Ilyenek voltak régen a tejivók, a békebeli ízek őrzői

A sörözők és borozók ellenpontjait, a tejivókat mi, gyerekek és a józanéletű tejfüggő polgárok lelkesen látogattuk a rendszerváltás előtt. Neked mi volt a kedvenc italod?  

A tejivók nem a Kádár-korszak szülöttjei, ugyanis már a 19. században is léteztek, de tény, a tejivókat jobban preferálták a tervgazdálkodás idején, mint a KMK-sok törzshelyéül szolgáló, alkoholt kínáló egységeket. A tejes italokat, üdítőket és péksüteményeket áruló létesítmények a rendszerváltás után eltűntek, de ma - némi ráncfelvarrás után - ismét fénykorukat élik.

Élet a laktózérzékenység előtt

A rendszerváltás előtt, amikor nemcsak a májas hurka, hanem a tejföl és a tej is erős marketinget kapott, a növekvő tejfogyasztásnak köszönhetően a tejivók nagy népszerűségnek örvendtek. A tejivóban egy szempillantás alatt rászokhattunk a karamellás tejre, ami friss kiflivel maga volt az álom, de ha krémtúrót kívántunk, azt is kanalazhattunk gyerekkorunk züllesztőjében. A felnőttek munka után üvegkancsókból tölthettek magunknak tejeskávét, amihez kísérőnek túrós batyut vagy molnárkát falatoztak.

Receptajánló:

Kakaós csiga pussycattól

A minap a családom megemlítette, hogy kakaós csigát kéne sütni. Eddig azért nem szerettem vele foglalkozni, mert mindig a fele kakaó a tepsibe landolt, ami engem fenemód idegesített. Most ...

Túrós batyu Iluska konyhájából

Lányom sokszor vágyik túrós batyura, és ez egy egyszerű, hamar elkészíthető tészta, így hamar belemegyek egy kis dagasztásba. Túró nekem mindig van a fagyasztóban. A töltelék ...

Utcai tejárus Győrben:

A tejivó törzsvendégei között ugyanúgy megtaláltuk az ejtőzni vágyó polgárokat, mint a varrólányokat, a kifutófiúkat és természetesen a gyerekeket. Az olcsó és finom péksüteményeket valamint tejtermékeket kínáló tejivók mindig tele voltak a laktózra kicsit sem érzékenyekkel, akik a tej, a tejeskávé és az aludttej mellett limonádét és szénsavas krachedlit is kortyolhattak.

Debreceni tejivó:

Debreceni tejivó

A krachedlit citromos és málnás ízben lehetett kapni, ami mákos és a túrós rétest mellé is finom volt, de tejes itallal leöblítve veszélyes kombinációt alkotott, és könnyen kiszámítható eredmény produkált az érzékeny gyomrúaknál. A legtöbben persze a kakaós és karamellás italokért látogattuk a tejivókat, valamint azokért a péksüteményekért, amikhez hasonlót ma már nem igen kapni.

És ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...