Ilyen a tökéletes nokedli...a tiéd milyen?

Hogyan főzött a nagyi olyan finom galuskákat, más néven nokedlit? Így készül az egyik leghétköznapibb és mégis legfinomabb magyaros ételünk. Te hogyan csinálod?

Ne legyen kemény, de túl puha, szétázott sem, akkor összeragad az összes kis darab egy nagy tömbbé, vagy masszajelleget ölt, ami után maximum kanalazhatjuk a pörkölt mellé.

Íme egy elkészítési lehetőség:

A két legfontosabb tanács a nokedli tésztájához:

  • Közvetlenül szaggatás előtt állítsuk össze a tésztát, ne pihentessük, mint a palacsintáét, ez sokkal sűrűbb, és a teteje beszáradhat.
  • Ne dolgozzuk túl, csak gyors mozdulatokkal keverjük el fakanállal egy tálban a hozzávalókat.

Tészta

Liszt, tojás, só - ez a három alapanyag legyen a kamrában, az állagát egy kevés csapvízzel állítsuk be. 4 főre kb. 40 dkg liszt, mérettől függően 1-2 tojás, egy teáskanál só és annyi víz kell hozzá, amennyit felvesz, ez általában 2-3 dl. A még finomabb végeredmény érdekében egyes receptekben a víz egy részét tejjel helyettesítik, máshol némi tejfölt adnak hozzá, vagy még több tojással tökéletesítik.

Főzés

Mindig a már forrásban lévő, sós vízben főzzük a tésztát. Több kisebb adagban szaggassuk bele, ne legyen tumultus a lábasban, akkor összeragadhatnak a darabok. Miután feljöttek a galuskák a víz felszínére, késznek nyilváníthatóak. Egy szűrővel szedjük ki az aktuális adagot, és csepegtessük le róla a felesleges vizet. (Van, aki hideg vízzel átöblíti a kifőtt nokedlit, mások a világért sem tennének ilyet, mert elveszi az ízét, tehát ez a lépés opcionális.)

Tojásos nokedli, a legfinomabb változat

Fontos a helyes sorrend: először a nokedlit tegyük a serpenyőben hevített zsiradékra, mely lehet vaj, olaj vagy zsír. Miután átforrósítottuk, csak utána kerüljön rá a lazán felvert tojás. Fordítva más eredményt, egy rántottába kevert galuskát kapunk. A célunk legyen egy finom tojásbevonat a galuskákon, tehát vigyázzunk, ne süssük kiszáradásig az ételt!

Vajon sült tojásos nokedli

Általában a fejessaláta szezonjában szoktam inkább készíteni. Ahhoz, hogy jó nokedli tésztánk legyen, nem szabad túlkeverni a tésztát, épphogy csak összeforgatjuk az alapanyagokat. ...

+1 okos tanács:

A nokedli főzése közben és után azonnal áztassunk be minden egyes edényt, tálat, szaggatót, kanalat. Ide tökéletesen illik a “reggel örömmel, este körömmel” mondásunk. A mosogatáshoz először használjunk kefét, ebből könnyen kijön a tészta, míg a mosogatószivacsot használat után rögtön kukába dobhatnánk.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...