7 ételcsoport, ami gyengíti az immunrendszered

A téli időszakban rengeteg helyről olvashatjuk, hogy mit kellene ennünk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Arról viszont ritkábban esik szó, hogy mik azok az ételek, amelyek gyengítik az immunrendszerünket.

Ősszel rendszerint elkezdünk vitaminokat szedni, több gyümölcsöt eszünk, esetleg gyógyteákat iszunk, így készítve immunrendszerünket a hideg hónapokra. Mindenki tudja jól, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás segít az egészségünk megőrzésében, a tápanyagszegény és feldolgozott ételekben dús étrend viszont gyengíti az immunrendszert.

Összeszedtük azokat az ételeket, amiket érdemes elkerülni, ha erősíteni szeretnénk szervezetünket.

7 ételcsoport, ami gyengíti az immunrendszered

1. Hozzáadott cukor

Közismert tény, hogy a magas cukorbevitel negatív hatással van a szervezetre. A magas cukortartalmú, feldolgozott ételek hirtelen megdobják a vércukorszintet, ami beindítja az olyan gyulladáskeltő fehérjék, mint TNF-α és az CRP termelését. A magas vércukorszint emellett felborítja az emésztőrendszer egyensúlyát és fogékonyabbá teheti az embert különböző autoimmun betegségekre is.

2. Sós ételek

Nem csak a cukorra, de a sóra is oda kell figyelnünk, ha egészséges immunrendszerre vágyunk. Az olyan túlsózott ételek, mint a chipsek, gyorsételek, mirelit pizzák rendszeres, napi fogyasztása negatív hatással van a bélbaktériumokra és gyulladáskeltő hatásuk is van.

3. Ómega-6 zsírsavban dús ételek

A testünknek egyaránt szükséges van ómega-3 és ómega-6 zsírsavakra a megfelelő működéshez. Az európai étrendek jellemzően ómega-3-ban szegények, míg a napraforgó vagy repceolajban is található ómega-6 zsírsavban dúsak. Ez elhízáshoz és allergiák, asztma kialakulásához vezethet. A zsírsavak kiegyenlített fogyasztásával az immunrendszerünket is támogatni tudjuk.

4. Olajban sült ételek

Az olajban sült ételeknek kimondottan magas AGE tartalma van. Az AGE-k, más néven fejlett glikációs végtermékek, olyan molekulák, amelyek akkor keletkeznek, amikor cukrok reakcióba lépnek fehérjékkel vagy zsírokkal, például a magas hőmérsékleten történő, olajban való sütés során. Az AGE-k növelik a gyulladást a szervezetben, sejtműködési zavarokat idéznek elő és növelik a cukorbetegség és az érelmeszesedés kockázatát.

5. Feldolgozott és grillezett húsok

A sült ételekhez hasonlóan a feldolgozott és grillezett húsok is magas AGE tartalmúak, emellett pedig telített zsírsavakban is dúsak. A kiegyensúlyozott immunrendszer érdekében kerüljük a túlzott húsfogyasztást.

6. Mesterséges édesítőszerek

A fogyókúrázók imádják a mesterséges édesítőszereket, hiszen alacsony kalóriatartalom mellett tudják velük élvezni kedvenc édességeiket. Azonban nem csak a kalóriabevitel számít.

Bizonyos mesterséges édesítőszerek, köztük a gyakran használt szukralóz és szacharin felborítják az emésztést, hasmenést, hasfájást okozhatnak és gyengítik az immunrendszert.

7. Finomított szénhidrátok

A finomított szénhidrátoknak magas a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy megdobják a vércukor- és inzulinszintet, ami viszont beindítja a gyulladáskeltő fehérjék termelését. Válasszunk magas rosttartalmú szénhidrátforrásokat a finomított szénhidrátok helyett.

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi


Az alábbi cikkeket is olvasd el, ha fontos számodra az egészség:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...