Íme a lista, hol vehetsz magadnak hazai, friss biozöldségeket!

 Jó hír a friss idénytermékek keresőinek! Itt a legfrissebb lista a közösségi gazdaságokról, akiktől biozöldséget rendelhetünk.

Ilyenkor csatlakozhatnak a fogyasztók a közösségi gazdaságokhoz, akiktől egy éven át minőségi friss, biominőségű idényterményeket kapnak. A Tudatos Vásárlók Egyesülete idén is listát jelentet meg a megbízható gazdaságokról, és családi napot is szervez, ahol személyesen lehet megismerni a gazdákat.

A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki

A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami nála megterem. A terményeket (lehet zöldség, tojás, állati termékek) jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

Európában február 22-én tartja a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napját a mozgalmat segítő nemzetközi szervezet, az Urgenci. A szervezet legutóbbi, 2014-es felmérése alapján 16 európai országban legkevesebb 4000 közösségi gazdaság létezik, ez majdnem 465 000 fogyasztót és 6300 gazdát jelent. Magyarországon 10 éve kapott lendületet a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma, de még nincs pontos nyilvántartás arra, hogy hány közösségi gazdaság működik.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) mintegy 15 ilyen gazdasággal működik együtt, amelyek zöldséggel, hússal, tojással és gyümölccsel látnak el mintegy 2-3000 ezer embert.

Idén az egyesület a nemzetközi naphoz kapcsolódva egy családi rendezvényen népszerűsíti a közösségi mezőgazdálkodást, ahol a gazdák személyesen várják az új tagokat. Az érdeklődőket emellett szakmai és ismeretterjesztő előadások, családi programok - például bringaturmix - és magcsere is várja. A családi nap részletes programja ITT érhető el.

A TVE kutatásai szerint közösségi gazdaságokhoz olyan fogyasztók csatlakoznak, akik

  • szeretnek főzni és új alapanyagokat, ételeket kipróbálni;
  • fontosnak tartják, hogy támogassák a közelben élő gazdálkodókat;
  • környezettudatosak;
  • fontosnak érzik, hogy egy olyan közösség tagjai lehetnek, ahol mások is keresik a jó minőségű, egészséges bioélelmiszert;
  • készen állnak arra, hogy hetente vegyék át az idényterményeket.

Pestovics Ágnes vásárló, aki évről-évre a Táncoskert gazdaságtól szerzi be a tojást és a húsárut, azt meséli:

"Nagyobb felelősségvállalást érzek a gazdáért és az ételemért is. Kicsit olyan ez, mint amit gyerekkoromban a nagymamám tyúkjával kapcsolatban éreztem. Nagyobb tisztelet és sokkal több alázat van bennem amellett, hogy nagyságrendekkel jobb minőségű élelmiszert fogyasztok és adok a gyerekeimnek. Nem szívesen eszem már más forrásból származó ételt"

A Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán minden évben elérhetőek azok a gazdaságok, akik ilyenkor várják az új csatlakozókat. Idén az összeállításba olyan gazdaságok kerülhettek csak be, amelyek együttműködnek a civil szervezettel. A kínálatot böngészve megtudhatjuk, hogy melyik gazdaság milyen termékeket kínál, hol lehet átvenni tőlük a kosarat, mennyi a tagdíj.

Nem csak Budapesten, de több vidéki kis- és nagyvárosban is találunk lehetőséget, például Mosonmagyaróváron, Székesfehérváron, Szegeden, Debrecenben, Hajdúböszörményben, Balassagyarmaton vagy Kecskeméten. A budapesti agglomerációban is számos átadópont működik, például Szigetmonostoron, Tahitótfaluban, Vácon, Szentendrén és Dunakeszin. A táblázat ITT érhető el.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az alábbi közösségi gazdaságokat mutatta már be oldalán:

  • Tápiódoboz
  • Dunaszigeti Zöldségközösség
  • ZöldAlmárium
  • MagosVölgy Zöldségközösség
  • Táncoskert
  • Birs Közösség
  • Szigetmonostor Biokert
  • Háromkaptár
  • Virágosélet Zöldségközösség
  • Pitypang Biokert
  • Szandaszögi Ökokertészet

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...