Illatos piláf – a tökéletes köret

E heti gasztrobloggerünk, Lila Füge, egy könnyű, illatos, fűszeres török étel, a piláf elkészítését mutatje be nektek, ami magában is tökéletes vacsora, de most halat kap társnak!

A piláf közel- és távol-keleti eledel, egy rizsből vagy bulgurból készült köret vagy egytálétel. Elkészíthetjük egészen egyszerűen csak rizsből hagymával és sáfránnyal vagy zöldségekkel, hússal, hallal, pirított magvakkal, akár ezek keverékével gazdagon. Ez a változat római köménytől illatos és inkább köretként szolgál egy szelet hús vagy hal mellé.

Paradicsomos piláfrecept

Hozzávalók

  • 2 ek Floriol olívaolaj
  • 25 dkg hosszú szemű rizs
  • 1 csomag újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk római kömény
  • 10 dkg paradicsomsűrítmény
  • 6 dl víz
  • 1 nagy csokor, apróra vágott petrezselyem
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

  1. 2 ek olajat egy serpenyőben felhevítünk, rádobjuk az apróra vágott hagymát és közepes lángon 2 percig pirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a fokhagymát, további 1 percig pirítjuk, beletesszük a római köményt, újabb 1 percig pirítjuk kevergetve, majd beletesszük a paradicsompürét és azt is lepirítjuk.
  3. Rádobjuk a megmosott, lecsepegtetett rizst és addig pirítjuk, amíg a szemek opálosak lesznek. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel. Alacsonyra vesszük a lángot és fedő alatt kb. 18 perc alatt puhára pároljuk a rizst. Levesszük a fedőt, hozzákeverjük a finomra aprított petrezselymet, majd újra lefedjük és hagyjuk 5-7 percig pihenni.

Lila Füge blogja >>

Lila Füge a Facebookon >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...