Ilyen drasztikus feminista nézeteket vall a veganizmusról Natalie Portman

Gondoltál már arra, hogy mikor tojást eszel vagy tehéntejet iszol, egy nőstény állatot zsákmányolsz ki? Natalie Portman gondolt, és nézeteit meg is osztotta a nagyérdeművel.

Manapság a veganizmus olyan, mintha tüsszentenénk. Meg se lepődünk rajta, annyiszor halljuk, naponta kerülnek elő újabb ismerősök, akik kacsintgatnak az irányzat felé, konstans születnek a szakácskönyvek is a témában - sokan trendből, sokan meggyőződésből, még többen pedig egészségügyi okokból követik. Mert egyszerűen jobban érzik magukat állati eredetű élelmiszerek (és használati tárgyak) nélkül, ehhez pedig bónuszként járul hozzá a megnyugtató érzés: "miattam egy állat sem halt meg."

Ez is érdekelhet:

Ettől a falat ételtől hagyott fel Anne Hathaway a vegán életmóddal

via GIPHY

A vegán hírességek száma egyre nő, bár nálunk egyelőre kevesebben vannak (például Steiner Kristóf vagy Puskás Peti), de külföldön hemzsegnek: Zac Efron, Michelle Pfeiffer, Peter Dinklage,Miley Cyrus,Woody Harrelson,Alicia Silverstone, Madonna vagy Natalie Portman is vegánhívő.

Utóbbi, a gyönyörű Natalie Portman színésznő gyerekkora óta nem eszik húst, és egy évtizede vegán - az ő tevékenysége azonban a veganizmuson is túlmutat, ugyanis feminista eszméivel vegyíti a kettőt, ebből kiépítve sajátos, igen drasztikus ars poeticáját.

A prove.hu cikkéből megtudtuk, Portman nem régen a We Charity jótékonysági szervezet keretein belül, 16 ezer diák előtt tartott előadást a témában, és nem finomkodott nézeteivel kapcsolatban, amikor elmesélte, hogyan kapcsolódik össze benne a feminizmus és a vegánság.

"Kizsákmányoljuk a női testet, a nőstény állatok csodálatos természetét azért, hogy tojást és tejterméket ehessünk" - Portman tehát odáig megy, hogy nem elég az állatokat védeni, a nőstényeket kiemelten fontos, hiszen nem vehetjük el jogtalanul a tehenek és csirkék tejét, tojását, húsát saját magunk kényelméért.

Vegán receptjeinkből:

Céklás humusz ropogós pitával

Kolléganőmtől kaptam egy nagy fej céklát. Ahhoz kevés volt, hogy savanyúságot készítsek belőle, de a céklás humuszt már régen ki akartam próbálni. Nemcsak a színe gyönyörű, de az ...

Az állatjogi aktivistaként is tevékenykedő Natalie a hús- és élelmiszeripar kegyetlen működésére is kitért:

"A tejiparban az anyákat elválasztják a gyermekeiktől. A haszonállatok betegen, összezsúfolva, bezárva élnek a tejük és a tojásaik miatt. Nem sok kell hozzá, hogy párhuzamot tudjunk húzni aközött, hogyan bánunk az állatokkal és az emberekkel."

Hallgatóságát pedig arra kéri, ne hagyja, hogy bárki a vegánokat gúnyolja, és legyen büszke, hogy vegánként, állat- és nőijogvédőként szívén viseli mások sorsát.

Ezt is nézd meg:

Ezeket olvastad már?

forrás

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...