Nem tudom, hogy mindenkinek megvan-e az az összetéveszthetetlen cseh érzés, amikor egy helyi étteremben – ez nálam Prágában mindig A kehelyhez nevezetű Svejk étterem és söröző – a borvirágos orrú pincér hatalmas kriglikkel kacsázik az asztalhoz, aztán rábeszél egy kis sörkorcsolyára is. Ez nem lehet más, mint az ötliteres üvegekben gondosan rétegzett nakládaný hermelín, vagyis a pácolt hermelin.
Hermelin
A hermelin egy cuki kis állatka, és egyben egy cseh sajt, ami nagyon hasonlatos a camembert-hez. Ha itthon nem találsz hermelint – sajnos én sem kaptam – , akkor nyugodtan helyettesítheted egy kevésbé érett camembert-rel. A sajtnak nincs szüksége a túl erős ízre, a marinálás alatt lesz ideje jól magába szívni azokat az aromákat, amelyeket a mellé és bele helyezett fűszerektől, zöldségektől felvesz, viszont válasszatok inkább puhább kérgű sajtot, mert a hermelin is ilyen. A hermelint különben nem csak pácolják, grillezésre is nagyszerűen használható.
Tudtad?
A marinálás az egyes élelmiszerek, jelen esetben a sajt felhasználás előtti pácolása, érlelése. A páclébe minden esetben kerülnek fűszerek és valamilyen savas anyag, mint például az ecet. A marinálás a 'tengeri só' ('sale marine') – elnevezésből ered .
Hermelin pácolás
A sajt eleve egy erjesztési folyamat eredménye, a marinálás egy további lépés lesz az ízadagolásban. A hermelin pácolásához felhasznált alapanyagok listája házanként, sörözőnként változik. A legalapvetőbb hozzávalók: a bors, a babérlevél, a fokhagyma, a hagyma és az olaj. Gyakran lila hagymával, színes borsokkal, szegfűborssal, borókabogyóval, csípős és édes fűszerpaprikával és kakukkfűvel egészítik még ki a sort. Dobrou chut'!
+1 tipp:
Készíts marinált sajtot vendégeidnek, vagy vidd te vendégségbe, legkedvesebb barátaidnak ajándékba, meglátod, nagyon örömet szerzel nekik!
Fetasajt fűszeres pácban
A fetasajthoz nagyon sok minden illik, de nem érdemes túltolni a fűszerezést. Jobb, ha maradunk a tökéletes provance-i jellegű vonalnál. Az olívabogyó kötelező, abból is a legjobbat, görög kalamatát tegyél a feta mellé az üvegbe.
Friss rozmaringot és kakukkfüvet is vásárolj, és csak az egészséges levelű, puha ágakat használd fel. A pikantériáért feleljen a citromhéj. Olajfronton nincs kérdés, csakis olívaolaj illik hozzá. Só nem fontos, de őrölj vagy tegyél a sajt mellé egész borsot. Ha gondolod, a lila hagyma mellé még egy-két szárított – de nem olajban eltett – paradicsomot is nyomkodhatsz. A feta pácolásának kulcsa a minőségi alapanyagokban rejlik, itt tényleg nem érdemes spórolni az olívaolajon! Kínáld pirítóssal vagy frissen sült roppanós kenyérrel.
Ezeket olvastad már?
5 maradékmentő ötlet, ha túl sok csirkét sütöttél
Mi az, amit a legtöbben kerestek a Nosalty oldalán? Hát persze, hogy a sültcsirke-receptek! De mi van akkor, ha túl sok készül belőle? Mutatjuk a felhasználási ötleteket!
GrétiCéklából pink, spenótból zöld, répából sárga olasz tésztákat készítettünk, íme,...
Nem csak álmodoztunk színes tésztákról, el is készítettük őket. Nézzétek, milyen szépek lettek a céklával, sárgarépával és spenóttal színezett olasz tésztakülönlegességek!
GrétiÜtős mimosás narancstortacsoda a nagyoknak, és alternatívák a kicsiknek –...
Minden évben eltervezed, hogy a szeretteidnek sütit sütsz szülinapjukra, aztán eljön a nap, és már nincs időd rá? Ezeket a tortákat nem fogod kihagyni!
GrétiEzt a 2 könnyed és gyors, mégis különleges CSIRKEHÚSLEVEST ki...
Egy szuper erős csirkeleves-összeállítással jelentkezünk. A dolog különlegessége, hogy ezek olyan jól esnek most télen, ahogyan majd nyáron is. Nézd meg tippjeinket!
Gréti