Így vásárolj okosan: 7 tipp, hogy jobban be tudd osztani a konyhapénzt

Szeretnél spórolni, de az ételek minőségéből sem akarsz lejjebb adni? Így takarékoskodj okosan!

Ha nem ragaszkodsz az ételek márkajelzéséhez, ha nem mindenből az előre csomagolt változatot választod, és hajlandó vagy a megszokott rutint ésszerűbb választásokra cserélni, vastagabb maradhat a pénztárcád.

Mindig legyen nálad vászonszatyor!

Mivel a legtöbb áruházban már nem adják ingyen a nejlon szatyrokat, ezért (is) érdemes magaddal vinned egy-két vászon cekkert, attól függően, hogy kisebb, vagy nagyobb volumenű vásárlást tervezel. Így a környezetedet sem szennyezed, és egy hónapban akár több ezer forintot is megspórolhatsz!

Vásárolj annyit, amennyire szükséged van!

Azon túl, hogy a zöldségek, a gyümölcsök a húsok és a szalámik csomagolása a környezetet is szennyezi, nem feltétlen a leggazdaságosabb megoldások. Rendszerint nincs annyi étel a csomagban, mint amennyire szükséged van, vagy túl sokat kell egyszerre megvenned, miközben a csomagolást is kénytelen vagy kifizetni. Az előre csomagolt helyett válassz friss ételeket, és a mennyiségen sem kell aggódnod.

Ez is érdekelhet!

10 megfontolandó tanács vásárlásnál, hogy ebben a hónapban több pénz maradjon a pénztárcádban

Készíts házi salátaöntetet!

Miért fizetnél 400-500 forintot egy kis üveg salátaöntetért, ha a feleannyiból is elkészítheted otthon? A legegyszerűbb és legegészségesebb házi salátaöntethez használj natúr joghurtot, vagy olívaolajat, balzsamecetet, és attól függően, hogy mihez van kedved, ízesítsd kaporral, újhagymával, oregánóval, kakukkfűvel, himalája sóval és őrölt fekete borssal.

Házi tzatziki

A tzatziki legalább olyan ismert görög recept, mint a görög saláta. Elkészítése roppant egyszerű, és jól lehűtve a nyári forró napokon kiváló hűsítő étel akár magában is. ...

Tzatziki

Ha máshol nem is, de a gyrosban bizonyára mindenki találkozott már ezzel a görög vagy török előétellel. A hozzá való joghurt eredetileg juhtejből vagy kecsketejből készül, ennek ...

Vinaigrette (a francia öntet)

Ecetolajöntet, elsősorban zöldsalátákhoz illik. Az alaprecept szerint nem kell hozzá más, mint egy rész borecet, három rész olívaolaj, só és bors. Itt is igaz, minél jobb minőségű ...

Ne csak a márkajelzést nézd!

Az ételek csomagolásán az összetevők címkéjét nézd, ne a márkajelzést. Fontos, hogy jó minőségű ételek kerüljenek az asztalra, azonban ezt nem csak a nagy márkáktól kaphatod meg. Sokszor az áruházak saját márkás termékei, vagy azok az ismeretlen márkák, amik nem feltétlen kerülnek a szemmagasságba a polcokon, ugyanazt a minőséget kínálják, mint a nagyok, csak olcsóbban.

Fehér kenyér helyett válaszd a barnát!

Tény, hogy a teljes kiőrlésű és a különböző rozskenyerek nem olcsóbbak a fehér kenyérnél, azonban hosszútávon mégis pénzt takaríthatsz meg. Mivel a fehér kenyérnél sokkal jobban telítenek, ezért kisebb adagtól is hamarabb jóllakhatsz, miközben az egészségednek is jót teszel. De a legjobb, ha saját magad készíted el a kenyeredet!

Rozsos kenyér

A gasztroblogokon végigsöprő kenyérláz engem is elkapott: Dolce vita  receptjéből kiindulva készítettem ezt a rozsos kenyeret.

Az akciós nem azt jelenti, hogy a legolcsóbb!

Attól, hogy valami akciós, még nem biztos, hogy az a legolcsóbb a saját kategóriájában. Láss tovább az akciós táblánál, meg a leginkább szembetűnő helyre pakolt áruknál, és nézz körbe, hogy a normál áras termékek mennyibe kerülnek.

Raktározz a fagyasztóban!

Ha van konyhakerted, vagy hozzájutsz nagyobb mennyiségű zöldséghez gyümölcshöz, akkor a fel nem használt mennyiséget fagyaszd le. A zöldségek, a bogyós gyümölcsök, az egres, a málna, a szeder, az eper, a barack, amit süteménybe, smoothie-ba szánsz, télen kifejezetten üdítő. A friss húsokat is lefagyaszthatod, csak vigyázz, mert ezek sem tárolhatók a végtelenségig.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...