Így tisztítsd ki a sütőd természetes módszerekkel

Ha nem szeretnél kemikáliát használni saját és a környezeted érdekében, azt nagyon jól teszed, mi pedig segítünk, hogy természetes módszerekkel is csillogjon a sütőd!

Hiába rakunk egy tepsit pluszba a sülő étel alá vagy fóliázzuk le az ételt, sokszor kifröccsen a mártás vagy a zsír, ami aztán szépen ráég a sütő aljára vagy épp oldalára.

Ha nem töröljük le azon nyomban, nem lesz egyszerű dolgunk a makacs szennyeződésekkel. Ahogy nagyanyáink mondták régen mosogatás közben: „ma még örömmel, holnap körömmel.” Így van ez a sütőkkel is!

Többször írtunk már ecetes és szódabikarbónás trükkökről, most újra ezekkel folytatjuk a sort. Olcsó és hatékony tippjeink következnek!

Kevésbé makacs szennyeződések ellen

  • 2 dl vízhez adj egy tasak szalalkálit. Szivaccsal és ezzel a keverékkel töröld át a sütőt, majd hagyd egy éjszakára állni, reggel pedig egy vizes szivaccsal töröld át.
  • Szódabikarbóna és ecet keverékéből készíts masszát, majd ezzel dörzsöld át a sütőt. Hagyd 20-30 percig rajta, hogy kifejtse hatását, majd töröld át vizes szivaccsal, végül egy száraz törlőkendővel.
  • Ha még nem égett rá túlzottan az ételmaradék a sütőre, fél liter vízhez adj 100-150 g szódabikarbónát, és ezzel súrold át a szennyezett felületet.

Makacs szennyeződések ellen

  • Öntsünk egy hőálló tálba 2 dl ecetet és 2 dl vizet. A sütőt állítsuk maximum fokozatra, így a keverék gőze szépen fellazítja majd az odaégett ételmaradékokat. Ha ezzel megvagyunk, adjunk egy kevés vizet némi szódabikarbónához – épp csak annyit, hogy paszta állagot kapjunk – , majd egy szivaccsal dörzsöljük át a sütő belsejét illetve ajtaját. Végül egy nedves ronggyal töröljük át a sütő minden oldalát.
  • Ha nem bajlódnál a sütő párásításán, két evőkanál sóhoz adj két evőkanál citromlevet és egy kevés ecetet. Hasonlóan jó eredményt érhetsz el ezzel a módszerrel is.

Tipp:

Ha a sütő már csillog-villog, tegyél bele egy pohár citromlevet, és egy-két órán belül nemcsak hogy tiszta, de még kellemes illatú is lesz a sütőd!

Nektek van valamilyen bevált tippetek, trükkötök?

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

fotó: Getty

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...