Ilyen a tökéletes nokedli...a tiéd milyen?

Hogyan főzött a nagyi olyan finom galuskákat, más néven nokedlit? Így készül az egyik leghétköznapibb és mégis legfinomabb magyaros ételünk. Te hogyan csinálod?

Ne legyen kemény, de túl puha, szétázott sem, akkor összeragad az összes kis darab egy nagy tömbbé, vagy masszajelleget ölt, ami után maximum kanalazhatjuk a pörkölt mellé.

Íme egy elkészítési lehetőség:

A két legfontosabb tanács a nokedli tésztájához:

  • Közvetlenül szaggatás előtt állítsuk össze a tésztát, ne pihentessük, mint a palacsintáét, ez sokkal sűrűbb, és a teteje beszáradhat.
  • Ne dolgozzuk túl, csak gyors mozdulatokkal keverjük el fakanállal egy tálban a hozzávalókat.

Tészta

Liszt, tojás, só - ez a három alapanyag legyen a kamrában, az állagát egy kevés csapvízzel állítsuk be. 4 főre kb. 40 dkg liszt, mérettől függően 1-2 tojás, egy teáskanál só és annyi víz kell hozzá, amennyit felvesz, ez általában 2-3 dl. A még finomabb végeredmény érdekében egyes receptekben a víz egy részét tejjel helyettesítik, máshol némi tejfölt adnak hozzá, vagy még több tojással tökéletesítik.

Főzés

Mindig a már forrásban lévő, sós vízben főzzük a tésztát. Több kisebb adagban szaggassuk bele, ne legyen tumultus a lábasban, akkor összeragadhatnak a darabok. Miután feljöttek a galuskák a víz felszínére, késznek nyilváníthatóak. Egy szűrővel szedjük ki az aktuális adagot, és csepegtessük le róla a felesleges vizet. (Van, aki hideg vízzel átöblíti a kifőtt nokedlit, mások a világért sem tennének ilyet, mert elveszi az ízét, tehát ez a lépés opcionális.)

Tojásos nokedli, a legfinomabb változat

Fontos a helyes sorrend: először a nokedlit tegyük a serpenyőben hevített zsiradékra, mely lehet vaj, olaj vagy zsír. Miután átforrósítottuk, csak utána kerüljön rá a lazán felvert tojás. Fordítva más eredményt, egy rántottába kevert galuskát kapunk. A célunk legyen egy finom tojásbevonat a galuskákon, tehát vigyázzunk, ne süssük kiszáradásig az ételt!

+1 okos tanács:

A nokedli főzése közben és után azonnal áztassunk be minden egyes edényt, tálat, szaggatót, kanalat. Ide tökéletesen illik a “reggel örömmel, este körömmel” mondásunk. A mosogatáshoz először használjunk kefét, ebből könnyen kijön a tészta, míg a mosogatószivacsot használat után rögtön kukába dobhatnánk.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...