Lehetséges, hogy a görögdinnye a nyár legikonikusabb gyümölcse, de azért a sárgadinnyéért is rengetegen rajonganak. A szezonálisan június végétől szeptember elejéig vásárolható gyümölcsnek alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma, ennek ellenére kiváló forrása az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9- és C- vitaminoknak. Ezek mellett tartalmaz még vasat, kálciumot és foszfort is.Minél érettebb, annál több antioxidáns van benne!
Héj alapján nem igazán lehet dönteni
Mivel a sárgadinnye igen változatos megjelenésű, ezért a héja alapján nem lehet megállapítani az érettségét. A színnek a fajtára jellemzően kell alakulnia, azonban ezt csak a hozzáértő állapíthatja meg - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Ételt csak okosan oldalon.
Akkor mégis hogyan válasszunk?
Választáskor hagyatkozz a szaglásodra! A dinnye méretének semmi köze az érettséghez, ugyanis ez inkább a termelőhelyére utal. Kerüld el a sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú dinnyét. A kellemes és tipikus sárgadinnyeillat kívülről is érezhető. Ha a gyümölcsnek már nincs ilyen illata, akkor vagy régi, vagy pont hogy éretlenül szedték le.
A túlságosan erős, savanykásba hajló illat a túlérettség jele - ez a dinnye lehet, hogy elkezdett belülről erjedni.
A friss dinnyénket a hűtőben illetve a kamrában 5-6 napig tarthatjuk el.
Ezeket olvastad már?
Itt a SÁRGADINNYE: hoztunk 6 érvet, miért egyél belőle jó...
Július van, megállíthatatlan a nyár, a piacokat kezdik ellepni a dinnyék is. Ha a sárga a kedvenced, örülni fogsz, hogy igaziból nemcsak finom, de tápanyaggal is tele van!
Brecz JuditDinnyemag, a legújabb szuperkaja!
Eddig akkurátusan kiköpködted a dinnyemagot, igaz? Hát, rosszul tetted! Úgy néz ki, ez lesz a legújabb szuperkaja!
Bodon Judit dietetikus16 nyári sárgadinnyés ételvariáció
Ha eddig csak édes nassként tekintettél rá, és kizárólag "desszertként" fogyasztottad, ideje változtatni a sárgadinnyéről alkotott elképzeléseiden!
Nosalty4 jel, hogy túl sok SÓT eszel
Szinte mindenki több sót fogyaszt annál, mint amit a szakértők javasolnak, de mi az, ami már tényleg túlzás?
Kessel