „köszönhető”: ők hozták ugyanis magukkal Ázsiából ezt a jól ismert indiai fogást. Ma szinte minden nagyobb európai városban megkóstolhatjuk ezt a fűszeres ragut, azonban ha Indiába látogatnánk, és egy étteremben indiai curryt kérnénk, elég furcsán néznének ránk. Ott ugyanis ez a kifejezés nem létezik. De akkor mégis mi van a tányéron?
A curry Indiában
Elég nehéz egységesen leírni az indiai gasztronómiát: a félsziget több, kisebb-nagyobb államból áll, ezek nyelvjárása, vallása, kultúrája lépten-nyomon változik. Nem meglepő tehát, hogy az ételek is régiónként mások.
Talán a legegyszerűbben úgy lehet összefoglalni a curryként ismert ételeket, hogy húsból vagy zöldségekből készült egytálak, általában fűszeres szószban.
A dél-ázsiai háztartások egyáltalán nem ismerik, nem használják a curry szót. Helyette minden térségben különböző elnevezések vannak erre a szószos fogásra.
Néhány ezek közül még nekünk is ismerős lehet: a dhal vagy daal például általában hüvelyesekből (lencse, bab, stb.) készül, a saag elnevezés pedig legtöbbször a spenótra vagy más leveles zöldségre utal az ételben.
A curry nálunk
Európába a brit gyarmatosítók hozták el a curryt. Nevét valószínűleg az indiai kari szóból kapta, ami egész egyszerűen annyit tesz: szószos étel, ragu.
Azonos hangzása miatt adhatták a gyarmatosítók ezt a nevet az ételnek, így született meg az „európai curry”. Persze, amit mi is ezen a néven fogyasztunk sokat módosult útközben: nem annyira erőteljesen fűszeres, kevésbé csípős lett.
Alapanyagokban is Európához alkalmazkodott az étel: a nálunk elérhető zöldségekkel készül, és a fűszerek közül is eltűntek a nehezebben fellelhetők. A legtöbben a curry fűszerkeverékért nyúlunk a boltban: ez is nyugati találmány.
A fűszerkeverékkel persze nincsen semmi baj, tulajdonképpen a legfontosabb ízesítők (koriandermag, kurkuma, kömény, stb.) keveréke.
Ha autentikusabb élményt szeretnénk, használhatunk külön-külön fűszereket, esetleg bekeverhetünk egy házi garam masala-t is. Most, hogy fejben minden kifejezés a helyére került, merüljünk bele bátran a világ idegen ízeibe!
Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!
Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!
Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
A nagyvilág ízei csak rád várnak, hozd be őket a konyhába: