Így pácolj sajtot cseh és provance-i módra

Két alapjáraton is finom sajtot választottunk marinálásra, mert csak a legjobbakból lehet még ízletesebbet készíteni. Nem tudsz majd választani a sajtos receptek közül!

Nem tudom, hogy mindenkinek megvan-e az az összetéveszthetetlen cseh érzés, amikor egy helyi étteremben – ez nálam Prágában mindig A kehelyhez nevezetű Svejk étterem és söröző – a borvirágos orrú pincér hatalmas kriglikkel kacsázik az asztalhoz, aztán rábeszél egy kis sörkorcsolyára is. Ez nem lehet más, mint az ötliteres üvegekben gondosan rétegzett nakládaný hermelín, vagyis a pácolt hermelin.

Marinált hermelin - recept itt!

Hermelin

Pácolt cseh sajt - receptet itt találsz hozzá!

A hermelin egy cuki kis állatka, és egyben egy cseh sajt, ami nagyon hasonlatos a camembert-hez. Ha itthon nem találsz hermelint – sajnos én sem kaptam – , akkor nyugodtan helyettesítheted egy kevésbé érett camembert-rel. A sajtnak nincs szüksége a túl erős ízre, a marinálás alatt lesz ideje jól magába szívni azokat az aromákat, amelyeket a mellé és bele helyezett fűszerektől, zöldségektől felvesz, viszont válasszatok inkább puhább kérgű sajtot, mert a hermelin is ilyen. A hermelint különben nem csak pácolják, grillezésre is nagyszerűen használható.

Tudtad?

A marinálás az egyes élelmiszerek, jelen esetben a sajt felhasználás előtti pácolása, érlelése. A páclébe minden esetben kerülnek fűszerek és valamilyen savas anyag, mint például az ecet. A marinálás a 'tengeri só' ('sale marine') – elnevezésből ered .

Pácolt hermelin sajt, receptért kattints ide!

Hermelin pácolás

A sajt eleve egy erjesztési folyamat eredménye, a marinálás egy további lépés lesz az ízadagolásban. A hermelin pácolásához felhasznált alapanyagok listája házanként, sörözőnként változik. A legalapvetőbb hozzávalók: a bors, a babérlevél, a fokhagyma, a hagyma és az olaj. Gyakran lila hagymával, színes borsokkal, szegfűborssal, borókabogyóval, csípős és édes fűszerpaprikával és kakukkfűvel egészítik még ki a sort. Dobrou chut'!

+1 tipp:

Készíts marinált sajtot vendégeidnek, vagy vidd te vendégségbe, legkedvesebb barátaidnak ajándékba, meglátod, nagyon örömet szerzel nekik!

Fűszeres, pácolt feta - recept itt!

Fetasajt fűszeres pácban

A fetasajthoz nagyon sok minden illik, de nem érdemes túltolni a fűszerezést. Jobb, ha maradunk a tökéletes provance-i jellegű vonalnál. Az olívabogyó kötelező, abból is a legjobbat, görög kalamatát tegyél a feta mellé az üvegbe.

A pácolt feta recepjét itt találod!

Friss rozmaringot és kakukkfüvet is vásárolj, és csak az egészséges levelű, puha ágakat használd fel. A pikantériáért feleljen a citromhéj. Olajfronton nincs kérdés, csakis olívaolaj illik hozzá. Só nem fontos, de őrölj vagy tegyél a sajt mellé egész borsot. Ha gondolod, a lila hagyma mellé még egy-két szárított – de nem olajban eltett – paradicsomot is nyomkodhatsz. A feta pácolásának kulcsa a minőségi alapanyagokban rejlik, itt tényleg nem érdemes spórolni az olívaolajon! Kínáld pirítóssal vagy frissen sült roppanós kenyérrel.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...