Az ember egyik legnagyobb ékessége a mosolya - mondják sokan és való igaz, hogy egy szép, fehér fogakkal teli mosoly bárki napját fel tudja dobni. Fogainkat tisztán tartani egyszerű feladat, a vakító fehérséget megőrizni azonban már sokkal több munkát és odafigyelést igényel.
A
dohányzás és a túlzott
kávéfogyasztás közismerten sárgítja a fogakat, mi pedig most 12 további olyan élelmiszert mutatunk, amelynek túlzott fogyasztása szintén koptatja fogaink fehérségét.
1. Erdei gyümölcsök
via GIPHY
Tavasszal mást sem várunk jobban, minthogy végre kezünkbe vehessünk egy finom tál epret, áfonyát vagy málnát. Az erdei gyümölcsökkel egy baj van, hogy túlzott fogyasztás esetén elszínezi fogainkat. Ezt elkerülve érdemes erdei gyümölcsök után rögtön fogat mosni és fogselymezni.
Legalább naponta kétszer mossunk fogat, fogselymezzünk legalább egyszer, valamint használjunk fluoridos fogkrémet, a fluorid ugyanis védi és erősíti a fogzománcot.
2. Tea
via GIPHY
Szakértők szerint a fekete teák fogyasztását nem érdemes túlzásba vinni, ha fehér fogakat szeretnénk, a tea ugyanis (a kávéhoz és a vörösborhoz hasonlóan) sok tannint, vagyis festékanyagot és savat tartalmaz, ezek pedig a fogzománcra tapadva foltokat okoznak.
3. Vörösbor
via GIPHY
Mérsékeld a kávé, vörösbor és tea fogyasztását. A tannin, sav és festékanyagok a fogzománcra tapadva egész fogsorunkat beszínezhetik.
Ennél egy kis indiait? Természetesen nem kell örökre megválnod a pikáns, fűszeres ételektől, de jó, ha tudod: a curry-s ételek túlzott fogyasztása sárgítja a fogakat.
krumplifőzelék
Egy kellemes nyárvégi napon én készítettem a stábnak az ebédet, a jól megszokott krumplifőzeléket felturbóztam curryvel és kókusztejjel. A hagyományos fasírtot pedig tovább ...
lencseleves
Egy végtelenül egyszerű leves (amit ha sűrűbbre készítünk, akár főzelék is lehet), aminél egy dologra kell figyelni, hogy ne főzzük teljesen szét a lencsét, a többi gyerekjáték.
grill húsok
Ha Berlin, akkor currywurst...
5. Cukorkák
via GIPHY
Egészen kicsi gyerekkorunk óta tudjuk, hogy túl sok
cukorka fogyasztása hamar tönkreteszi a fogakat, főleg akkor, ha szopogatás vagy rágcsálás után (mert ugye mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki rögtön szétrágja a cukrokat) a maradék beleragad a hátsó fogakba. Ilyenkor az ételmaradék tökéletes helyet biztosít a baktériumoknak, a fogszuvasodás pedig igen kellemetlen, így ha lehet, kerüljük a kemény cukorkák gyakori fogyasztását.
6. Paradicsomszósz
via GIPHY
,,Minden, ami összekoszolja a bútorod, bizony a fogaidnak se tesz jót" - viccelődött az
eatthis.com cikkében Dr. Kim Harms, az Amerikai Fogászati Egyesület szóvivője. Minden vicc fele igaz, a paradicsomról pedig köztudott, mennyire savas zöldség.
7. Szénsavas üdítők
via GIPHY
Mindegy, cukros vagy cukormentes üdítő, a buborékos és egyben savas italok roncsolják a fogakat. A szakértő szerint a legjobb megoldás az lenne, ha csak sima, buborékmentes vizet innánk, ezzel kímélnénk a legjobban fogainkat.
8. Balzsamecet
kínai tészta
Ezt a receptet Angela Hartnett brit szakács leírásában találtam. Ő Gordon Ramsay legsikeresebbnek mondott tanítványa. Az eredeti recept ugyan édes borsót ír, de mivel az nem volt a ...
gombás húsok
Balzsamecetes-gombás csirkemell, ami tényleg elkészül 15 perc alatt! ;)
tepsis hús
Gyors és könnyed étel csirkemellel, rengeteg sajttal, paradicsommal és bazsalikommal.
Bár imádjuk a balzsamecetet saláták ízesítőjeként, ezt is érdemes csak módjával használni, ha fontos számunkra fogaink (sz)épsége. A balzsamecet nemcsak sötét színe, de kissé ragadós állaga miatt is tapad a fogra, így ha napi szinten fogyasztasz belőle, jobb, ha étkezés után aláveted magad egy alapos fogmosásnak.
9. Cékla
Elég, ha csak annyit mondunk: élénk lila szín. A cékla nagyon egészséges zöldség, elhagynunk étrendünkből semmiképpen sem szabad, fogyasztása után azonban vagy mossunk fogat, vagy (viccesnek tűnhet), együnk sajtot, egyes feltételezések szerint ugyanis a sajt semlegesíti a savas ételeket.
via eatthis