Így váltottam egyszerűen növényi alapú étrendre

Túl vagyok a vegán kihívás első hetén. Teljesen átalakítottam a napi étkezéseimet, mutatom, hogyan! (x)

Egy hete váltottam a növényi alapú étrendre, vagyis nem eszem húst, halat, tojást és tejtermékeket. Ha azt nézzük, hogy mennyi mindenről kellett lemondanom egyszerre, akkor eddig nekem nem okozott gondot az átállás. Az étrendem átalakítása azonban igényelt némi tervezést.

NÖVÉNYI HÉTFŐ - csatlakozz te is!

Heti egy nap hús nélkül nem csak neked, de a bolygónknak is jót tesz. Hétfőnként csatlakozz a Nosalty szerkesztőségéhez, és válts te is növényi üzemmódra!

A növényi alapú étrend rengeteg előnnyel jár, ugyanakkor fontos, hogy az ételek amegfelelő mennyiségben, minőségben és arányban tartalmazzák a szükséges tápanyagokat. A hús- és a tejtermékek hiánya miatt fontos a fehérjepótlás, ezért a növényi italok mellett több olajos mag, gabonaféle és hüvelyes szerepel az étkezéseimben.

Az első héten így nézett ki a menüm:

Reggeli

Bevallom, sokáig nem voltam az a reggelizős fajta, de néhány hónapja rájöttem, hogy míg gyerekkoromban nem szerettem, felnőttként imádom a zabkását. Majdnem minden reggel ezzel indítom a napomat, és hogy ne legyen annyira unalmas, mindig többféleképpen készítem. Szerencsére vegánként sem kell lemondanom róla, csak a tejet kellett lecserélnem valamilyen növényi italra. Nekem a kókusz- és a rizsital vált be, a reggeli kávémba is ezeket öntöm.

Ezekhez a receptekhez bátran használhattok a tej helyett növényi italokat:

Áfonyás-almás zabkása

Idén ősszel rákaptam az alma evésre, szinte mindennap eszem egyet. A ma reggeli zabkásámat is almával készítettem, és adtam hozzá az éjjel kiengedett áfonyából.

Zabkása fahéjas ringlóval

Ez a finomság kiváló reggelire vagy akár uzsonnára. Nagyon gyorsan elkészíthető, és rengeteg rostot tartalmaz, ami kiváló az emésztés szempontjából. Akik diétáznak, ők a cukrot ...

Tízórai

Általában nem délben, hanem egy-kettő óra körül ebédelek, ezért fontos, hogy tízóraira is valami olyat egyek, ami energiát ad. Ilyenkor jön képbe a szendvics, amit otthon próbálok készíteni, tartva attól, hogy a pékségben vásárolt változatba esetleg vaj, vagy más tejszármazék kerül. (Mindig érdemes rákérdezni a vásárlásnál az allergénekre!)

TIPP

A Flora margarin tejmentes, így tökéletesen beilleszthető a növényi alapú illetve a tejfehérje-allergia és a laktóz-intolerancia étrendjeibe is. Zsírtartalmának 71%-a értékes egyszeresen és többszörösen telítetlen (omega-3, omega-6) zsírsavakból áll, amelyek hozzájárulnak szív- és érrendszerünk egészségéhez.

Ha nincs időm szendvicset készíteni, akkor zöldséget eszem humusszal. A nyers sárgarépa, szárzeller, uborka nem csak energiát adnak, de nekem segítenek a gondolkodásban is.

Kurkumás humusz

Magyarul csicseriborsó krém. Mikor kiköltöztem Londonba, rengeteg hummuszt ettem, mert ez volt a legolcsóbb. Azóta enyhe függőségem lett, a legjobban nyers zellerszárral szeretem. ...

Ebéd

Az ebéddel egyelőre még gondban vagyok. Ritkán van időm főzni, és kevés olyan hely van sajnos, ahol csak és kizárólag növényi alapú ételek készülnek. A házhoz szállítós opció is csak addig jó, amíg nem unok rá a fogásokra. Múlt héten szerencsém volt, háromszor tudtam főzni, akkor ezeket a fogásokat készítettem el:

Lecsós padlizsán

Ha unod már az általános paprika-paradicsom kombináción alapuló lecsót, itt az ideje, hogy egy kicsit beújíts! Nagyon egyszerű, gyors, finom, egészséges, alakbarát és vegán.

Chili sin Carne - a vegán chilis bab

A chili con carne egy jó öreg füstös bútordarab. A Knorr és Maggi poralapoknak köszönhetően került először a köztudatba - máris hibásan, de mit számított, megettük, furcsa volt és ...

Vöröslencse dahl

Tipikus indiai kaja, dahl névre hallgat, és ahány ház, annyi recept. Barátom anyukájától kaptam ezt a verziót, azóta heti rendszerességgel elkészítem. Ami a legjobb, gluténmentes és ...

Uzsonna

Általában egy gyümölccsel beérem: alma, banán vagy áfonya. Esetleg dióféléket, sótlan kesudiót, mogyorót, mandulát eszem.

Vacsora

Legtöbbször a déli maradékot fogyasztom vacsorára. Ha mégsem, akkor jöhetnek a zöldségek. Az első napok után rájöttem, hogy bár nem eszem nehéz húsokat vagy tejtermékeket, fontos a mértéktartás. Rosszabbul alszom, ha túl sokat és túl későn fogyasztok belőlük.

A hús elhagyása a főétkezésekből egyelőre nem jelent gondot, de tervben van, hogy a kihívás alatt kipróbálok különböző húspótlókat. Azt már egy hét után észrevettem, hogy nincs teltségérzetem, az éhségérzet is csak körülbelül 2-3 napig tartott. Kevesebb egészségtelen élelmiszert eszem, ellenben több zöldséget, aminek remélem, hosszú távon a testem is hasznát veszi.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...