Így „vesztettem el a szüzességem” a Római-parton

Először látogattam el a Rómaira, hogy megnézzem, mit kínálnak a büfések és vendéglátósok. Szerencsére nem csak hekk volt az étlapokon.

Nem jártam korábban a Római-parton. A Felvidékről Budapestre költözve mindig tervben volt, hogy megnézem Buda ezen részét, de valamiért nem jött össze... mostanáig! Bár lehet, hogy először és utoljára jártam ott, mivel a vendéglátósoknak augusztus 31-ig van engedélyük a büféik és éttermeik üzemeltetésére. A Római-partra tervezett mobilgát építése miatt a vendéglátóhelyek lehúzhatják a rolót, és valószínűleg maguknak kell gondoskodniuk az éttermeik elbontásáról is.

Ezért a kilátásért azért kár lesz

Egy kevésbé forgalmas hétköznapot választottam a látogatásra, amikor csak néhány ember lézeng a parton. Sétálgatva több vendéglátóssal beszélgettem. Egyikük sem akarta vállalni a nevét, de az érzékelhető volt az általuk elmondottakból, hogy nem örülnek a gát építésének. Ugyanakkor még mindig bíznak abban, hogy az egészből semmi nem lesz, és a nyári szezon után is nyitva maradhatnak. Bizonytalannak látják a helyzetet, de ha menniük kell, akkor pakolnak.

A kínálat a legtöbb büfében egyforma, átlag strandkajákat lehet kapni: lángos, hekk, sült krumpli, hot dog és hamburger. Néhány helyen vannak levesek és főételek is. Én most valami mást kerestem. Rövid kutatgatás után ráakadtam a Római Platán Étteremre, ahol az étlapon a már felsorolt ételeken kívül pisztrángot és keszeget is sütnek, valamint kapható sült édesburgonya is, ami szintén ritkaság. A büfésektől megtudom, hogy a hely még a hatvanas években nyitott, azóta szolgálja ki a Római-partot. Azt is elárulják, hogy egyedül náluk kapható keszeg, amit, mint tudjuk, nagyon macerás elkészíteni. Ha nincs jól beirdalva a hal, és nem elég forró az olaj, amiben sütik, akkor nem lesz igazán ropogós.

Nem volt kérdéses, hogy ezek után miből kértem...

A büfé láttán kicsit féltem, hogy csalódni fogok a halban, de nem így lett. Jól volt elkészítve, ropogós volt, a szálkákat el lehetett rágcsálni, mint egy chipset, és a hal húsa is ízletes volt, kevés szálkával.

A keszeg elfogyasztása után valami mást is szerettem volna megkóstolni. Betértem hát a Római-part egyik legrégebbi vendéglátó egységébe, a Csónakházba és kértem egy halászlevelet. Itt sem ért csalódás, egy normál halászlevet kaptam, amilyet általában a legtöbb étteremben felszolgálnak.

Végezetül nézzük az árakat...

Tíz dekagramm hekk 350-380 forintértkapható a büfékben, ami jóval alacsonyabb mondjuk a balatoni vagy velencei 400-450 forintos árnál. A keszeg még ennél is olcsóbb 300 forint/10 dekagramm. A hamburger 790-850 forint, egy palacsinta 190-200 forint.

Összességében tehát jó árakon lehet jót enni a Római-parton. Ha még ti sem jártatok ott, érdemes ellátogatni ebben a szezonban, mert aztán kitudja lesz-e még rá lehetőség.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...