Korianderes burgonyafőzelék szójafasírttal
A főzelék nálam alap: a hétköznapok elengedhetetlen fogása, bár mostanában kevesebb idő jutott főzésre, az ételszállítók kínálatában pedig sokszor felvizezett, csomós főzelékek szerepelnek - szinte minden alkalommal negatív tapasztalataim voltak. Viszont a paradicsomos káposzta, a babfőzelék már egy kicsit unalmasak, ezért csavartam egyet ezeken a jellegzetesen hazai fogásokon: kedvencemmel, az ázsiai konyha fűszereivel kombináltam.
A burgonyafőzelék receptjét itt mentheted el
Persze a burgonyafőzelék óriási kedvenc, de sima, tejfölös habarással most nem találtam annyira vonzónak: helyette egy teljesen vegán verzióban gondolkodtam, zabtejszínnel. A minden állati eredetű hozzávalót nélkülöző étrend amúgy éppen az ázsiai konyhára nagyon jellemző. Szóval a metódus a következő volt: tudtam, hogy friss fűszernövény nélkül elképzelhetetlen számomra ez a főzelék, és egyik kedvencemet, a currypasztát is segítségül hívtam, nem is bántam vele csínján. Ezúttal nem az üveges kiszerelést használtam, hanem a tasakosat, ebből is az enyhén csípős pirosat.
“A vöröshagymát jól lepirítjuk...” - csakúgy mint a magyaros receptek legtöbbje, ez így is kezdődik, adunk a currypaszta fűszereinek is hevítést, majd beleöntjük az apróra vágott krumplikockákat. Felengedés éppen annyi vízzel, amennyi még nem lepi el, s ha megfőtt, lejjebb vesszük a lángot, lehúzzuk a tűzről, majd egy evőkanál liszttel dúsított rizstejszínnel besűrítjük. Ekkor kerül bele az apróra vágott koriander, még visszatoljuk a tűzhelyre, de forralni, melegíteni már nem kell, elég, ha a kihűlőben lévő lapon hagyjuk. Ha épp nincs otthon a közelben koriander, bármilyen friss fűszernövény levelei megteszik.
A szójától aztán egy pillanatra elbizonytalanodtam: csak szeletekre vágottat kaptam, de aztán hamar túltettem magam azon, hogy nem tudom fasírt formájúra alakítani őket. Panírt találtam ki, de nem ám azt az olajban tocsogós, sima bundát, hohó: tojásban megforgatott, majd fűszeres zsemlemorzsával borított szójaszeletkékre gondoltam, ezeket pedig sütés előtt citromos-fokhagymás olívaolajjal locsoltam meg. 180 fokos sütőben legfeljebb 15-20 perc alatt elkészülnek. A téríthetetlennek hitt húsevőknél is sanszos, hogy sikert aratunk vele!