Így süss finomságokat a gyerekekkel, idegeskedés nélkül

Süssünk, süssünk valamit – így kezdődik az ismert gyerekmondóka, és az ünnepek közeledtével a legtöbb családban sor is kerül a nagy közös sütisütésekre. A közös alkotás lehet nagyszerű kikapcsolódás, ha betartunk néhány alapszabályt, amivel könnyen elkerülhető a káosz és idegeskedés.

Engedd el!

Először is a legfontosabb szabály, amit a felnőtteknek kell minden körülmények között betartania a biztonság mellett, hogy rögtön engedje el minden előzetes elvárását. Fogadjuk el, hogy a közös alkotást most nem mi irányítjuk, mi csak biztonságos kereteket adjuk meg hozzá. Ha elengedjük azt az elvárásunkat, hogy itt most szépen megformázott süteményeket fogunk precízen a tepsikre rendezni egy tiszta és rendezett konyhában, már nyert ügyünk van. A gyerekek sokszor ügyetlenek, a kézügyességük még hagy kívánni valót maga után, és természetesen a rendre se tudnak úgy figyelni, mint egy felnőtt. Biztos, hogy szóródik majd a liszt, ide-oda potyog a tészta, és kenődik a vaj vagy a krém. Ha folyamatosan ezeken idegeskedünk, takarítunk a gyerekek körül és rájuk szólunk, csak azt érjük el, hogy mindenki hamar rosszkedvű lesz, a gyerekeknek elmegy a kedvük az egésztől és ott találjuk magunkat a konyhában egy csomó tésztával, amit formázhatunk órákig egyedül.

Tekintsünk úgy a közös sütésre, mintha a játszótéren formáznánk a homoksüteményeket, ott sem várjuk el a rendet és tisztaságot. Ha hagyjuk a gyerekeket kibontakozni, a saját tempójukban és kedvük szerint megformázni például a kekszeket, egyszer csak azt vesszük észre, hogy tényleg alkotnak, elmélyülten dolgoznak egy-egy formán és szívesen vesznek részt ebben a koncentrációt és elmélyülést igénylő folyamatban. Az pedig, hogy egyszerre fejlődnek a finommotoros készségeik és a figyelmük, valamint egy közös, örömteli tevékenységet végeznek velünk, ami örök emlék lehet az egyik legjobb dolog az ünnepi készülődésben.

Mézeskalács keksz

Nem az én remegős kezemnek találták ki az aprólékos mézeskalács készítést, na meg már untam is sokadjára megcsinálni ugyanazt a receptet, így inkább a gyönyörű keksz pecsétekkel ...

Panda keksz

Nagyon megtetszettek ezek a panda kekszek, így gondolkodás nélkül el szerettem volna készíteni. A szaggatókra vártam pár hetet, de nagyon megérte.:D A tésztája mennyei, majdnem olyan, ...

Nem kell a fakszni

Közös sütésre már az egészen kicsiket is befoghatjuk, az óvodás, kisiskolás gyerekek pedig valódi segítségünké is válhatnak a konyhában, ők már egészen hosszú ideig részt tudnak venni a folyamatokban. De még ekkor is fel kell készülnünk arra, hogy egyik pillanatról a másikra megunhatják a dolgot. Ekkor se akadjunk ki, mert ha jól élményként marad meg bennük az egész, legközelebb majd tovább próbálkoznak. Magunknak pedig azzal segíthetünk, ha eleve egy könnyebb, gyorsan összedobható, egyszerű receptbe fogunk bele. Egy egyszerű keksz megformázása, egy muffin vagy kevert tészta összeállítása éppen elég feladat a gyerekeknek, ne velük kezdjünk bele bonyolult, precíz méréseket igénylő sütik elkészítésébe.

Készülj előre!

Az egyik legjobb közös tevékenység így karácsony előtt a mézeskalács vagy vajas keksz sütése, aminek az összeállításában is szeretnek segíteni a gyerekek. Rájuk bízhatjuk az alapanyagok edénybe szórását, az ügyesebbek feltörhetik a tojást, a nagyobbak kimérhetik a hozzávalókat. Azt viszont tartsuk észben, hogy sok gyereknek a munkafolyamat ezen része éppen elég, mire oda jutnánk, hogy megformázzuk a sütiket, kekszeket, már elunják a dolgot. Ha előre begyúrjuk a tésztát és csak a formázásra hívjuk őket oda, nyert ügyünk van, biztos hogy lesz kedvük hozzá.

A csúnya is szép

Ha a suta gyerekrajzokat ámulattal figyeljük és gyönyörűnek találjuk, ugyanígy engedjük meg a gyerekeknek, hogy közel sem tökéletes sütiket formázzanak. Ha közösen sütünk, úgyis lesz jó pár darab, amit mi formázunk meg szépen és lesznek olyanok, amiket meg a kis gyerekpraclik nyomorgattak kicsit vastagabbra, göröngyösebbre. Mindenképp dicsérjünk meg minden próbálkozást, hiszen gyakorlat teszi a mestert, gondoljunk arra, hányszor feladtunk volna valamit, ha az első, nem tökéletesen sikerült próbálkozás után valaki ledorongol minket.

Díszítsetek!

Ahogy már említettük, a gyerekek többsége nem tudja végigasszisztálni egy sütemény elkészültét az előkészületektől a végeredményig. Az is nagyszerű, ha már az előzőleg megsütött mézesek díszítésébe vonjuk be őket. Ehhez készítsünk írókát, amit aztán habzsákból könnyen adagolhatunk, de a kisebbeknek egy hurkapálca is nagyszerű lehet, amit tollként használva könnyen ki tudják díszíteni a süteményeket.

Karácsonyi muffinok

Finomak, illatosak és könnyű elkészíteni. Mikulásra, karácsonyra, vagy csak ha szeretnénk egy kis ünnepi hangulatot teremteni a konyhában.  A díszítésbe a gyerekek is bátran ...

Gingerbread man

Eredeti amerikai recept azoknak, akik unják már a mézeskalácsot. A gyömbértől, szerecsendiótól és a kevés frissen őrölt borstól igazán különleges íze lesz, a melaszról már nem is ...

A készen kapható dekorgyöngyöket, szívecskéket, csokipasztillát, kandirozott vagy aszalt gyümölcsöket, különféle magokat vagy előre elkészített cukormázakat szintén használhatjuk, nagyon szeretik a gyerekek ezekkel dekorálni a sütiket, kekszeket, krémes muffinokat.

Ezeket olvastad már?



Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...