Immunerősítés – van értelme?

Ősszel sokakat foglalkoztat, hogyan készíthetik fel immunrendszerüket a télre, létezik-e immunerősítés, és mire érdemes pénzt áldozni egyáltalán?

Gyenge immunrendszerről rendszerint azok szoktak beszélni, akik árulnak valamit az erősítésére. De létezik-e önmagában gyenge immunrendszer?

Előfordulnak immunbetegségek, amikor hiányzik vagy beteg valamelyik sejt vagy fehérje, amely szükséges a megfelelő védekezőképességhez. Ilyenkor kivizsgálás után az embernek papírja lesz arról, hogy speciális immunhiányban szenved. Bizonyos betegségek vagy éppen szteroid gyógyszerek szedése miatt is károsodhat az immunrendszer, de ilyenkor megint egy alapbetegség következményeiről van szó.

Teljesen egészséges emberben rendszerint az immunrendszer is egészséges. Sokkal jobb lenne az a megközelítés, hogy az immunrendszert ne engedjük meggyengülni. Amikor az ember „gyenge”, mert erőn felüli terhelésnek van kitéve, vagy mert nem megfelelő az életmódja, az immunrendszere is lehet „gyenge”. De nem önmagában. Mielőtt bármiféle méregdrága csodapirulára beruházunk, gondoljuk át a következőket:

Ezek olyan tényezők, amelyek bizonyítottan szükségesek a megfelelő védekezőképességhez. Természetesen nem hiba multivitamin-készítményt venni, de érdemes inkább arra törekedni, hogy a fenti kérdések mindegyikére „Igen!”-nel tudjunk válaszolni!

Vegyes zöldség grillen sütve

Húsvétra készült. Az olajos szárított paradicsom nagyon feldobja az ízét. Ha jobban megnézzük a képet, látható a gőz, ahogy sültek a zölségek a grillen. A képen még nem volt ...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...