Így tudod lefagyasztani a pitét, ha későbbre tartogatod

Ha úgy döntöttél, előre dolgoznál a desszerttel, hogy később csak meg kelljen sütni, van egy jó hírem: a házi pitét is le lehet fagyasztani!

Számtalanszor előfordult már velem, hogy sietve-kapkodva, munka után próbáltam összedobni egy gyors, de mégis szép pitét a vendégeknek, máskor pedig épp a borzasztó időhiány miatt döntöttem úgy, sajnos ma senkinek nem jut a finomságból. Az idővel versenyt futás túl sokszor csúcsosodik ki abban, hogy inkább nem szorgoskodom a konyhában.

Mennyivel egyszerűbb lenne, ha elkészülne az omlós és ínycsiklandó édes süti, majd a hűtőben landolna, és akkor vennénk elő, amikor kiderül, hogy átugranak a barátok? A jó hír, hogy erre minden esélyünk megvan! Ha azt hitted, nem fagyaszthatod le a pitét sütés előtt, akkor pont akkorát tévedtél, mint én. Tudom-tudom, a friss, még meleg változatnál nincsen jobb, de ez szorult gasztronómiai helyzetben "életmentő" lehet.

A Taste of Home ugyanis lerántotta a fátylat a titokról:

fagyasztható a pite, csak arra kell nagyon figyelnünk, hogy milyen töltelékű az édességünk!

Fagyasztóbarát piték

Gond egy szál sem, ha almás, cseresznyés, szilvás, barackos, sőt, bármilyen gyümölcsből készült pitét szeretnél eltenni későbbre, maximálisan működni fog a hűtőszekrény.

...ők azok, akik nem szeretik a fagyos hideget

A legtöbb puding, mousse és krém alapú pite tipikusan olyanok, amelyeket nem lehet fagyasztani, mert az alapanyagok olvadás során elkülönülnek egymástól, ez pedig az állagukat is tönkreteszi. Sebaj: ezeket az ízletes piteket azonnal el lehet fogyasztani, még melegen. Ha pedig mégsem habzsolnánk be mind, kb. 4 napig a sima hűtőben sem lesz semmi bajuk.

A lényeg: így fagyasszunk

Ha követjük ezeket az egyszerű lépéseket, hosszan élvezhetjük a szuper piténket.

1. Készítsük el a pitét, éppen úgy, mintha a sütőbe készülnénk vele, de ne süssük meg.

2. Ezt követően jön a legfontosabb: a megfelelő csomagolás. A még sületlen tortát tegyük a fagyasztóba 24 órára, vagy addig, amíg meg nem szilárdul, majd vegyük ki, és 2-3 rétegben tekerjük pl. fóliába, ügyelve arra, hogy teljesen le legyen fedve az oldala is. Így is elérjük a megfelelő hatást, de ha fagyasztózsákba is betesszük, az plusz segítség.

3. lépésként jöhet maga a fagyasztás! Az alaposan becsomagolt pitét tegyük a fagyasztószekrénybe, onnantól számítva pedig 2 hónapig bátran nyúlhatunk hozzá. Érdemes az egyes édességeket felcímkézni dátummal és leírással, így semmiképpen nem jár le.

Végül eljött az idő, hogy a korábban előkészített piténket ehetővé varázsoljuk:

1. lépés: sütőre felkészülni!Vegyük ki a tortát a fagyasztóból, és óvatosan szedegessük le a jégkristályokat, már, ha akadnak, majd kenjünk le a szokásos módon egy tojással a száraz részeket és a tésztát. A pitét nem jó teljesen kiolvasztani, mert túlságosan vizes lehet a sütés utáni végeredményünk.

2. lépés: süssük!Melegítsük elő a sütőt a receptben megadott hőmérsékletre. Süssük az utasítások szerint, legalább 40 perccel többet adva az eredetileg meghatározott időtartamhoz.

3. lépés: együnk!

Óvatosan vegyük ki a süteményt a sütőből, majd ellenőrizzük le, hogy a pite teljesen átsült-e. Végezzünk szúrópróbát, és ha nem marad semmi az eszközünkön, akkor rendben van, és miután kicsit hagytuk kihűlni, már szeletelhetjük is.

Nos, ennyire egyszerű, és a jó hír az, hogy a módszer hasonló töltésű és tésztájú süteményekkel is kiválóan működik!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...