Így válaszd ki a tökéletes sárgadinnyét

Feldobja a salátát, készíthető belőle leves vagy süti, sonkával is páratlan, de magában a legfinomabb ez a gyümölcs. Mutatjuk, hogy válaszd ki a legjobbat!

Lehetséges, hogy a görögdinnye a nyár legikonikusabb gyümölcse, de azért a sárgadinnyéért is rengetegen rajonganak. A szezonálisan június végétől szeptember elejéig vásárolható gyümölcsnek alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma, ennek ellenére kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C- vitaminoknak. Ezek mellett tartalmaz még vasat, kálciumot és foszfort is.Minél érettebb, annál több antioxidáns van benne!

Héj alapján nem igazán lehet dönteni

Mivel a sárgadinnye igen változatos megjelenésű, ezért a héja alapján nem lehet megállapítani az érettségét. A színnek a fajtára jellemzően kell alakulnia, azonban ezt csak a hozzáértő állapíthatja meg - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Ételt csak okosan oldalon.

Akkor mégis hogyan válasszunk?

Választáskor hagyatkozz a szaglásodra! A dinnye méretének semmi köze az érettséghez, ugyanis ez inkább a termelőhelyére utal. Kerüld el a sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú dinnyét. A kellemes és tipikus sárgadinnyeillat kívülről is érezhető. Ha a gyümölcsnek már nincs ilyen illata, akkor vagy régi, vagy pont hogy éretlenül szedték le.

A túlságosan erős, savanykásba hajló illat a túlérettség jele - ez a dinnye lehet, hogy elkezdett belülről erjedni.

A friss dinnyénket a hűtőben illetve a kamrában 5-6 napig tarthatjuk el.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek