A forró olajban való sütés sokak számára ijesztő tevékenység lehet, ezért szem előtt kell tartunk egy-két kulcsfontosságú tényt, hogy biztonságban érezzük magunkat a sistergő zsiradék közvetlen közelében. Összeszedtük a legfontosabb biztonsági intézkedéseket, hogy az izgulósak se okozzanak balesetet a konyhában.
Íme pár tipp, hogy magabiztosan süss olajban!
- Ne füstöljön az olaj! Amikor előmelegíted az olajat, ne hagyd, hogy füstöljön, mert ha ekkor tennéd bele a fánkot, nem sülni kezdene, hanem azonnal megégne.
- Használj nagy, széles és vastagtalpú serpenyőt. Soha ne tölts az edény kétharmadánál több olajat bele, így a nyers tészta nem szorítja ki belőle, és buborékozás közben sem folyik túl az edény peremén.
- Készíts egy olyan fedőt a tűzhely mellé, ami pont illeszkedik a sütésre használt serpenyőre! Ez arra az eshetőségre kell, ha lángra kapna az olaj. Akkor azonnal tedd a fedőt az edényre, így nem kap oxigént a további égéshez. Egyéb esetben egy nagy sütőtálca is megteszi, a lényeg, hogy nagyobb legyen a serpenyőnél és teljesen lefedje a tetejét.
- Ha van sütőhőmérőd, használd! Alacsonyabb hőfokú sütéshez 160 fokra, közepes hőfokúhoz 180 fokra, magas hőfokot megkívánó ételek készítésénél 190 fokra melegítsd az olajat. Kerüld el az ennél magasabb hőfokra való melegítést, hogy elkerüld az olaj lángra lobbanását. Ha nincs hőmérőd, teszteld az olajat egy darabka kenyérrel, ha 30-40 másodpercen belül aranybarnára sül, akkor az olaj elérte a 180 fokot.
- Ne tegyél vizes alapanyagokat a forró olajba! Szárítsd le papírtörlővel a megmosott zöldségeket vagy burgonyát, mielőtt a serpenyőbe zúdítanád őket, a víztől fröcskölőssé válik az olaj, és könnyensebesüléseket okozhat.
- Ne hagyd soha őrizetlenül a forró olajat, egy pillanat alatt túlmelegedhet, és meglehet a baj.
- Forgasd el a serpenyő fogantyúját, hogy ne lógjon bele a mozgásteredbe, véletlenül meglökheted, ami végzetes lehet számodra!
- Sütés közben tartsd távol a gyerekeket a konyhától. Túl gyorsak és érdeklődőek ahhoz, hogy akaratlanul is zűrt okozzanak.
- Az elkészült ételt lyukacsosszűrőkanállalilletve nagy sütőcsipesszel vedd ki a forró olajból -mindenképpen olyan eszközt használj, ami engedi a felesleges olajat lecsöpögni.
- Hagyd hűlni az olajat, mielőtt egy üvegbe átöntenéd, nehogy megrepedjen. Ott teljesen hűtsd ki, csak utána töltsd vissza az eredeti műanyag üvegébe, mert megolvadhat. Soha ne borítsd a mosogatóba, környezetszennyező,és el is dugíthatja a lefolyódat. A használt olajat vidd el egy benzinkúthoz, vagy az erre szakosodott telephelyre.
Óvintézkedések, ha balul ütne ki a sütés:
- Ha füstölni kezdene az olaj, óvatosan húzd le a lángról, illetveazonnal zárd el alatta, és hagyd kihűlni.
- Ha lángra lobbanna az olaj, azonnal zárd el a lángot alatta, és takard le a serpenyőt az előre kikészített fedővelvagy egy lapos sütőtálcával. Óriás lángoknál használd a tűzoltókészüléked, amennyiben rendelkezel vele.
- SOHA ne önts vizet az égő olajra, ezzel elősegíted a láng terjedését!
- Végső esetben azonnal hívd a tűzoltókat!
Ezeket olvastad már?
Sose süss gnocchit olajban - kivéve, ha röhögni akarsz!
Az olajtól való félelmünk nem alaptalan – bármit beledobni a forró, sűrű folyadékba valahol mindig rizikós. Nincs ez másképp a bolti gnocchival sem. Viszont baromi vicces.
Brecz JuditOlajat vagy zsírt használjunk? Melyik az egészségesebb?
Kókuszzsír vagy olívaolaj? Melyik az egészségesebb, melyiket használjuk főzéskor? Dietetikus szakértőnk elkalauzol most minket.
adminLegjobb olajbansütési praktikáink
Magyarok vagyunk, a rántott ételeket igen szeretjük, mi tagadás. Szóljon most egy cikk arról, hogyan süssünk olajban praktikusan!
Gréti10 tipp, hogy felgyorsítsd a főzésed
Amikor az ember főz, az általában – még talán a legprofibbaknál is – komoly előkészületet, megfontoltságot igényel. 10 tipp, hogy gyorsítsd saját munkád!
Brecz Juditvia:bbcgoodfood.com