Így vásárolhatsz tökéletes paradicsomot a boltban

Ismered a naptól meleg, tőről leszakított paradicsom illatát és ízét? Mutatjuk mire figyelj a bolti paradicsomnál, és miként nevelj lédús paradicsomot!

A paradicsom az egyik legegészségesebb zöldségként számon tartott gyümölcs, amit legalább annyira szeretünk felnőttként is, mint gyerekkorunkban. Az utóbbi években azonban elárasztották a boltokat az ízetlen, színtelen, szagtalan, erőltetett érlelésű paradicsomok, így a piros gyümölcsöt egyre többen termesztik akár az erkélyükön is.

Így válassz paradicsomot a boltban

Ügyelj arra, hogy milyen színű paradicsomot emelsz le a polcról. Sok szupermarketben nemcsak a húspultokat világítják meg felülről piros fénnyel, hanem a paradicsomok is kapnak belőle. Éppen ezért nézd meg, milyen a színe, és a narancssárgás gyümölcstől ne várj nagy ízélményt, helyette a vöröses piros a befutó. Horváth Ottó, kertész tippje, hogy a szárral együtt tedd a kosaradba a paradicsomot, így tovább friss marad!

De nemcsak a színe árulkodik a paradicsom minőségéről: kerüld a túl kemény és a súlytalan példányokat is, ugyanis azérett, zamatos paradicsomnak súlya van.Sőt, használd az orrod is, és ha nem érzed a paradicsom illatát, inkább tedd vissza a polcra.

Végül pedig nézd meg, hogy honnan származik a paradicsom! Az, hogy magyar termék, még nem garancia arra, hogy etikus gazdaságból kerül a felvásárlókhoz, majd a boltok polcaira! Nem egy termőföldön, tanyán embertelen körülmények között dolgoztatnak embereket, akiket kihasználnak, és nem kapnak fizetséget a munkájukért. Tény, egy átlagos napon, amikor csak beugrasz a boltba, ezt nem tudod kinyomozni, de kis utánajárással idővel biztos, hogy találsz olyan kisebb boltot, piacot, termelőt a közelben, amiről, akiről tudod, honnan érkezik a zöldség és gyümölcs szállítmánya.

Chorizós tészta

A hideg ellen én általában ezzel a paradicsomos, chorizo kolbászos tésztával támadok, egy kis chilivel megbolondítva. Kolbászból mindenképp puhábbat, lágyabbat válasszunk, nehogy túl ...

Így ápold a paradicsompalántáidat, ha saját kerted van

Ha a kerted legnapfényesebb pontjára ültetted a paradicsomot, egymástól 30-50 cm-es távolságra, kellő mélységbe és fertőtlenített, jó vízáteresztő képességgel rendelkező talajba, akkor már csak a gondozáson múlik, hogy hamarosan learathatod-e a munkád gyümölcsét.

Mivel a paradicsom vízigényes, jó, ha mulcsot szórsz a palánták közé, így nem szárad majd ki olyan gyorsan a talaj, és a gyomnövények sem tudnak elszaporodni. A kertész azt javasolja, hogy öntözd rendszeresen, tartsd folyamatosan nedvesen a talajt, de arra figyelj, hogy ne áztasd el a földet, és főleg ne felülről locsold, hanem a száránál, hogy megelőzd a gombásodást. Használj komposztot és szerves trágyát vegyesen a föld táplálására: foszforban, káliumban és nitrogénben gazdag organikus trágyát növekedés közben is szórhatsz a talajba.

A lelógó ágakat vágd le, ha túl közel nőnek egymáshoz a palánták. A kertész tanácsa, hogy a levelek tövénél fakadó hónaljhajtásokat is távolítsd el, mert akadályozzák a növény fejlődését és a termés mennyiségét is csökkenhetik. De ha kellően erősek a hónaljhajtások, akkor vízben gyökereztetve, újabb palántákat ültethetsz belőlük!
{ CKÉP = 201551, 6 }

Nagyon fontos az is, hogy karózd fel a növényt, azért, hogy a terméshez képest gyenge szárak ne törjenek el: segíts a növénynek, és kötözd fel egy-egy vékonyabb gallyból készített karóhoz. De rácsos vázhoz is erősítheted, amire hálót is tehetsz, így a kártevőket is távol tarthatod.

Előzd meg a levéltetvek kártevők elszaporodását, ami együtt jár a paradicsom ízének megromlásával is. A legjobbak a réztartalmú permetszerek, mint amilyen a rézgálic, de amint pirosodni kezd a paradicsom, már ne permetezd!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...