Így tunningold a párolt káposztát!

Párolt káposzta megint? Na, ne. Ismerős érzés? Tél közepén sokunkkal előfordulhat, hogy gondolni sem bírunk az unalomig készített dinsztelt káposztára. A megoldás pedig a kezünkben van. Újíts!

Káposzta, némi zsiradék, víz, ecet, cukor, só, bors, köménymag. Alapesetben csak ezekre van szükségünk a kedvelt téli körethez. Feldobni viszont ezerféleképpen lehet. Lássuk!

A zsiradék is számít

Játszhatunk a különféle zsiradékokkal, érdemes kipróbálni zsíron (sertés, kacsa, liba), szalonna kisütött zsírján, vajon, kókuszzsíron és olajon készítve is. A különbség érezhető lesz.

Zsírt a konyhába! >>

Karamellizálj!

Még kifinomultabb lesz a végeredmény, ha a a zsiradékon némi cukrot karamellizálunk és ezen az alapon dinszteljük a káposztát.

Dinsztelt káposzta

Magam sem tudom eldönteni, hogy a fehér, vagy a lila káposztából készült dinsztelt káposztát szeretem jobban. A napokban kaptunk egy kis disznótoros kóstolót, ahhoz úgy gondoltam, ...

Fűszerezz bátran!

Az alapfűszereken túl javasoljuk a merészebb ízesítéseket, a következő fűszerek mindegyike kitűnően illik a dinsztelt káposztához, válogassunk kedvünkre közülük, és állítsuk össze a saját ízkombinációnkat: fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, gyömbér, borókabogyó, kakukkfű.

Pároló folyadék

Klasszikusan vizet löttyintünk a káposzta alá. Épp itt az ideje ezen változtatni: próbáljuk ki a húslevest, hús alaplevet mint párolófolyadékot. Egy kis alkoholtól pedig még finomabb lesz a végeredmény: hétköznap vörösbort öntsünk hozzá, ünnepi alkalmakkor adjuk meg a módját, és pezsgőt csorgassunk a káposztára.

Tejföl-kisokos >>

Gyümölcsöt bele!

Egy kis gyümölccsel egészen más dimenzióba repíthetjük a párolt káposztát. Jó választás az alma, narancs, birsalma, aszalt szilva, ananász vagy mazsola hozzáadása. Azt tudni kell, bármelyiket is választjuk, sosem a káposztával egy időben kerülnek a lábasba, hanem a főzési idő közepe-vége felé.

Pároltkáposzta-variációkért kattints a képre!

{ GALÉRIA = title:Vari%C3%A1ci%C3%B3k%20p%C3%A1rolt%20k%C3%A1poszt%C3%A1ra, 0,1,2,3,4,5 }

Néhány tipp a párolt káposzta készítéséhez:

  • A vöröskáposzta reszelésékor, gyalulásakor húzzunk fel egyszer használatos gumikesztyűt, így nem kell bajlódni utána a kezünk csutakolásával.
  • Lefedve, kis-közepes lángon, időnként megkeverve pároljuk a káposztát.
  • Ha elpárolog dinsztelés közben a folyadék, pótoljuk.
  • Elkészíthetjük előre (jót is tesz neki, mint minden káposztás ételnek), tálalás előtt csak fel kell melegítenünk.

A rovat korábbi cikkei itt olvashatók >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...