Ilyen, amikor a GRENADÍRMARS báli ruhát kap – krumplis tészta 2.0

A krumplis tésztát mindenki ismeri és mindenkinek van egy kedvenc változata. Az tuti, hogy ebben a formában eddig még ismeretlen volt előttetek. Nagyon guszta!

Krumplis tészta. A magyarok carbonarája, a tésztaételek kék, platós IFA-ja. Szerintem ehhez az ételhez fűződik a legtöbb gyerekkori ételemlékem, alighanem az első is. Ez sokaknál így lehet, hiszen az állaga miatt is már ideális továbblépés volt egykor a bébiételek után. Amit pedig abban a korban megszeret az ember, az örökre belénk ég.

Elképesztően olcsó étel, hiszen gyakorlatilag egy krumplipörkölt tésztával.

Ez utóbbi, és a brutális szénhidráttartalma indokolta a születését is. A Monarchia idejében, ahogy a hadviselés kőkemény fejlődésnek indult, egyre nagyobb tömegeket kellett hatékonyan táplálni. Ekkor született meg a grenadírmars, azaz a „gránátosok indulója” kifejezés, amit végül mi gránátos kockának fordítottunk. Nyilván később a menzák nagy sztárja is lett a fent említett tulajdonságai végett, így örök szerelmeket és sírig tartó gyűlöleteket gyűjtött maga köré az elmúlt évtizedekben is.

A receptért ide kattints!

Nekem különösen komoly szerepe volt az életem alakulásában is ennek az egyszerű csodának, mivel ez volt korai gyerekkorom kedvenc étele, de nem is ez volt a lényeg. Édesanyám a világ legszerethetőbb édesanyja, esküszöm, de volt idő, amikor a konyhában nem volt annyira toppon, viszont a főztjein cseperedve 8 évesen az ember még ezt nem tudja eldönteni, egyszerűen inkább nem érti, hogy a nagymama krumplis tésztája miért jobb. Soha nem adtam fel, hogy megértsem, ezért rendre követeltem a mamától is, és anyámtól is, a krumplis tésztát, de mindig csak a mamáé rúghatott labdába. Ekkor kezdtem el felfigyelni arra is, hogy anyám gyűlöli elkészíteni, és kifejezetten macerásnak tartotta, míg a mamának semmi kifogása nem volt ellene. Azt hiszem ezen a ponton gondoltam először azt, hogy a felnőttek furák, és hogy a savanyú káposztát a krumplis tésztához találják fel.

A receptért ide kattints!

És persze soha nem kaptam választ. A mama csak legyintett, hogy „jól csinálja az is biztos”, anyám meg egyre ingerültebben válaszolta, hogy hát kérdezzem meg őt. Abban is biztos vagyok, hogy egy egzisztenciális válságot robbantottam ki, mert szaporodtak a krumplis tészták, és kezdett mindkét fél erősödni, de a kérdésre sosem kaptam választ, ezért rájöttem magamtól.

Amikor 14 évesen el kellett dönteni, hogy mi legyek, az éhség és a tökéletes krumplis tészta titka vezérelt.

Azt tudtam, mi nem akarok lenni: éhes, és olyan ember, aki nem tud egy korrekt krumplis tésztát összerántani magának. 5 évvel később kezemben a szakács bizonyítványommal már tudtam, hogy félreértették a kérdésem. Nem arra voltam kíváncsi, hogy miért, hanem hogy hogyan.

Anyám folyton rohant dolgozni, nem volt ideje összepasszírozni a krumplit, se apróra vagdalni, így a pörköltalapba nagy krumplikat vágott, amiket sok vízben felrakott, így azok jobban egyben maradtak. Ehhez nem kellett szakácsnak mennem, hogy rájöjjek, de ennek a kis kálváriának köszönhetően jöttem rá, hogy mennyire tud érdekelni az ételkészítés.

A krumplis tésztának pedig úgy szeretném megköszönni ezt, hogy megalkottam azt a receptet, amivel ez az étel végre méltó formában kerülhet az asztalra, és sokkal élvezhetőbb verzióban.

Persze a fejekben maradjon csak meg a fodros nagykockás klasszikus, hiszen az egyszerűségében rejlik a szépsége, de igazán megérdemli egyszer ezt a „báli ruhát” is.

Ezeket olvastad már?

Fotók: Csákvári Péter

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...