Már javában benne vagyunk a grillszezonban, így, ha mostanra már nyomát sem látod a nyár eleji tiszta, csillogó grillsütőnek, mutatjuk hogyan varázsolhatod tisztává!
Mire figyelj?
Azon kívül, hogy baktériumok melegágya is lehet a grillsütő, a grill ételek ízét is elveheti a szennyeződés. De nem mindegy, mivel tisztítod a sütőt, ugyanis, ha ha túl erősen dörzsölöd, megsértheted a fémet, ami egészségügyi problémákat is okozhat a következő sütésnél. Vagyis hanyagold a fém dörzsi szivacsot!
Helyette először is nézd meg a sütőd használati utasításán, hogy van-e valamilyen különleges irányelve a gyártónak a tisztításra. Ha nem találsz semmilyen speciális utasítást, és nem akarsz több órát a rács kapargatásával tölteni, a következő tippeket próbáld ki!
Könnyed tisztítás
Fogj egy száraz, használaton kívüli törölközőt vagy rongyot, és dörzsöld át vele a grillrácsot, hogy a nagyobb szemcséket eltávolítsd. Ezután fedd le szorosan alumínium fóliával a grillrács tetejét, és gyújtsd be a grillt, majd tedd rá a tetejét! Hagyd így 25 percig, majd egy fogóval vedd le a fóliát, és egy vastag törölközővel dörzsöld át a rácsot: a szennyeződés mostanra már hamuvá égett, így könnyebb lesz letörölnöd. Még ezt a munkát is megelőzheted, ha minden alkalommal, rögtön, sütés után, a még meleg rácsot áttörlöd.
Ha nem akarsz alumíniumot használni, vagy macerásnak tartod, akkor bevetheted a 20 százalékos ecetet is: ebben az esetben nem kell felmelegítened a rácsot. Elég, ha meleg, szappanos vízzel áttörlöd a felületet, majd ecetes vízbe teszed, és hagyod állni fél órát. A szennyeződések, a zsír és az odaégett ételmaradékok ennyi idő alatt leválnak a rácsról, és elég lesz áttörölgetned egy nedves ronggyal.
Ezeket olvastad már?
9 tipp, hogy hatékony legyen a tavaszi nagytakarítás - A...
Tudod hogy tisztíthatsz foltmentesen ablakot, miért jó a ketchup takarításra, és mi az, amit a legtöbbünknek nem is jut eszébe kitisztítani, pedig fontos?
Petrás GabriellaÍgy gondozd a konyhakertedet, hogy bőséges termés legyen! Tippek, trükkök...
A kiskertünkben termesztett zöldségek ízletesebbek, és jobban esnek, mint a boltiak. Így teremhet sok paradicsom, ropogós paprika és finom uborka, burgonya a kertedben.
Petrás GabriellaErről ismerheted fel, ha fás a bolti retek, és így...
A piros héjú, ropogós retek a legtöbbünk étkezőasztalán kitüntetett helyet kap, de mi a helyzet akkor, ha felvágva nem ropogós, hanem fás? Így kerüld el a pudvás retket!
Petrás GabriellaEz a világ talán legrondább sajtja, ami az egyik legfinomabb...
A sajtimádók egyik ínyenc csemegéje lehet a Divle Obruk, ami a törökök egyik legérdekesebb gasztroremeke.
Petrás Gabriella