A mennyei csirkecurry, melytől az indiai konyha rajongója leszel

Curryt készíteni igazán nem nehéz dolog, különleges, fűszeres ízvilága miatt azonban sokan félnek kipróbálni. Mi hoztunk nektek egy fenséges receptet, amely tuti nem okoz majd csalódást, és amitől egészen biztosan a Távol-Kelet konyhájának rajongói lesztek.

A csirkecurry számos térségben elterjedt étel, beleértve Indiát illetve Ázsia és a Karib-térség országait. A mi kedvencünk ez az aromás, indiai változat. Ha szeretitek a jó fűszeres indiai ételeket, mindenképpen próbáljátok ki ezt a receptet, mert ez a csirkecurry ugyanolyan autentikus ízvilágú, mint amit egy indiai étteremben elvárnátok. (Talán még egy fokkal jobb is!) Gyorsan és könnyen elkészíthető, és nagy társasági összejövetel alkalmával is szuper választás. A sok, változatos fűszernek köszönhetően tele van ízzel, gazdag és krémes, és elképesztően kiadós. Basmati rizzsel, naan kenyérrel vagy salátákkal tálalva bárkit jól lehet vele lakatni.

Nem kell drága currypasztát vásárolni a delikáteszben, ehhez a fogáshoz ugyanis mi magunk is elkészíthetjük a mennyei fűszerkeveréket, a szükséges alapanyagok nagy részét ugyanis egy egyszerű hipermarketben is gyorsan beszerezhetjük. Készüljünk fel rá, hogy elképesztő illatok fognak szabad utat találni maguknak a konyhában, és ne ijedjünk meg a hosszú alapanyaglistától, ez a recept sokkal egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk!

Az alapanyagok

Amire szükséged lesz a currypasztához:

1 evőkanál koriandermag (őrölt), 1 teáskanál őrölt fűszerkömény, 1 teáskanál kurkuma, 1 teáskanál római kömény (őrölt), 1 teáskanál fahéj (őrölt), 1 teáskanál bors (őrölt), 1 teáskanál mustármag (őrölt), 1 teáskanál szegfűszeg (őrölt), 1 teáskanál gyömbérpor, 1 nagy fej fehér hagyma (péppé darálva), 4 gerezd fokhagyma (finomra reszelve), 3 evőkanál olívaolaj, 1 hüvelykujjnyi gyömbér (finomra reszelve)

Amit készíts még elő:

3 dl csirkealaplé, 3 dl paradicsomlé, 1 kg csirkemellfilé (kockára vágva), 2 dl kókusztej (sűrű, zsíros), só ízlés szerint, koriander ízlés szerint (tálaláshoz), 1 bögre rizs (párolt)

A fűszerek: koriandermag, fűszerkömény, kurkuma, római kömény, fahéj, bors, szegfűszeg, mustármag, gyömbérpor

Lássuk, hogyan készül:

Melegítsünk olívaolajat egy nagy (öntött vas) serpenyőben, közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért, és pirítsuk körülbelül 3-4 percig. Adjuk hozzá a fűszereket is, és pirítsuk pár másodpercig, amíg kellően aromás-illatos nem lesz az egész.

Borítsuk hozzá a kockára vágott csirkemellet, és jól forgassuk össze a fűszeres-hagymás péppel. Pirítsuk kb. 4-5 percig. Öntsük fel a paradicsomlével és a csirkealaplével. Fűszerezzük sóval és/vagy Cayenne borssal (ha szeretnénk, hogy kicsit csípjen.)

Forraljuk fel lassú tűzön, majd mérsékeljük a hőt közepesen alacsonyra, fedjük le a serpenyőt, és pároljuk, amíg a csirke meg nem fő, időnként megkeverve, körülbelül 8-12 percig.
A főzés utolsó perceiben keverjük hozzá a (szobahőmérsékletű) kókusztejet. Ezzel már ne nagyon főzzük, csak hagyjuk egyet rottyanni. Ha a szósz esetleg nagyon besűrűsödik, kevés csirkealaplével hígíthatjuk.

Melegen tálaljuk friss korianderrel megszórva, basmati rizzsel és friss, langyos naan kenyérrel.

A teljes receptért kattints a képre!

A curryhez a rizs mellett tökéletesen mutat a világ legpuhább naan is. A naan perzsául kenyeret jelent, az eredeti recept Iránból származik. Egész Közép-Ázsiában ez az egyik legnépszerűbb kenyérféle, ami a mindennapi étkezés elengedhetetlen kiegészítője.

Kattints a képre a naan kenyér receptjéért!

A naan hagyományosan tandoori kemencében sül, ami szinte minden háztartásban és étteremben megtalálható Indiában. Épp úgy, ahogyan minden családnak meg van a saját kedvenc recept verziója. Mi most serpenyőben készítettük, és vajjal kenegettük sütés után. Tökéletesen sikerültek és isteni finomak.

Más köretet választanál? Íme néhány szuper tipp:

Naan - élesztőmentes változat

Indiai éttermekből ismerhetjük a vajas, a fokhagymás és töltött naant is. Ezek közül a fokhagymás a legkelendőbb. Ennek is két formája ismeretes, az egyiknél a tésztájába gyúrják ...

Sárga rizs

Egyik kedvenc török éttermemben szoktam sárga rizst rendelni. A gyerekek imádják, hát eldöntöttem én is elkészítem. Nagyon jól sikerült! Mindenki csak úgy falta a színpompás rizst.

Az egyszerű csirkecurry teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Recept, képek és videó: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több különlegesség tőlünk nektek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...