A csirkecurry számos térségben elterjedt étel, beleértve Indiát illetve Ázsia és a Karib-térség országait. A mi kedvencünk ez az aromás, indiai változat. Ha szeretitek a jó fűszeres indiai ételeket, mindenképpen próbáljátok ki ezt a receptet, mert ez a csirkecurry ugyanolyan autentikus ízvilágú, mint amit egy indiai étteremben elvárnátok. (Talán még egy fokkal jobb is!) Gyorsan és könnyen elkészíthető, és nagy társasági összejövetel alkalmával is szuper választás. A sok, változatos fűszernek köszönhetően tele van ízzel, gazdag és krémes, és elképesztően kiadós. Basmati rizzsel, naan kenyérrel vagy salátákkal tálalva bárkit jól lehet vele lakatni.
Nem kell drága currypasztát vásárolni a delikáteszben, ehhez a fogáshoz ugyanis mi magunk is elkészíthetjük a mennyei fűszerkeveréket, a szükséges alapanyagok nagy részét ugyanis egy egyszerű hipermarketben is gyorsan beszerezhetjük. Készüljünk fel rá, hogy elképesztő illatok fognak szabad utat találni maguknak a konyhában, és ne ijedjünk meg a hosszú alapanyaglistától, ez a recept sokkal egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk!
Amire szükséged lesz a currypasztához:
1 evőkanál koriandermag (őrölt), 1 teáskanál őrölt fűszerkömény, 1 teáskanál kurkuma, 1 teáskanál római kömény (őrölt), 1 teáskanál fahéj (őrölt), 1 teáskanál bors (őrölt), 1 teáskanál mustármag (őrölt), 1 teáskanál szegfűszeg (őrölt), 1 teáskanál gyömbérpor, 1 nagy fej fehér hagyma (péppé darálva), 4 gerezd fokhagyma (finomra reszelve), 3 evőkanál olívaolaj, 1 hüvelykujjnyi gyömbér (finomra reszelve)
Amit készíts még elő:
3 dl csirkealaplé, 3 dl paradicsomlé, 1 kg csirkemellfilé (kockára vágva), 2 dl kókusztej (sűrű, zsíros), só ízlés szerint, koriander ízlés szerint (tálaláshoz), 1 bögre rizs (párolt)
Lássuk, hogyan készül:
Melegítsünk olívaolajat egy nagy (öntött vas) serpenyőben, közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért, és pirítsuk körülbelül 3-4 percig. Adjuk hozzá a fűszereket is, és pirítsuk pár másodpercig, amíg kellően aromás-illatos nem lesz az egész.
Borítsuk hozzá a kockára vágott csirkemellet, és jól forgassuk össze a fűszeres-hagymás péppel. Pirítsuk kb. 4-5 percig. Öntsük fel a paradicsomlével és a csirkealaplével. Fűszerezzük sóval és/vagy Cayenne borssal (ha szeretnénk, hogy kicsit csípjen.)
Forraljuk fel lassú tűzön, majd mérsékeljük a hőt közepesen alacsonyra, fedjük le a serpenyőt, és pároljuk, amíg a csirke meg nem fő, időnként megkeverve, körülbelül 8-12 percig.
A főzés utolsó perceiben keverjük hozzá a (szobahőmérsékletű) kókusztejet. Ezzel már ne nagyon főzzük, csak hagyjuk egyet rottyanni. Ha a szósz esetleg nagyon besűrűsödik, kevés csirkealaplével hígíthatjuk.
Melegen tálaljuk friss korianderrel megszórva, basmati rizzsel és friss, langyos naan kenyérrel.
A curryhez a rizs mellett tökéletesen mutat a világ legpuhább naan is. A naan perzsául kenyeret jelent, az eredeti recept Iránból származik. Egész Közép-Ázsiában ez az egyik legnépszerűbb kenyérféle, ami a mindennapi étkezés elengedhetetlen kiegészítője.
A naan hagyományosan tandoori kemencében sül, ami szinte minden háztartásban és étteremben megtalálható Indiában. Épp úgy, ahogyan minden családnak meg van a saját kedvenc recept verziója. Mi most serpenyőben készítettük, és vajjal kenegettük sütés után. Tökéletesen sikerültek és isteni finomak.
Más köretet választanál? Íme néhány szuper tipp:
Az egyszerű csirkecurry teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Recept, képek és videó: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több különlegesség tőlünk nektek:
- „Így lett ez az én klasszikus becsinált levesem anyám emlékére" – Főszerkesztőnk újraalkotta mindenkori kedvencét
- Caldo Verde, a portugál kolbászos kelkáposztaleves, egy tányér tökély
- „Stahl Judit, ha olvasod ezt a cikket, könyörgöm, segíts!" – nem maradhat örökké talány a spenótos-csirkés tészta eredete