Így változik a tojás ára az ünnep után - olcsóbb vagy drágább lesz az egyik kedvenc alapanyagunk?

Húsvétkor rengeteg tojást fogyasztottunk, ezért növekedett az ár. Mi várható az ünnepek után? Utánajártunk!

Csökkenhet a tojás ára. Húsvét előtt némileg emelkedett az ár, aminek a megnövekedett a kereslet volt az oka. Az ünnepek közeledtével körülbelül 30-35 százalékkal nő a fogyasztás, ilyenkor 270-280 millió tojást eszünk.

Az árak nagyon változóak voltak az ünnepi héten:

  • a piacokonegy darab M-es tojás ára35 forint, az L-es tojásé50 forint körül alakult,
  • míg a diszkontláncokban akár 28 forintért is hozzá lehetett jutni az M-es tojáshoz.

Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) alelnöke elmondta, hogy ha az elmúlt évek tendenciáit nézzük, akkor valószínűleg csökkenni fog a tojás ára. Ennek az az oka, hogy míg a megnövekedett húsvéti kereslet miatt több tojót állítanak be a termelők, több tojás kerül a piacra, addig ünnepek után visszaesik a kereslet, ami miatt kénytelenek csökkenteni az árat.

A tojásár esése jó hír a fogyasztóknak, a termelőknek azonban rossz. A tojás ára még mindig elmarad az uniós átlagtól. Ha az árak csökkenek, akkor a termelőknek is kevesebb haszna lesz, ami megnehezíti az újabb állomány, és a takarmány beszerzését.

Indul a rEGGelem ismeretterjesztő általános iskolai program

Országos, ismeretterjesztő iskolai programot indít a Tojásszövetség (teljes nevén Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége). A rEGGelem nevet viselő általános iskolai program az egészséges reggelizés és a teljes értékű tojásos reggeli fontosságára hívja fel a figyelmet játékos, a felsősök számára is fogyasztható formában. A gyerekek reggelizési szokásainak javítását célul kitűző program idén tavasszal 15 iskolába és több mint 4000 felsős diákhoz jut el. A Tojásszövetség a felnőttek edukálását is fontosnak tartja, ezért HU, de tojás! néven Facebook oldalt is indított a tojás rajongóinak.

Receptajánló:

Avokádós toast buggyantott tojással

És íme a recept, amelynél kevés egyszerűbbet találunk vasárnap reggelire. Négy hozzávaló, kis odafigyelés, és az egyik legjobb tavaszi, szinte hivatalos Húsvéti reggelit ehetjük a ...

Mi történik a rEGGelem programban?

Az Itt és Most Improvizációs Társulat egy 50 perces előadás alatt a gyerekeket bevonva, velük beszélgetve, humoros formában meséli el, miért fontos a tápláló reggeli. A színészek a gyerekeket kérdezve, az ő példáikat, mondataikat idézve alakítják a vidám előadást, mely száraz prezentáció helyett a tinédzserek nyelvén és stílusában próbál ismereteket átadni arról, hogy szellemi és testi alapozó, ha egy iskolás teljes értékű reggelivel (megfelelő arányú fehérje, szénhidrát, zsiradék és folyadék) indul az iskolába. Az előadás egyszerűen elkészíthető és olcsó tojásos reggeli recepteket is ad a diákoknak, hogy a kakaós csiga és a csoki golyó helyett legyen alternatíva, melyet ők is elkészíthetnek otthon.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...