Ősszel rendszerint elkezdünk vitaminokat szedni, több gyümölcsöt eszünk, esetleg gyógyteákat iszunk, így készítve immunrendszerünket a hideg hónapokra. Mindenki tudja jól, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás segít az egészségünk megőrzésében, a tápanyagszegény és feldolgozott ételekben dús étrend viszont gyengíti az immunrendszert.
Összeszedtük azokat az ételeket, amiket érdemes elkerülni, ha erősíteni szeretnénk szervezetünket.
1. Hozzáadott cukor
Közismert tény, hogy a magas cukorbevitel negatív hatással van a szervezetre. A magas cukortartalmú, feldolgozott ételek hirtelen megdobják a vércukorszintet, ami beindítja az olyan gyulladáskeltő fehérjék, mint TNF-α és az CRP termelését. A magas vércukorszint emellett felborítja az emésztőrendszer egyensúlyát és fogékonyabbá teheti az embert különböző autoimmun betegségekre is.
2. Sós ételek
Nem csak a cukorra, de a sóra is oda kell figyelnünk, ha egészséges immunrendszerre vágyunk. Az olyan túlsózott ételek, mint a chipsek, gyorsételek, mirelit pizzák rendszeres, napi fogyasztása negatív hatással van a bélbaktériumokra és gyulladáskeltő hatásuk is van.
3. Ómega-6 zsírsavban dús ételek
A testünknek egyaránt szükséges van ómega-3 és ómega-6 zsírsavakra a megfelelő működéshez. Az európai étrendek jellemzően ómega-3-ban szegények, míg a napraforgó vagy repceolajban is található ómega-6 zsírsavban dúsak. Ez elhízáshoz és allergiák, asztma kialakulásához vezethet. A zsírsavak kiegyenlített fogyasztásával az immunrendszerünket is támogatni tudjuk.
4. Olajban sült ételek
Az olajban sült ételeknek kimondottan magas AGE tartalma van. Az AGE-k, más néven fejlett glikációs végtermékek, olyan molekulák, amelyek akkor keletkeznek, amikor cukrok reakcióba lépnek fehérjékkel vagy zsírokkal, például a magas hőmérsékleten történő, olajban való sütés során. Az AGE-k növelik a gyulladást a szervezetben, sejtműködési zavarokat idéznek elő és növelik a cukorbetegség és az érelmeszesedés kockázatát.
5. Feldolgozott és grillezett húsok
A sült ételekhez hasonlóan a feldolgozott és grillezett húsok is magas AGE tartalmúak, emellett pedig telített zsírsavakban is dúsak. A kiegyensúlyozott immunrendszer érdekében kerüljük a túlzott húsfogyasztást.
6. Mesterséges édesítőszerek
A fogyókúrázók imádják a mesterséges édesítőszereket, hiszen alacsony kalóriatartalom mellett tudják velük élvezni kedvenc édességeiket. Azonban nem csak a kalóriabevitel számít.
Bizonyos mesterséges édesítőszerek, köztük a gyakran használt szukralóz és szacharin felborítják az emésztést, hasmenést, hasfájást okozhatnak és gyengítik az immunrendszert.
7. Finomított szénhidrátok
A finomított szénhidrátoknak magas a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy megdobják a vércukor- és inzulinszintet, ami viszont beindítja a gyulladáskeltő fehérjék termelését. Válasszunk magas rosttartalmú szénhidrátforrásokat a finomított szénhidrátok helyett.
Szerző: Kremmer Magdi
Az alábbi cikkeket is olvasd el, ha fontos számodra az egészség: