Citrom nélkül sokkal rosszabb lenne az élet, de az ételeink és italaink egy része minden bizonnyal. Fanyar ízével egyaránt imádjuk süteményekben, sült húsok pácaként, önteteként, hiszen csodásan egyensúlyoz az édeskés, kesernyés és arcösszehúzó ízek tengelyén.
Az egyetlen probléma, amit többen is tapasztalhatunk, ha előkerül a konyhában a sárgán aranyló, sokoldalú gyümölcs, hogy minden csupa maszatos lesz a konyhapulton, miután szétvágtuk, és meggyötörtük a régi facsarónkkal, hogy az utolsó cseppet is kinyerjük lédús barátunkból. Arról mondjuk nem is beszélve, mennyire bosszantó, ha a recept csak néhány millilitert ír, és nincsen kedvünk a maradékot egy kis teában elfogyasztani, mert a megkezdett citrom bizony elég hamar kiszárad.
Lehet persze gyümölcscentrifugát is alkalmazni (már akinek van otthon), de ehhez is be kell vetnünk minimum egy kést, és aztán meg valamennyi tuti kifolyik az értékes nedűből a vágódeszkára. A TikTokon viszont hasítani kezdett a legújabb őrület, ami nekünk még egyáltalán nem jutott eszünkbe, és teljesen odáig vagyunk érte.
Íme, a mindent megváltoztató trükk:
@johannawestbrook Legit didn’t think this would work ##lemonhack ##quickrecipes ##food ##foodhack
♬ original sound - johannawestbrook
Na de a kérdés: működik?
Egészen meglepődtünk, de a dolog tényleg működik. Szépen folyó citromlé, egy egészen apró lyukon keresztül, ráadásul, ami talán a legjobb, magok nélkül! Minden szép tiszta marad, és semmilyen drága gépre, de a kezünk facsaróerejére sincsen hozzá szükség. A legjobbat a végére hagytuk: mivel csak egy apró lyukat ütöttünk a citromba, későbbre is nyugodtan el tudjuk tenni, akár egy zacskóban, vagy fóliában is eltárolhatjuk a hűtőnkben, hiszen így egy hétig is eláll anélkül, hogy kiszáradna.
Amire szükséged van:
- citrom
- egy tiszta kötőtű, evőpálcikavagy vékony nyárs
A folyamat:
- Párszor görgesd végig az egész citromot a deszkán, kicsi nyomást kifejtve, ez fellazítja a gyümölcsben lévő rostokat, így könnyebb dolgod lesz.
- Szúrd a kiválasztott eszközödet a citrom kiugró végébe (ne a száras végébe),ésügyelj rá, hogy legalább a feléig eljuss, de ne jöjjön ki a gyümölcs másik végén a tű hegye, nehogy megsértsd magad.
- Nyomd össze egy tálka felett a citromot és tádám! Azonnal érkezik is a friss citromlé!
- Annyit nyomj ki belőle, amennyire egyszerre szükséged van, a többit tudod tárolni.
Sajnos a trükk nem működik jól grapefruit, narancs vagy lime esetében. Az első túl nagy ahhoz, hogy összenyomva kinyerjük a levét, a narancs túl lágy a művelethez, a lime pedig túl sűrű, így ezeknél kénytelenek vagyunk a korábbi megoldásokhoz folyamodni.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Így mosd meg a salátát, hogy többet ne ropogjon homok...
Nem tudtad, hogy lehet másképp is mosni a salátaleveleket, mint sima folyó vízben? Szuper trükköt hoztunk, aminek köszönhetően makulátlanul tiszta zöldeket fogsz ropogtatni!
Országh KittiMost akkor meddig jó a fokhagyma? Így állapítsd meg, meddig...
Most eláruljuk, meddig tarthatod el a fokhagymát, és mikor kell sajnos véglegesen kiűznöd a kamrádból. Nem kell mindig a nyilvánvaló jelre várni.
Macsuga ViktóriaEzért jó ötlet lepirítani a rizst és a tarhonyát főzés...
Veled is előfordul néha, hogy a rizs ragacsos lesz a főzés során, pedig nem az a cél? Ha igazán pergős köretet szeretnél, akkor megvan a megoldás!
Fenes GábrielMelyik hússal a legjobb a húsleves? Most megmutatjuk!
A leggyakrabban készített fajták: a csirke- és a marhahúsleves. Az egyik az olcsóságával, a másik az erejével hódít, de mutatjuk, mi van még a tarsolyban!
GrétiCímlapkép: Getty Images