Így „vesztettem el a szüzességem” a Római-parton

Először látogattam el a Rómaira, hogy megnézzem, mit kínálnak a büfések és vendéglátósok. Szerencsére nem csak hekk volt az étlapokon.

Nem jártam korábban a Római-parton. A Felvidékről Budapestre költözve mindig tervben volt, hogy megnézem Buda ezen részét, de valamiért nem jött össze... mostanáig! Bár lehet, hogy először és utoljára jártam ott, mivel a vendéglátósoknak augusztus 31-ig van engedélyük a büféik és éttermeik üzemeltetésére. A Római-partra tervezett mobilgát építése miatt a vendéglátóhelyek lehúzhatják a rolót, és valószínűleg maguknak kell gondoskodniuk az éttermeik elbontásáról is.

Ezért a kilátásért azért kár lesz

Egy kevésbé forgalmas hétköznapot választottam a látogatásra, amikor csak néhány ember lézeng a parton. Sétálgatva több vendéglátóssal beszélgettem. Egyikük sem akarta vállalni a nevét, de az érzékelhető volt az általuk elmondottakból, hogy nem örülnek a gát építésének. Ugyanakkor még mindig bíznak abban, hogy az egészből semmi nem lesz, és a nyári szezon után is nyitva maradhatnak. Bizonytalannak látják a helyzetet, de ha menniük kell, akkor pakolnak.

A kínálat a legtöbb büfében egyforma, átlag strandkajákat lehet kapni: lángos, hekk, sült krumpli, hot dog és hamburger. Néhány helyen vannak levesek és főételek is. Én most valami mást kerestem. Rövid kutatgatás után ráakadtam a Római Platán Étteremre, ahol az étlapon a már felsorolt ételeken kívül pisztrángot és keszeget is sütnek, valamint kapható sült édesburgonya is, ami szintén ritkaság. A büfésektől megtudom, hogy a hely még a hatvanas években nyitott, azóta szolgálja ki a Római-partot. Azt is elárulják, hogy egyedül náluk kapható keszeg, amit, mint tudjuk, nagyon macerás elkészíteni. Ha nincs jól beirdalva a hal, és nem elég forró az olaj, amiben sütik, akkor nem lesz igazán ropogós.

Nem volt kérdéses, hogy ezek után miből kértem...

A büfé láttán kicsit féltem, hogy csalódni fogok a halban, de nem így lett. Jól volt elkészítve, ropogós volt, a szálkákat el lehetett rágcsálni, mint egy chipset, és a hal húsa is ízletes volt, kevés szálkával.

A keszeg elfogyasztása után valami mást is szerettem volna megkóstolni. Betértem hát a Római-part egyik legrégebbi vendéglátó egységébe, a Csónakházba és kértem egy halászlevelet. Itt sem ért csalódás, egy normál halászlevet kaptam, amilyet általában a legtöbb étteremben felszolgálnak.

Végezetül nézzük az árakat...

Tíz dekagramm hekk 350-380 forintértkapható a büfékben, ami jóval alacsonyabb mondjuk a balatoni vagy velencei 400-450 forintos árnál. A keszeg még ennél is olcsóbb 300 forint/10 dekagramm. A hamburger 790-850 forint, egy palacsinta 190-200 forint.

Összességében tehát jó árakon lehet jót enni a Római-parton. Ha még ti sem jártatok ott, érdemes ellátogatni ebben a szezonban, mert aztán kitudja lesz-e még rá lehetőség.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek