Így tisztítsd ki a sütőd természetes módszerekkel

Ha nem szeretnél kemikáliát használni saját és a környezeted érdekében, azt nagyon jól teszed, mi pedig segítünk, hogy természetes módszerekkel is csillogjon a sütőd!

Hiába rakunk egy tepsit pluszba a sülő étel alá vagy fóliázzuk le az ételt, sokszor kifröccsen a mártás vagy a zsír, ami aztán szépen ráég a sütő aljára vagy épp oldalára.

Ha nem töröljük le azon nyomban, nem lesz egyszerű dolgunk a makacs szennyeződésekkel. Ahogy nagyanyáink mondták régen mosogatás közben: „ma még örömmel, holnap körömmel.” Így van ez a sütőkkel is!

Többször írtunk már ecetes és szódabikarbónás trükkökről, most újra ezekkel folytatjuk a sort. Olcsó és hatékony tippjeink következnek!

Kevésbé makacs szennyeződések ellen

  • 2 dl vízhez adj egy tasak szalalkálit. Szivaccsal és ezzel a keverékkel töröld át a sütőt, majd hagyd egy éjszakára állni, reggel pedig egy vizes szivaccsal töröld át.
  • Szódabikarbóna és ecet keverékéből készíts masszát, majd ezzel dörzsöld át a sütőt. Hagyd 20-30 percig rajta, hogy kifejtse hatását, majd töröld át vizes szivaccsal, végül egy száraz törlőkendővel.
  • Ha még nem égett rá túlzottan az ételmaradék a sütőre, fél liter vízhez adj 100-150 g szódabikarbónát, és ezzel súrold át a szennyezett felületet.

Sült oldalas 1.

Melegen és hidegen is finom a sült oldalas. Készülhet főételnek, de pl. főzelékek mellé is kínálhatjuk.

Tepsis húsos burgonya

Gyakran előveszem ezt a receptet, ha nem akarok órákig a konyhában lenni. A recept egy magas, 30x40-es tepsihez való, felére csökkenthetjük a mennyiségeket, ha kevesebbet szeretnénk ...

Makacs szennyeződések ellen

  • Öntsünk egy hőálló tálba 2 dl ecetet és 2 dl vizet. A sütőt állítsuk maximum fokozatra, így a keverék gőze szépen fellazítja majd az odaégett ételmaradékokat. Ha ezzel megvagyunk, adjunk egy kevés vizet némi szódabikarbónához – épp csak annyit, hogy paszta állagot kapjunk – , majd egy szivaccsal dörzsöljük át a sütő belsejét illetve ajtaját. Végül egy nedves ronggyal töröljük át a sütő minden oldalát.
  • Ha nem bajlódnál a sütő párásításán, két evőkanál sóhoz adj két evőkanál citromlevet és egy kevés ecetet. Hasonlóan jó eredményt érhetsz el ezzel a módszerrel is.

Tipp:

Ha a sütő már csillog-villog, tegyél bele egy pohár citromlevet, és egy-két órán belül nemcsak hogy tiszta, de még kellemes illatú is lesz a sütőd!

Nektek van valamilyen bevált tippetek, trükkötök?

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

fotó: Getty

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...