Hihetetlennek hangzik, de az Epicurious cikke szerint teljes mértékben működik Ned Baldwin séf trükkje arra, hogy kerülhet az asztalra a friss, gőzölgő, ropogós sült csirke egészben, mindössze 18 perc sütési idő után!
Ezentúl nem kell elősütni (mint ahogy sok étteremben csinálják, hogy kvázi kétszer sütik a csirkét), és nem kell órákat sem várni az egészben sült csirkére : pár taktikát betartva te is felpörgetheted az eseményeket, mondjuk is, mik a trükkök:
1.) KIS MÉRETŰ CSIRKÉT VÁLASSZ!
Bizony, ezen áll vagy bukik az egész: és igen, ehhez sanszos, hogy szuperfinom húsú, boldog, házi csirkére lesz szükséged, nem az átlagos boltira, mert az bizony nem sül át ennyi idő alatt. És nem is annyira finom. Szóval irány a háztáji piac vagy a nagyobb piacok tényleg minőségi hentese - nálunk a Fény utcán például van ilyen.
A séf tanácsa a következő: 1 -1,5 kilós madarat válasszunk! Ha nagyobbat sikerül vennünk, akkor természetesen hosszabb sütési idővel kell kalkulálnunk.
2.) CSONTOZZ! FILÉZZ!
Az a másik, ami buktató lehet, ha úgy ahogy van, egészben tolod sütőbe a csirkét. Bizony, amennyire lehet, el kell távolítani a csontokat, a gerincet mindenképpen, hogy szépen kiterüljön, és ropogósra süljön. Ezen felül ajánlott a mell- és bordacsontokat is kiszedni - ha ezt nem teszed meg, minimum 30 perces sütési időre számíthatsz. (Bár ez sem tragédia...)
3.) LEGYEN FORRÓ A SÜTŐD!
Melegítsd elő a sütőd ~ 200 fokra, legalább fél órával a sütés megkezdése előtt! Vedd ki a sütőrácsot a sütőből, semmire nem lesz szükséged, mivel tulajdonképpen a sütő legaljára, közvetlenül a tűz fölé fogjuk tenni a bőrével lefele fordított csirkét tepsistül, mert itt a legforróbb a hangulat, és Így lesz a legropogósabb is a végeredmény.
4.) NE SPÓROLJ A SÓVAL!
Legalább két órával a sütés előtt sózd be a húst, de a legjobb, ha 24 órával számolsz. A séf tanácsa a következő: egy a csontozás előtt 1-1,5 kilós csirkénél körülbelül 12-15 gramm sóval számolj!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ha kedvet kaptál a hússütéshez: