Így változtatott étrendjén egészsége érdekében az anorexiával élő Szandra

Szandra ügyesen halad az életmódváltásával, ezen a héten megmutatja nektek, hogy mit változtatott már az étrendjében egészsége visszanyerése érdekében.

Kedves Nosalty-olvasók!

Ebben a bejegyzésben pontokba szedve leírom nektek, hogy pontosan miben változtattam az étrendemet, hogyan fogtam bele a gyógyulásba/hízókúrába. Úgy érzem jó úton haladok, csak török előre, bár türelemmel kell lennem, de szépen lassan minden a helyére kerül majd. Emellett mindenhez szeretnék fűzni egy pár gondolatot is, miben találtam nehézséget, mi az, ami nagyon könnyen ment, illetve milyen hatással van az “új életmód” a testemre/életemre.

1. Fehérjebevitelem növelése

Judittal, a Nosalty dietetikus szakértőjével elsősorban a fehérjebevitelem növelését tűztük ki célul, amit úgy érzem jól tudok teljesíteni. Minden étkezésembe beépítettem plusz fehérjét, illetve fehérjedúsított liszteket/ tésztákat használok és sokkal több hüvelyest is fogyasztok (pl. bab, csicseriborsó). Ezek mellett húst, halat is sokkal többet eszem (ebbe beletartozik a marhahús, sertés, csirke, mindenféle hal). Felfedeztem/kipróbáltam újabb tengeri halfajtákat, amik zsírdúsabbak, kalóriadúsabbak, mint amiket eddig fogyasztottam. Emellett növeltem mindegyik adagját (pl. amiből eddig 10 dkg-ot ettem, most 13-15 dkg-ra növeltem).

Reggelinél sajtokkal, túróval, ricottával, pulykasonkával, marhasonkával oldom meg a fehérjebevitelt. Vacsorára sokszor eszem sült csirkemellet/sertésszüzet/tengeri herkentyűket, illetve ha éppen nem kívánom ezeket, akkor vagy tofuval vagy fehérjedús joghurttal/túróval (szójajoghurt, skyr joghurt) oldom meg a fehérjebevitelt. Tojást is jóval többet fogyasztok, bármilyen formában (omlett, rántotta, buggyantott-, lágy- stb.). A reggeli zabkását is felturbózom felvert tojásfehérjével, amit belefőzök, így jó krémes, habos is lesz.

A töményebb fehérjebevitelt általában a későbbi órákra hagyom, mert úgy vettem észre, hogy sokkal több energiám van a szénhidrátokból, ami nagyon kell a munkához, így a legtöbb fehérjét ebédre, illetve estére szoktam enni. Tízóraira, uzsira pedig sajtokat szoktam nassolni gyümölccsel, joghurttal.

Aszalt paradicsomos-feta salsás omlett

A blogom olvasói egy FB-os szavazáson ezt a receptet kérték. Így hát veletek is megosztom. Vasárnaponként általában valamilyen brunch vagy ahhoz hasonló reggelire elkészíthető ...

Svéd lazacos leves

Egy gyors és nagyon finom leves. Mielőtt a tejszínt és a lazacot a leveshez adnánk, botmixerrel enyhén pürésíthetjük is a levest.

2. Szénhidrátadag növelése

Azt tudjuk, hogy a zöldségek, gyümölcsök is tartalmaznak szénhidrátot, viszont ahhoz, hogy visszanyerjem önmagam és legyen energiám a napi teendők elvégzéséhez, muszáj volt a töményebb szénhidrátok bevitelét növelnem. Sajnos az utóbbi hónapokban annyira lecsökkentettem ezek bevitelét, hogy már menni is alig volt energiám, sőt volt, hogy összeestem lépcsőn felmenet, de ez mára már kezd egyre-egyre jobb lenni, ami nagyon motiváló számomra.

