Így vásárolhatsz tökéletes paradicsomot a boltban

Ismered a naptól meleg, tőről leszakított paradicsom illatát és ízét? Mutatjuk mire figyelj a bolti paradicsomnál, és miként nevelj lédús paradicsomot!

A paradicsom az egyik legegészségesebb zöldségként számon tartott gyümölcs, amit legalább annyira szeretünk felnőttként is, mint gyerekkorunkban. Az utóbbi években azonban elárasztották a boltokat az ízetlen, színtelen, szagtalan, erőltetett érlelésű paradicsomok, így a piros gyümölcsöt egyre többen termesztik akár az erkélyükön is.

Így válassz paradicsomot a boltban

Ügyelj arra, hogy milyen színű paradicsomot emelsz le a polcról. Sok szupermarketben nemcsak a húspultokat világítják meg felülről piros fénnyel, hanem a paradicsomok is kapnak belőle. Éppen ezért nézd meg, milyen a színe, és a narancssárgás gyümölcstől ne várj nagy ízélményt, helyette a vöröses piros a befutó. Horváth Ottó, kertész tippje, hogy a szárral együtt tedd a kosaradba a paradicsomot, így tovább friss marad!

De nemcsak a színe árulkodik a paradicsom minőségéről: kerüld a túl kemény és a súlytalan példányokat is, ugyanis azérett, zamatos paradicsomnak súlya van.Sőt, használd az orrod is, és ha nem érzed a paradicsom illatát, inkább tedd vissza a polcra.

Végül pedig nézd meg, hogy honnan származik a paradicsom! Az, hogy magyar termék, még nem garancia arra, hogy etikus gazdaságból kerül a felvásárlókhoz, majd a boltok polcaira! Nem egy termőföldön, tanyán embertelen körülmények között dolgoztatnak embereket, akiket kihasználnak, és nem kapnak fizetséget a munkájukért. Tény, egy átlagos napon, amikor csak beugrasz a boltba, ezt nem tudod kinyomozni, de kis utánajárással idővel biztos, hogy találsz olyan kisebb boltot, piacot, termelőt a közelben, amiről, akiről tudod, honnan érkezik a zöldség és gyümölcs szállítmánya.

Chorizós tészta

A hideg ellen én általában ezzel a paradicsomos, chorizo kolbászos tésztával támadok, egy kis chilivel megbolondítva. Kolbászból mindenképp puhábbat, lágyabbat válasszunk, nehogy túl ...

Így ápold a paradicsompalántáidat, ha saját kerted van

Ha a kerted legnapfényesebb pontjára ültetted a paradicsomot, egymástól 30-50 cm-es távolságra, kellő mélységbe és fertőtlenített, jó vízáteresztő képességgel rendelkező talajba, akkor már csak a gondozáson múlik, hogy hamarosan learathatod-e a munkád gyümölcsét.

Mivel a paradicsom vízigényes, jó, ha mulcsot szórsz a palánták közé, így nem szárad majd ki olyan gyorsan a talaj, és a gyomnövények sem tudnak elszaporodni. A kertész azt javasolja, hogy öntözd rendszeresen, tartsd folyamatosan nedvesen a talajt, de arra figyelj, hogy ne áztasd el a földet, és főleg ne felülről locsold, hanem a száránál, hogy megelőzd a gombásodást. Használj komposztot és szerves trágyát vegyesen a föld táplálására: foszforban, káliumban és nitrogénben gazdag organikus trágyát növekedés közben is szórhatsz a talajba.

A lelógó ágakat vágd le, ha túl közel nőnek egymáshoz a palánták. A kertész tanácsa, hogy a levelek tövénél fakadó hónaljhajtásokat is távolítsd el, mert akadályozzák a növény fejlődését és a termés mennyiségét is csökkenhetik. De ha kellően erősek a hónaljhajtások, akkor vízben gyökereztetve, újabb palántákat ültethetsz belőlük!
{ CKÉP = 201551, 6 }

Nagyon fontos az is, hogy karózd fel a növényt, azért, hogy a terméshez képest gyenge szárak ne törjenek el: segíts a növénynek, és kötözd fel egy-egy vékonyabb gallyból készített karóhoz. De rácsos vázhoz is erősítheted, amire hálót is tehetsz, így a kártevőket is távol tarthatod.

Előzd meg a levéltetvek kártevők elszaporodását, ami együtt jár a paradicsom ízének megromlásával is. A legjobbak a réztartalmú permetszerek, mint amilyen a rézgálic, de amint pirosodni kezd a paradicsom, már ne permetezd!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...