Immunerősítés régen: fogadd meg nagyszüleink tippjeit, és ellenállóbb lesz a szervezeted

Sokan úgy emlékszünk a nagyszüleinkre, mint akik nem sokszor mentek az orvosi rendelő környékére, mert egészségesek voltak. Az ételeikben, fűszereikben volt a titkuk kulcsa!

A régi öregek automatikusan tudták, melyik fűszer, gyógynövény mire jó, és ha a vitamin tartalmukat kívülről nem is fújták, és az antioxidáns szóról sem hallottak, azt viszont tökéletesen tudták, mit mivel gyógyítsanak.

Fokhagyma

Vidéken az öregek étkezőasztalának a fokhagyma legalább annyira szerves része volt, mint húslevesből kikandikáló tyúkláb. Régen mindenbe tettek fokhagymát, amibe csak lehetett, ha pedig aznap édes tészta volt az ebéd, akkor kenyérrel ették a fokhagymát, desszert gyanánt. Az biztos, hogy egy-két gerezd így vagy úgy, de lecsúszott minden nap.

A népi gyógyászat egyik legismertebb és legsokoldalúbb gyógynövényét sok mindenre használják évszázadok óta. Habár még a lepra és a szifilisz ellen is igyekeztek bevetni, tény, a fokhagyma nem mindenható - de majdnem Az viszonyt bizonyított, hogy ha rendszeresen eszel fokhagymát, az jót tehet a koleszterinszintednek, könnyebben kordában tarthatod a vérnyomásodat és a vércukorszintedet is.

Erős vértisztító, baktérium- és vírusölő hatással rendelkezik, de emésztési problémák ellen is jó lehet. A gyulladásos betegségek esetén is bevetheted, hiszen segít csökkenteni a szervezetben kialakult gyulladásokat, és még a gombás fertőzések esetén is hatékony lehet.

Sült fokhagyma

Van egy kedvenc turkálóm,. Azon a koncepción alapszik, hogy minden számunkra felesleges cuccot, legyen az ruha, bútor, játék, könyv, konyhai eszköz, konyhai kiegészítő, vagy elektronikai ...

Vöröshagyma

A fokhagyma mellet a másik favorit a vöröshagyma volt, ami nélkül jóformán szintén nem létezett sós étel. Nagybátyám a mai napig sokszor magában harapja, és tény, nem sok betegség találta meg az elmúlt 77 évben.

A könnyfakasztó zöldséget régen a megfázásos időszakban dupla dózisban ették, de volt, aki teát is készített belőle. Az íze nem a legjobb teaként, de hatásos.1 fej vöröshagyma fedezi a napi C-vitamin szükségletünk 20 százalékát, de van benne kálium, folsav, B6-vitamin és mangán is. Nem biztos, hogy a nagyszüleink ezeket mind tudták, de koleszterinszintet zabolázó hatásáról már ők is értesültek, sőt, a gyulladásos megbetegedések, és rovarcsípések enyhítésére is előszeretettel használták a vöröshagymát. Ízületi gyulladás ellen is hatékony volt: dunsztot tettek a lábukra, térdükre, csuklójukra, és másnapra enyhültek a fájdalmak.

Emellett a vöröshagyma erőssé, ellenállóvá teszi a csontokat, tökéletes prebiotikumként működik, amit nagyanyáink inkább úgy fordítanának le, hogy ha rendszeresen eszel vöröshagymát, nem kell az árnyékszéken sokat időznöd.

Háromhagymás leves

A hagyma olyan magától értetődően ül a kis kosárkában a konyhában, bérelt helye van a konyhapult alatt. Ha esetleg elfogy, nem értem, hogy nem jutott eszembe pótolni. Szinte mindenbe ...

Csalán

Az, ami sokak számára csípős gyomnövény, a régi öregeknek immunerősítő étel volt. A csalánból nemcsak gyógyteát, hanem levest és főzeléket is készítettek. Miután megfőzték a csalánt, behabarták egy kevés liszttel és tejjel, majd jó ízűen bekanalazták.Régen a téli és a tavaszi időszakban a csalánt egyaránt használták az ellenálló képesség megerősítésére, de az ízületi gyulladások, valamint a húgyúti problémák kezelése során is bevetették.

Az allergia időszakában, a szénanátha, a köhögés és tüsszögés ellen is jó hasznát vették, de az ekcéma tüneteit is enyhítették vele. A csalántea húgyúti fertőzések, felfázás esetén is hatékony lehet, valamint erőteljes vízhajtó hatása miatt a pangó vizet is kiűzhetjük vele.

Erős paprika

A magyar ember sokszor arról ismerszik meg, hogy még ahhoz is erős paprikát eszik, amihez más nemzet elképzelni sem tudja. Gyerekkoromban az én nagyszüleim is harapták a hegyes erős zöldpaprikát, de olyan lendülettel, amitől egyből nekem is kedvem támadt megkóstolni - megtettem, nem kellett volna.

Felnőttként azonban már értem a rajongásukat, pláne, hogy az egészségügyi hatásai sem elhanyagolhatók. A legtöbbször a náthás időszakban ették az öregek, mert se perc alatt kitisztította az orrjárataikat, és a torkukra is kellemes zsibbasztó hatással volt. Erős antibakteriális hatása mellett fejfájásra és ízületi gyulladásra is alkalmazták.

Ezeket olvastad már?

via és via és via és via

Címlapkép: Fortepan

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...