Így variáld a főzeléket!

Újabban a kedvenc foglalatosságom olyan recepteket kitalálni, melyeket a fúziós konyhához sorolhatunk: átlagos, magyaros ételeket kreálok az eddigiektől eltérő köntösben. 

Korianderes burgonyafőzelék szójafasírttal

A főzelék nálam alap: a hétköznapok elengedhetetlen fogása, bár mostanában kevesebb idő jutott főzésre, az ételszállítók kínálatában pedig sokszor felvizezett, csomós főzelékek szerepelnek - szinte minden alkalommal negatív tapasztalataim voltak. Viszont a paradicsomos káposzta, a babfőzelék már egy kicsit unalmasak, ezért csavartam egyet ezeken a jellegzetesen hazai fogásokon: kedvencemmel, az ázsiai konyha fűszereivel kombináltam.

A burgonyafőzelék receptjét itt mentheted el

Persze a burgonyafőzelék óriási kedvenc, de sima, tejfölös habarással most nem találtam annyira vonzónak: helyette egy teljesen vegán verzióban gondolkodtam, zabtejszínnel. A minden állati eredetű hozzávalót nélkülöző étrend amúgy éppen az ázsiai konyhára nagyon jellemző. Szóval a metódus a következő volt: tudtam, hogy friss fűszernövény nélkül elképzelhetetlen számomra ez a főzelék, és egyik kedvencemet, a currypasztát is segítségül hívtam, nem is bántam vele csínján. Ezúttal nem az üveges kiszerelést használtam, hanem a tasakosat, ebből is az enyhén csípős pirosat.

“A vöröshagymát jól lepirítjuk...” - csakúgy mint a magyaros receptek legtöbbje, ez így is kezdődik, adunk a currypaszta fűszereinek is hevítést, majd beleöntjük az apróra vágott krumplikockákat. Felengedés éppen annyi vízzel, amennyi még nem lepi el, s ha megfőtt, lejjebb vesszük a lángot, lehúzzuk a tűzről, majd egy evőkanál liszttel dúsított rizstejszínnel besűrítjük. Ekkor kerül bele az apróra vágott koriander, még visszatoljuk a tűzhelyre, de forralni, melegíteni már nem kell, elég, ha a kihűlőben lévő lapon hagyjuk. Ha épp nincs otthon a közelben koriander, bármilyen friss fűszernövény levelei megteszik.

A szójától aztán egy pillanatra elbizonytalanodtam: csak szeletekre vágottat kaptam, de aztán hamar túltettem magam azon, hogy nem tudom fasírt formájúra alakítani őket. Panírt találtam ki, de nem ám azt az olajban tocsogós, sima bundát, hohó: tojásban megforgatott, majd fűszeres zsemlemorzsával borított szójaszeletkékre gondoltam, ezeket pedig sütés előtt citromos-fokhagymás olívaolajjal locsoltam meg. 180 fokos sütőben legfeljebb 15-20 perc alatt elkészülnek. A téríthetetlennek hitt húsevőknél is sanszos, hogy sikert aratunk vele!

Még több főzelék receptje

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...