A reggeli kenyéradagot is növeltem 40-50g-ról 55-65 g-ra, és hetente próbálok mindig kalóriadúsabb kenyérféléket fogyasztani, nemcsak az általam sütött kenyeret eszem már, kb. 1,5-2 hetente próbálok egyre több energiát tartalmazó teljes kiőrlésű kenyérféléket enni. Az ebédadagban is jócskán növeltem a szénhidrátbevitelem. Hüvelyesek, gabonák esetében 30 g-ról 40-45g-ra növeltem (attól függ milyen ételt készítek). Olyan ragukhoz/currykhez, amihez eddig nem ettem kenyeret, mindig eszek, akár pirítóst, akár lepénykenyeret. Suliba vittem már tortillát (sütőtökös-spenótos-fekete erdei sonkásat - egyszerűen isteni volt). Vacsorára is bevezettem a töményebb szénhidrátok fogyasztását, kevesebb mennyiségben, mint ebédre, de mindent nem lehet egyszerre. Szoktam curryt enni, ehhez lepénykenyeret, sült zöldséges salátákat quinoa-val (ami ugye fehérjében is gazdag), fehérjedúsított tarhonyát, kuszkuszt, lencsét stb. fogyasztok.

3. Zsírok bevitelének növelése

Ez áll egyelőre a lépcső legalján, viszont itt is tettem már pár lépést:

  • zsírosabb joghurtot fogyasztok tízóraira,
  • több zsiradékkal készítem az ételeket,
  • salátákra is szoktam olívaolajos öntetet készíteni,
  • fogyasztok zsírosabb sajtokat, illetve kézműves termékeket, amin nincs címke, és így nem látom a pontos tápanyagtartalmát.

Láthatjátok a fentiekből, hogy rengeteg dolgot változtattam, teljesen átalakítottam az étkezésemet. Sajnos ahhoz, hogy ezek az ételek beleférjenek a napi étkezésekbe csökkentenem kellett a zöldség- és gyümölcsfogyasztásom, hogy ne ezek telítsenek el, bár sokszor úgy érzem bőven belém férne még... de 20-30 perc alatt telítődök el, akkor kezd csak elmúlni az éhségérzetem. Először próbáltam tartani a korábbi zöldség-/gyümölcsmennyiséget, de borzasztó emésztési problémáim lettek a megnövelt ételadagok miatt (puffadás, hasmenés/székrekedés), de rájöttem, hogy muszáj megfogadni Judit tanácsát, még ha nagyon nehezemre is esik a zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkentése. Számomra ez a legnagyobb érvágás az egészben, főleg a gyümölcsök (nekem a gyümölcs olyan, mint másnak a csoki,kávé vagy sütemény),de a cél érdekében muszáj volt meglépnem ezt!

Indiai csicseri palacsinta

Puliszka palacsinta formájában, indiai fűszerezéssel. Finom csak így magában vagy egy kis sült hús mellé. Amúgy zöld chutney-t ajánlottak hozzá, de az jóformán korianderből áll, én ...

Az első pár hét kísérletezgetéssel telt, mit-mikor-hogyan egyek/változtassak. Mára már nagyjából összeállt az egész, de mindig változtatok valamit.

Rengeteg pozitív hatása van az új étkezésemnek, már sokkal energikusabb vagyok, mint egy hónapja. A lábam is egész szépen gyógyul, több mindent el tudok végezni. A fáradékonyságom még megvan, de enyhébb, mint eddig. Viszont elég sok negatívum is fennáll egyelőre, főleg emésztési panaszokkal küzdök, elég nagy hasi fájdalmaim/görcseim szoktak lenni, illetve a hasmenés és székrekedés váltja egymást, szintén fájdalmakkal. Gondoltam, hogy nehéz lesz, tisztában vagyok a betegség egészségügyi következményeivel, de haladok szépen lassan az úton tovább. De nem tántorít el semmi!

Most elköszönök tőletek, köszönöm, hogy olvassátok a blogot és szurkoltok! Pici, apró, hangyalépésekkel, de stabilan haladok előre!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...