Így szeleteld és tárold a zöldhagymát, hogy tovább maradjon friss

Friss, ropogós zöldhagyma - milyen ételekhez jó, és hogyan használd, hogy ne maradjon rád?

El kell ismernünk, hogy a zöldhagyma az egyik legcsodálatosabb, mindenütt jelen lévő fűszernövényünk - ramentől kezdve a szendvicseken át a káposztasalátáig használjuk, friss, csípős ízt ad mindennek, a ropogósságról nem is beszélve. Az egész növényt felhasználhatjuk a gyökér részt kivéve, a fehér résztől a zöld szárakig. A zöldhagyma lényegében olyan termés, amit nem hagyunk a földben, hogy szép nagy vöröshagymává érjen, hanem még előtte kihúzzuk a földből. Azonos az újhagymával, de nem a főzőhagymával.

Szeleteléshez, tároláshoz adunk szuper tippeket!

A boltban mindig a harsogóan friss, roppanós kötegeket vedd meg belőle. A következő tippel pedig sokáig meg is őrizheted a frissességét!

Természetesen a legtöbben merőlegesen tartott késsel szeleteljük kis körökre a hagymákat, egyenesen haladva a pengével végig a szárakon. Gyakran kerül ebben a formájában ázsai ételekbe, köretekhez, metélőhagyma helyett is tökéletes, ha éppen nincsen otthon.

Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonyakrémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészíthető, de az első őszi hidegekben ...

Ha zöldhagymát pirítunk serpenyőben krumplihoz vagy más körethez, az átlósan szelt hagymadarabkák sokkal több felületet biztosítanak az alapos munkához. Tartsd a késedet 45 fokos szögben a hagyma fehér végéhez, szabadulj meg a gyökeres végétől (vagy tedd félre újranövesztéshez), és kezdj kb. másfél centis darabkákat vágni. A növény még világoszöld és fehér részeit tudod a legjobban így szeletelni, a már sötétzöldbe hajló szárat vastagabbra is szelheted. Pad thaihoz tökéletes!

Pad thai Dacota konyhájából

A thai konyha egyik legnépszerűbb fogása, ami 5 perc alatt elkészül, ha előtte fél órán át aprítottunk mindent. Igényel némi gyakorlatot az elkészítése, de ha egyszer ráéreztünk az ...

Szuper ötlet az étel díszítéséhez hosszában szeletelt hagymacsíkokat használni. Válaszd szét a zöld, világoszöld és fehér részeket, szedd leveleire a növényt, egyszerre csak egy réteggel dolgozz. Egy éles kés hegyével vékony csíkokra kell vágnod a hagymát, majd legalább 30 percre jéghideg vízbe helyezni őket - hagyd úgy őket, végezd el a főzés többi lépését, és fél óra múlva a kis szeletek szép, hullámos formákban tekerednek majd egymásba.

Taboulé Lakatos Márktól

Ez az én egyik kedvenc, kiadós őszi-téli salátám, mert egy kis frissességet hoz a konyhába, ráadásul jó kiadós is. Tartalmas, egészséges, és nagyon könnyű elkészíteni, a külön ...

Hogyan tart ki tovább a zöldhagyma?

A felszeletelt zöldhagymát légmentesen záródó tárolóba helyezheted, így hűtőben tartva, legalább öt napig friss marad. A hagymacsíkok nedves törlőbe tekerve, zárható műanyag tartókban szintén jól érzik magukat pár napig, a párás környezetnek köszönhetően.

Újra is termesztheted a hagymáidat, méghozzá igen egyszerűen! Annyi a dolgod, hogy a levágott gyökérrészeket vízbe dobod, napos helyre teszed, gyakran cseréled a vizet, és pár napon belül ismét zöldhagyma lesz a konyhapultodon, ezúttal a házi kertedből.

Ezeket olvastad már?

via Eatingwell

Címlapkép: Getty Images

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...