Így találkozik a magas gasztronómia és a pacalos kerti buli - Kőbányán jártunk a Sonkakirálynál

Megvan az a családi buli, amire tényleg élmény elmenni? Régen látott ismerősök, kedves beszélgetések és isteni ételek – na ez vár rád Kőbányán a Sonkakirálynál.

Ha sűrűn jársz Pesten, akkor sem biztos, hogy valaha elvetődtél a Maglódi útra. Vagy éppen pont azért jártál arra, mert elvesztél a városban. Na, ott, a romos gyártelepes környéken nyitotta meg Enisz Laci bácsi 5 éve kis hentesüzletét, szemben egy benzinkúttal.

Laci bácsit elcsípni az üzletben szinte lehetetlen. Egyik percben sonkát szeletel, másikban sört csapol, és vendégtől vendéghez lépve mindenkihez van egy kedves szava, a törzsvevőket pedig névről ismeri. Miután lerótta tiszteletköreit, el is kezdtük az interjút egy – az asztalra kirakott - füstölt disznóláb mellett.

A kedves, mosolygós, külsőre abszolút hentesforma Enisz László eredetileg mérnök volt. De van az úgy, hogy az embernek éveket kell készülnie, gyűjtögetnie, hogy az álmait valóra váltsa. Így volt ez az időközben Sonkakirálynak kikiáltott Laci bácsival is. Egy időben sokat járt Olaszországba, és az ottani sonkaüzleteket látva elhatározta, hogy Magyarországra is behozza az igazi jó füstölt sonkakultúrát.

,,Sokáig éltem Olaszországban, és ott a mozdony füstje megcsapott. Hát ott mindenhol a sonkáról szól az élet, a szalámiról, a sonkáról. Arra gondoltam, hogy jó lenne, ha Magyarországon is lenne valami hasonló.”

Meg is valósította álmát, és megnyílt az Első Pesti Sonkaház a Maglódi úton. Az üzlet már 5 éve működik, de évekig vegetált, ezért változtatni kellett. Egy restaurátor/festő átfestette a bolt elejét, Laci bácsi lánya beszállt a bizniszbe, meghirdették a helyet a Facebookon, kulináris eseményeket kezdtek szervezni, plusz megnyitották a bolt melletti kerthelyiséget is, önkormányzati segítséggel.

,,Jött ez a Koronavírus, és volt időnk arra, hogy leüljünk, és elgondolkodjunk azon, hogy vagy abbahagyjuk, vagy pedig változtatunk, és hát a változtatás mellett maradtunk" - meséli Laci Bácsi, miközben az udvaron kavar egyet a pacalon.

Látogatásunk alkalmával éppen Belsőség-nap volt a Sonka Házban. Nemrégiben a halaké volt a főszerep, azelőtt pedig grillbuli volt. Ezek az események olyan gasztropartik, amik egy igazán jó családi kerti sütögetéshez hasonlítanak. A Sonka Ház udvari bulija teljesen más, mint azok a fényűző pop-up gasztroesemények, ahol drága piák és eltúlzott ételek mellett feszengő emberek lötyögnek egy túlértékelt dj dallamaira. Itt üvölt a hangszórókból a Stux, maga vérbeli párizsi lett,és még a pacal is olyan ínycsiklandónak hat, hogy a leghitetlenebbek is kóstolásba fognak.

,,Kinn van egy szlogen az ajtóban, hogy a szívünket-lelkünket tesszük a tányérra,és hát, úgy látszik, hogy ez kell, erre van igény.”

Ha csak ennél egy jó sonkatálat, és beszélgetnél kicsit Laci bácsival, akkor menj el az Első Pesti Sonkaházba, vagy figyeld az eseményeket. Megéri elugrani egy ilyen Maglódi úti kerti partira a Wine Flow isteni boraival és kedves emberekkel. Fogadjátok meg Laci bácsi tanácsát, és nehogy autóval menjetek, mert nagyon fogjátok sajnálni, amint elkap benneteket a sonkaláz.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...