E heti gasztrobloggerünk, Lila Füge, egy könnyű, illatos, fűszeres török étel, a piláf elkészítését mutatje be nektek, ami magában is tökéletes vacsora, de most halat kap társnak!
A piláf közel- és távol-keleti eledel, egy rizsből vagy bulgurból készült köret vagy egytálétel. Elkészíthetjük egészen egyszerűen csak rizsből hagymával és sáfránnyal vagy zöldségekkel, hússal, hallal, pirított magvakkal, akár ezek keverékével gazdagon. Ez a változat római köménytől illatos és inkább köretként szolgál egy szelet hús vagy hal mellé.
Paradicsomos piláfrecept
Hozzávalók
- 2 ek Floriol olívaolaj
- 25 dkg hosszú szemű rizs
- 1 csomag újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk római kömény
- 10 dkg paradicsomsűrítmény
- 6 dl víz
- 1 nagy csokor, apróra vágott petrezselyem
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés
- 2 ek olajat egy serpenyőben felhevítünk, rádobjuk az apróra vágott hagymát és közepes lángon 2 percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, további 1 percig pirítjuk, beletesszük a római köményt, újabb 1 percig pirítjuk kevergetve, majd beletesszük a paradicsompürét és azt is lepirítjuk.
- Rádobjuk a megmosott, lecsepegtetett rizst és addig pirítjuk, amíg a szemek opálosak lesznek. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel. Alacsonyra vesszük a lángot és fedő alatt kb. 18 perc alatt puhára pároljuk a rizst. Levesszük a fedőt, hozzákeverjük a finomra aprított petrezselymet, majd újra lefedjük és hagyjuk 5-7 percig pihenni.